• Informacje na temat:

    krewetki w woku

Przepisy na temat: krewetki w woku
  • Orientalny makaron

    .... W woku lub dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, dołóż tofu. Smaż, mieszając, aż nabiorą ciemniejszej barwy. Dodaj osączony makaron. Mieszaj, dodaj cukier, sos sojowy i szczyptę ostrej papryki. Smaż, mieszając. Odsuń makaron na bok, wbij jajko. Smaż, jak jajecznicę, aż będzie prawie gotowe, wtedy wymieszaj z resztą dania. Dodaj krewetki. Smaż dalej, mieszając. Na koniec...

  • Wok słodko-kwaśny

    ...paseczki. Paprykę umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Krewetki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W woku rozgrzać olej, i obsmażać krewetki ok. 4 minuty, a następnie...

  • Kuchnia fit w wersji orientalnej

    ...prostotę! Indonezyjczycy, jak przystało na wyspiarski naród, kochają świeże ryby i owoce morza, pośród których królują homary, mule, karby i krewetki. O ich wspaniałych zaletach wie chyba każdy z nas(...) regionu jest Gado-gado czyli mieszanka warzyw w sosie arachidowym. Warzywa najczęściej podsmaża się w woku lub gotuje na parze, dzięki czemu tracą one niewiele mikroelementów w trakcie obróbki...

Artykuły na temat: krewetki w woku
  • Krewetki marynowane w czerwonym curry

    ...solą i pieprzem. Dodaj krewetki i wymieszaj. Przykryj naczynie i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut. 2. Wyjmij krewetki i grilluj przez około 2 minuty po każdej ze stron(...) listopadowej znajdziesz program "Marion w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie...

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Chrupiący makaron ryżowy z krewetkami (mee krob kung)

    Wszystkie składniki sosu oprócz wieprzowiny wrzuć na rozgrzany olej w woku. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Na sam koniec dodaj wieprzowinę i duś, aż zmieni kolor. Makaron namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. To bardzo ważne, bo dzięki temu po usmażeniu nawet po dłuższym czasie będzie chrupki. Osusz go na sitku. W woku rozgrzej olej do głębokiego smażenia, wrzuć makaron i smaż na...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Kokosowe krewetki w kolendrze i soku z limonki

    Krewetki obrać i opłukać. Jogurt, cukier, kolendrę, mleko kokosowe, słodką paprykę i sok z limonki wymieszać, delikatnie przyprawić pieprzem i solą. W powstałej masie marynować krewetki - najlepiej przez 3 godziny, nie mniej jednak niż przez 30 minut. Czosnek posiekać drobno, wymieszać z pół łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. W woku rozgrzać olej, wrzucić masę czosnkowo...

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...

  • skoro tyle dzis kulinarnych tematow to prosze, krewetki dla was :)

    ..., to mozna uzyc wszystkie inne, wlacznie z ryzowym chinskim. Chodzi o to zeby bylo cienkie i dlugie. Trzeba ugotowac zgodnie z instukcja na opakowaniu. Podgrzac olej/oliwe w woku (najwygodniej, ikea(...) krewetki (ja je wczesnej posypalam czosnkiem zmielonym i sola i pokropilam cytryna). w oryginalnym przepisie jest bekon w kostke pokrojony, dodawany na tym poziomie, a ja nie lubie nie bekonu i dodalam...

  • Łatwość teksturowania smaku, wszechstronność wykorzystania i szybkość przygotowania - to najważniejsze cechy mięsa QAFP ze znakiem „Sprawdzony drób”. O tych i innych walorach mięsa drobiowego QAFP oraz możliwościach wykorzystania go do przygotowania potraw inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu będą mogli przekonać się uczestnicy pokazu, który odbędzie się 10 maja w Bielsku-Białej.   Drób to drugi (po wieprzowinie) najczęściej spożywany rodzaj mięsa w Polsce. Szacuje się, że przeciętny...

  • Płomienne wiatraczki

    Sposób przygotowania: Usmaż cebulę, dodaj imbir i czosnek. Smaż aż uwolni się ich aromat. Dodaj krewetki i smaż w woku aż składniki będą częściowo ugotowane. Dodaj seler i pieprz syczuański i smaż w woku aż uwolni się ich pełen aromat. Dodaj kapustę choy sum - wymytą i pokrojoną na 3-centymetrowe kawałki - i dymkę. Smaż w woku przez minutę. Dopraw jasnym sosem sojowym i białym...

  • Zjedlibyśmy coś, ale tak naprawdę nie mamy ani pomysłu, ani czasu na wielkie gotowanie. Co robić? Gotować, ale szybko, zdrowo i tanio. Przedstawiamy listę potraw, które można przygotować dokładnie w kwadrans. Fot. 123RF/PICSEL Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co w ciągu tygodnia pozostaje nam niewiele czasu na gotowanie. Jednak nie oznacza to, że jesteśmy skazani na zupki z proszku i nieciekawie wyglądające mrożonki. Pyszny obiad można przygotować nawet w 15 minut. Jednak w tym...