• Informacje na temat:

    krewetki sosy

Przepisy na temat: krewetki sosy
  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zrób marynatę i włóż do niej mięso nawet na 2-3 godziny. Nadziej mięso z kurczaka na przemian z warzywami na 4 szpadki. Krewetki w sezamie Każda porcja 300 kcal. Wymieszaj posiekany czosnek, oliwę, sos pomidorowy i ocet. Dopraw marynatę pozostałymi przyprawami. Oczyszczone i obrane krewetki włóż do marynaty i wstaw do lodówki na godzinę. Na mokre patyczki nadziewaj po 4 krewetki. Piecz ok...

  • Rendang - najsmaczniejsze danie na świecie

    ..., sambal, kerupuk (chrupki smażony makaron), sosy i dipy. Z Indonezji udajemy się w podróż do Japonii. Choć kuchnia japońska jest niezwykle bogata i przypadnie do gustu miłośnikom łagodnych, delikatnych...

  • Indonezja na talerzu

    ..., krewetki, homary i kraby. Mimo to mieszkańcy nie unikają także dań mięsnych, które najczęściej grilluje się na węglu z orzechów kokosowych, co nadaje im niepowtarzalny smak oraz aromat. Składniki te zazwyczaj łączy się z różnymi odmianami ryżu oraz ze zdumiewającą dla nas ilością przypraw takich, jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy...

  • Sambal - indonezyjski specjał

    ..., która podbiła serca Ironią losu jest jednak fakt, że Indonezyjczycy swe słynne sosy zawdzięczają najprawdopodobniej Portugalczykom, gdyż to właśnie oni w XVI w. wprowadzili chilli na tych terenach. Jak(...)". Samable podawane są w postaci surowej, gotowanej a nawet jako sałatka, w skład której - zależnie od wersji - wchodzą m.in.: krewetki, ocet, chilli oraz owoce. Najpopularniejszym pośród sambali...

Artykuły na temat: krewetki sosy
  • Dania z grilla. Krewetki z cukinią

    Krewetki są bogatym źródłem białka, jednocześnie mają bardzo niską zawartość tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie owoce morza i ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, niezwykle cenny(...) wielu chorobom. Krewetki miodowo-limonkowe (1 porcja) Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: łatwe Białko: 40,1g | Tłuszcze: 17,0g | Węglowodany: 26,0g | Kaloryczność: 403kcal GDA...

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • Niezastąpiony majonez

    ...porwaną na kawałki sałatę lodową. Na tej zielonej kołderce ułóż małe krewetki (rozmrożone i przepłukane zimną wodą ), dodaj plasterek dojrzałego, ale nie przejrzałego awokado. Polej wszystko sosem(...) podaniem schłódź. Dipy majonezowe Czyli gęste sosy idealne do przekąsek: warzyw, chipsów lub pieczywa. Dip chrupiący: korniszony, cebulę i koperek bardzo drobno posiekaj, dodaj majonez, odrobinę...

  • Planując wielkanocne menu nie zapomnijcie o wyjątkowo aromatycznych sosach. W końcu ten niepozorny dodatek może całkowicie odmienić smak każdego dania. Fot. 123RF/Picsel O tym jak smakuje danie, bardzo często decydują niepozorne detale. Jednym z takich, zbyt często lekceważonych szczegółów, są sosy podawane do potraw. Niektórzy całkiem o nich zapominają, inni z kolei zdają się na ślepy los. Tymczasem odpowiednio przygotowany sos może zamienić przeciętne danie w najprawdziwszy smakołyk....

  • Arbuz - soczysty, słodki, słony

    ...utrzyj na gładką pastę korzenie kolendry ze szczyptą soli. Przełóż do miski, dodaj czosnek, sosy rybny i chili oraz sok z limonki. Wymieszaj i odstaw. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć krewetki, smaż na średnim ogniu ok. 2-3 minut. Połóż na talerzu kawałki arbuza i grejpfruta. Posyp orzechami, ziołami, szalotkami oraz liśćmi limonki. Dodaj krewetki, smażone szalotki i polej wszystko sosem. Gotowe...

  • Kuchnia współczesna opiera się na pięciu filarach, którymi są klasyczne, wielkie sosy. Jak stwierdził w XIX wieku August Escoffier – jeden z najsłynniejszych kucharzy Francji – są to sosy matki, na których bazują inne sosy. Fot. 123RF/Picsel O czym mowa?   Najprostszym z wielkiej piątki jest sos beszamelowy. Do jego wykonania potrzebujemy masła, mąki, mleka oraz przypraw. Zaczynamy od stopienia porcji masła i zrumienienia na nim mąki. Ważne by zasmażka była gładkiej konsystencji. Następnie...

  • Noworoczne postanowienia – pyszne, pożywne zupy na cały rok!

    ...początek krewetki tygrysie lub królewskie rozmrażamy i myjemy, następnie kroimy cukinię i marchewkę na cienkie plastry. Do 1 litra wody wsypujemy zawartość opakowania, dodajemy pokrojone warzywa. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut i wrzucamy do garnka przygotowane już krewetki. Zupę podajemy w bulionówkach i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego! Jesień przynosi nam krótsze dni i pierwsze...

  • Bardzo odpowiada mi przejrzysta klasyfikacja przyjęta w książeczce, która właśnie trafia do Państwa rąk, dzieląca bogactwo sosów na: sosy gorące, sosy zimne do ryb lub mięsa, dipy i chutneye oraz sosy, musy i syropy do dań słodkich i legumin Na wstępie dwa zdania o terminach odnoszących się do sosów pojawiających się od niedawna na naszych stołach. Dipy to pikantne, zimne i gęste sosy (pasty) na bazie jogurtu, śmietany, majonezu, twarogu, najczęściej z dodatkiem ostrych przypraw i ziół,...

  • Trawa cytrynowa

    Trawa cytrynowa jest wyszukaną przyprawą do mięs, wspaniale aromatyzuje desery, zupy, herbaty i sosy. Jak ją stosować? W kuchni wykorzystuje się głównie grubą część u nasady pędu, którą trzeba obrać(...) i chilli. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać posiekane składniki, lekko posolić i razem lekko poddusić. Na to wrzucić krewetki i krótko przesmażyć. Dodać sos sojowy i rybny, pieprz i wszystko...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.