• Informacje na temat:

    krewetki i podanie

Przepisy na temat: krewetki i podanie
  • Sałatka z krewetkami

    Sposób przygotowania Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki(...) i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę...

  • Krewetki w całości - to jest to!

    Kluczową kwestią przy wyborze krewetek jest to, że nie mogą być obrane. Powinny być szare, nieobrabiane termicznie. Zdaniem kucharza Janusza Chruściela, tym, co najlepiej "tuninguje" sos, jest głowa i pancerz. Zdradza on swój przepis na krewetki.

  • Pierogi z krewetkami

    Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Krewetki po rozmrożeniu dokładnie odcedzić. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek, dodać krewetki i po krótkim smażeniu doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz schłodzić. Ciasto pierogowe rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz, dokładnie zlepiać. Gotować we wrzącej, osolonej...

  • Krewetki na pomidorach

    ...listki bazylii do dekoracji Przygotowanie: 1. Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Wyjmij łyżką cedzakową, trzymaj w cieple. 2. Krewetki oczyść starannie, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć krewetki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz całość solą i mielonym imbirem (pół łyżeczki), skrop sokiem wyciśniętym z połowy...

  • Spaghetti z krewetkami

    ...3 fileciki anchois 1/2 pęczka siekanej pietruszki  sól i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: 1. Zamrożone krewetki wrzuć na sitko i obficie przelej wrzątkiem. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i po chwili odsączone krewetki. Smaż na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Kiedy puszczą wodę, zmniejsz ogień i dodaj anchois. Przemieszaj dokładnie i dodaj pokrojone pomidory z puszki...

  • Czarny makaron z krewetkami

    Sposób przygotowania Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek obierz i posiekaj, chili pokrój w cienkie plasterki. Przysmaż je narozgrzanym maśle. Dolej wino, doprowadź do wrzenia. Wrzuć krewetki, po minucie odwróć na drugą stronę. Smaż kolejną minutę. Dodaj listki bazylii, posól do smaku. Wymieszaj z makaronem i przed podaniem skrop sokiem z limonki.

  • Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

    Lubisz krewetki? Jeśli tak, to przygotuj je z makaronem razowym. Lekko i bardzo smacznie!

  • Smażone krewetki z pieczonymi... burakami

    Doskonałym zwieńczeniem Dnia Zakochanych będzie smaczna kolacja. Iście walentynkową propozycją mogą być smażone krewetki z pieczonymi burakami podane z sosem limonkowym. Danie, jak przekonuje PAP Life Piotr Ceranowicz, wpisuje się w najnowsze trendy kulinarne.

  • Krewetki królewskie smażone po azjatycku z makaronem gryczanym

    Sposób przygotowania Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, a następnie smażyć krewetki w 1 łyżeczce sosu tamari i 1 łyżeczce oliwy przez 2-3 minuty.Przełożyć krewetki na talerz. Wytrzeć patelnię(...) czym dusić przez minutę lub dwie na małym ogniu, aby warzywa się ugotowały, nie tracąc jednak kruchości. Dorzucić krewetki, dodać makaron, dosypać lubczyk lub liście selera, a następnie raz jeszcze...

  • Krewetki z limonką

    Składniki na ok. 4-6 porcji: - 16-20 krewetek tygrysich, - 4-5 łyżek oliwy z oliwek, - sok z 2 limonek, - świeżo zmielony czarny pieprz, - sól, - limonka do podania Przygotowanie: Przygotowanie 20 min. Marynatę przygotować przez zmiksowanie oliwy z sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem. Następnie obrane ze skorupek krewetki moczyć w marynacie i nakładać na ruszt lub patelnie...

Artykuły na temat: krewetki i podanie
  • Czarny makaron z krewetkami

    ....  4. Dodaj krewetki z pomidorami, wymieszaj, skrop sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp danie parmezanem.  Zobacz także:(...)Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Krewetki dopraw solą i pieprzem, posyp 1 łyżką skórki z cytryny oraz posiekanymi ziołami...

  • Doskonałe na wykwintną kolację, pożywną zupę i szybkie curry. Co kryją pod pancerzykiem? Mają przepyszny i orzeźwiający smak, który wiele osób porównuje do mięsa kurczaka. Od drobiu różni je jednak mniejsza kaloryczność - 100 g dostarcza niecałe 80 kcal. Mięso jest również delikatniejsze. Krewetki są ważnym elementem kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Mają swoje stałe miejsce w kuchni francuskiej. Coraz częściej są również podawane jako fast food, np. smażone na głębokim tłuszczu w...

  • ​Koktajl z krewetek

    Sposób przygotowania: Ugotuj jajko na twardo i pokrój je na drobne kawałki. Posiekaj czosnek i zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj cebulę. Połącz wszystkie składniki na dressing i wymieszaj je na gładką masę. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Potnij awokado w kostkę. Przełóż do kieliszków do martini. Dopraw sokiem z cytryny i szczyptą soli. Obierz krewetki i ułóż je na...

  • Ananas, delikatne krewetki, jogurt grecki, odrobina limonki… kilka śródziemnomorskich składników wystarczy, by wyczarować zachwycającą smakiem, efektowną przekąskę. Fot. Materiały prasoweAnanasowy mus z serkiem kremowym Hochland i krewetkami to pełna fantazji kompozycja, przywołująca na myśl wakacyjne smaki i relaks w tawernie na plaży. Wypróbuj i poczuj się jak w kulinarnym raju! Smaki owoców morza mogą naprawdę zachwycać, jeśli tylko odpowiednio je przyrządzimy i podamy w towarzystwie...

  • Księga smaków: Krewetki

    Nawet ci, którzy patrzyli na nie nieufnie, zaczęli włączać je do swego menu. I słusznie, bo krewetki są świetnym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.

  • Nowy rok warto rozpocząć uroczystym obiadem w gronie najbliższych. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania. Fot. 123RF/Picsel 1 stycznia to kolejna okazja do świętowania. Po szaleństwach sylwestrowej nocy dobrze jest spotkać się z bliskimi przy uroczystym, noworocznym obiedzie. W końcu wiele osób wierzy, że to jak spędzimy pierwszy dzień nowego roku, rzutuje na kolejne 365 dni. Warto więc w ten sposób...

  • Krewetki na ostro

    ..., po chwili dodaj kurkumę, słodką paprykę i krewetki. Smaż dwie minuty, dodaj pokrojone pomidorki, smaż kolejne 2 minuty. Całość posyp natką pietruszki. Jedz z ryżem.

  • Święta wielkanocne to czas, kiedy stół musi być suto zastawiony. Oprócz kolorowych pisanek, nie może na nim zabraknąć tradycyjnego żurku, pasztetów, smakowitych mięs, czy różnego rodzaju sałatek. Co jeszcze warto na nim położyć, by zaskoczyć domowników? Fot. 123RF/Picsel Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem i przyozdobiony gałązkami bukszpanu, świeże kwiaty i piękna zastawa stwarzają niepowtarzalny klimat wiosennych świąt. Wielkanocne ucztowanie to doskonała okazja do celebrowania radosnych...

  • Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

    ...patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem możemy skropić całość odrobiną soku z cytryny.(...)Składniki: makaron razowy spaghetti, 50 g krewetki 31/40, 150 g pomidorki koktajlowe, 8 szt. czosnek, 1 ząbek tymianek, 2 gałązki natka pietruszki, 2 gałązki liść laurowy, 3 szt...

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

Wideo na temat: krewetki i podanie
  • Afrodyzjaki w kuchni

    Uczestniczka programu "MasterChef" Monika Goździalska zaprezentowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z dostępnymi o tej porze roku afrodyzjakami. Goździalska podała szaszłyki z krewetek na musie mango z chili, lasagne z leśnych grzybów z pomidorkami, łososia marynowanego w białym winie oraz ravioli z podgrzybkami i serem ricotta z masłem bazyliowym. Czy Marcin Prokop po degustacji poczuł się szczególnie pobudzony?