• Informacje na temat:

    krem z żółtek do bezy

Przepisy na temat: krem z żółtek do bezy
  • Bezowe torciki  z aksamitnymi kremami

    Beza z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto trzy najsmaczniejsze propozycje!

  • Kostka hiszpańska

    Przekładane czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Doskonałe na wszelkie uroczystości czy imprezy. Znajdziemy w nim czekoladowy biszkopt z maślanym kremem z dodatkiem alkoholu, kawy i pokruszonej bezy, przełożony powidłami lub konfiturą wiśniową, z warstwą delikatnej bitej śmietany.

  • Torciki ze słodką polewą

    ...sitko. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Odstaw na 5-10 minut, by spęczniała. Serek utrzyj z cukrem pudrem i musem malinowym. Śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki, ubij. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z bitą śmietaną i masą serowo-malinową. Ostrożnie domieszaj do niej żelatynę. Spodni biszkopt ułóż na dnie formy. Rozsmaruj na nim 3/4 kremu. Przykryj drugim blatem...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    Torcik limonkowo - melonowy Składniki: Ciasto: 5 żółtek 100 ml mleka 15 dag cukru 30 dag mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag masła Beza: 5 białek szklanka cukru sok z cytryny limonka Przygotowanie: 1. Masło rozpuść w garnku. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, wlej mleko i rozpuszczone masło, delikatnie wymieszaj...

  • Białe tiramisu - przepis, który osładza życie Nigelli Lawson

    ...znalazła również zaszczytne miejsce w jej książce "How To Eat". - To wyjątkowy deser: miękkie, nasączone rumem biszkopty, skrzyżowane z kremowym mascarpone, które z kolei jest równoważone przez bryłki chrupiącej bezy. Uwielbiam łączyć je z malinami - to kolejny kontrast pod względem smaku i tekstury - zdradza Lawson. Jak przystało na kobietę, która ceni wygodę w kuchni, bezy kupuje, choć przez wiele...

  • Tarta z jeżem bezowym

    ...ziemniaczaną. Masę gotuj jeszcze minutę. 3. Wszystkie żółtka (w sumie 6) połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na spodzie. Schładzaj. Białka ubij z resztą cukru. Na wierzchu tarty zrób rozetki z bezy...

  • Rolada z bezową skórką

    ...kremu, obłóż kawałkami bezy, wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj prażonymi migdałami.(...)Składniki: Ciasto: • 4 jajka • 4 łyżki mąki pszennej tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 5 dag cukru • szczypta soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: • 25 dag serka mascarpone...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone. 3. Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek(...) góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20-25 minut). Tort z kremem pomarańczowym 1. Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków - dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący(...) na stalowej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, do chwili rozpuszczenia się cukru, wymieszać. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować, na małej mocy palnika, przez 12-15 minut. Przez ten czas...

  • Owocowe szaleństwo

    ...śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 10 żółtek, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki Beza: 10 białek, 2 łyżeczki soku z cytryny, 250 g cukru pudru Poziomki zamarynuj w occie balsamicznym. Białka ubij na(...)Mus czekoladowy z karmelizowanymi czereśniami Składniki: 1/2 kg czereśni, 1 łyżka rumu, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 ml śmietany kremówki, 3 jajka, 8 łyżek cukru, szczypta soli...

Artykuły na temat: krem z żółtek do bezy
  • Francuskie bezy

    ...królowa deserów, czyli Beza Pavlova, wypełniona puszystym kremem i sezonowymi owocami (choć najlepiej smakuje z truskawkami, jagodami i jeżynami) to gwarancja udanego przyjęcia. Bardzo dobrym pomysłem są również gniazdka, czyli małe miseczki zrobione z upieczonej bezy, które możemy wypełnić bitą śmietaną lub kremem i owocami, przez co powstaną nam miniaturowe Bezy Pavlovej na jeden raz. Nie można...

  • Wiwat bezy!

    Kruche i puszyste bezy dostarczają niebiańskich doznań smakowych.

  • Sernik z brzoskwiniami

    Sernik możesz ozdobić świeżymi owocami, ale i domowymi bezami. Dwa białka ubij na sztywno z 12 dag cukru, wyciskaj bezy rękawem cukierniczym. Piecz ok. 45 min w temp. 140°C.

  • ​Zupa "nic"

    Pod tą nieco mylącą nazwą "zupa nic" kryje się cudownie delikatny i bardzo babski deser podawany na zimno, na który składa się aksamitny, waniliowy sos i pływające w nim lekkie jak chmurka pianki z parzonej na mleku bezy.

  • Tort opium

    Świąteczny tort Opium. Warstwy czekoladowego biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków – dobrą domową konfiturą. Wspaniały miks świątecznych smaków, tort wilgotny i sycący, dla osób, które lubią klasyczne połączenia.

  • Leciutkie jak chmurka

    Delikatne krążki z kremem i bitą śmietaną.

  • Tort truskawkowy

    ...1. Oba rodzaje mąki przesiać. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami do piany...

  • Migdałowa Pani Walewska

    ...i wylep nim dno formy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 min w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek.  4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij...

  • Migdałowa Pani Walewska

    ...na placek i wylep nim dno formy o wym. 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 minut w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek.  4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie...

  • Pavlova z kiwi

    ...dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodając resztę cukru. Wymieszać delikatnie z masą.  4. Bezy układać od największej do najmniejszej, przekładając kremem. Udekorować plasterkami kiwi, oblać likierem(...) krążki (od średnicy 25 do 15 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC, zmniejszyć temp. do 150ºC, piec 90 min. Zostawić w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.  3. Na krem: do rondla wlać...