• Informacje na temat:

    krojenie w talarki

Przepisy na temat: krojenie w talarki
  • Sposoby krojenia warzyw

    ...o wielkości zapałki. Długość od 3 do 4 cm i grubość do 1 mm.  Batonnets - czyli "paluszki" Większe słupki. Długość od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm.  Vichy - czyli w plasterki Talarki o grubości...

  • Nowa forma zapiekanki.

  • Grzybowy przysmak

    Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w talarki.

  • Cynamonowe ciasteczka przekładane czekoladą. Znikają w ekspresowym tempie.

  • Sałatka ananasowa - Mena

    Przygotowanie: Por należy cienko pokroić w talarki i sparzyć wodą. Kiedy przestygnie, połączyć z pozostałymi składnikami. Smacznego. Gwarantowana pychota.

  • Pyszne kanapeczki z kremem smietanowo-chrzanowym, wedzonym lososiem i ogórkiem. Nie tylko ozdabiaja ale i dodaja niezwyklych walorów smakowych kazdemu bufetowi.

  • Gwiazdy sezonu: bób, fasolka szparagowa i kalafior

    Ziemniaki z bobem i szynką Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki...

  • Idealnie sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe jak i ciepła zakąska.

  • Łatwy gulasz obiadowy

    ...1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cukinię myjemy i kroimy w talarki. 2. Mięso z indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięsne kawałki, smażymy ze wszystkich stron. Dodajemy rozdrobnioną cebulkę, a na końcu ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone drobno. Dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz soli...

  • Delikatne, beztłuszczowe frytki tylko, że o kształcie owalnym.

Artykuły na temat: krojenie w talarki
  • Korzenne talarki

    Zamiast orzechów użyj migdałów!

  • Zupa-krem z porów

    Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę kroimy w talarki (trochę talarków możemy zostawić do dekoracji). Ziemniaki obieramy i kroimy...

  • Pieczarki faszerowane

    ...i tniemy w talarki. Pomidory kroimy w plastry. Pieczywo smarujemy cienko częścią masła i opiekamy na grillu po 10-15 minut z każdej strony. Lekko opiekamy pomidory i paprykę. Kromki pieczywa...

  • Zupa jarzynowa z mięsem

    Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w sporą kostkę. Zalewamy litrem wody, dodajemy kapustę i gotujemy ok. 40 minut.  2. Obieramy i myjemy ziemniaki, marchew oraz seler i kroimy w kostkę. Por obieramy z pierwszej warstwy, myjemy i kroimy w talarki. Szklimy na patelni na rozgrzanym oleju.  3. Wyjmujemy z garnka kapustę, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Gotujemy do miękkości. Przed...

  • Zupa warzywno-drobiowa

    Sposób przygotowania: 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie obieramy ze skórki.  2. Pomidory myjemy i sparzamy, po czym obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  3. Cebule obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Seler myjemy i kroimy w talarki.  4. W garnku rozgrzewamy oliwę...

  • Ziemniaki z kiszoną kapustą

    Zobacz także: Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy (ze skórką) w talarki. Z kiszonej kapusty odciskamy sok, kapustę kroimy. Obraną cebulę siekamy na talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę na jasny kolor. Dodajemy kiełbasę pokrojoną na plasterki, całość smażymy do...

  • Śledź ze śmietaną

    Sposób przygotowania: 1. Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. Przekładamy do wrzącej wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy kilka pokrojonych w talarki obranych cebul (cebula ma się zaparzyć, ale nie gotować). Doprawiamy cukrem i octem, kierując się własnym smakiem - marynata ma być aromatyczna, słodka i kwaśna. Na koniec dodajemy...

  • Szaszłyki z cukinii, brokułu i papryki

    ...1. Brokuł dzielimy na różyczki, kalarepę kroimy w półplastry, cukinię w talarki, a żółtą i czerwoną paprykę w dużą kostkę. 2. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy pokrojone warzywa i delikatnie mieszamy, aby dobrze nim nasiąkły. 3. Warzywa nadziewamy na patyczki szaszłykowe. Pieczemy na grillu...

  • Chrupnij sobie – na zdrowie!

    .... Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną soku z cytryny. Chipsy to niezawodna metoda na przekonanie się do zalet jarmużu.  Marchew Świeżą, surową marchew kroimy w talarki lub słupki, ona we...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    ...dla gości. Pstrąg ma delikatne ości i łagodny smak, dlatego niemal każdy go lubi. Jak przyrządzić tę rybę? Marchew, pietruszkę i por obieramy i kroimy w talarki. Przekładamy do garnka, zalewamy 1,5

Zdjęcia na temat: krojenie w talarki