• Informacje na temat:

    krem z pietruszki imbir

Przepisy na temat: krem z pietruszki imbir
  • Krem z kukurydzy

    Kukurydziana zupa-krem wspaniale rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, a nawet wygląda radośnie.

  • Gdyby wszystko w kuchni było tak proste, szybkie i przyjemne, a przy tym tak smakowało (*-*) Pewnie zastanawiacie się o czym mówię… Otóż poniżej czeka na Was przepis na wyjątkowo aksamitną, delikatną zupę-krem… elegancką kompozycję aromatycznej pietruszki z rozkosznie słodkimi gruszkami, zaakcentowaną rozgrzewającym cynamonem oraz subtelnym, balsamicznym, białym pieprzem. Całość zwieńczona chrupiącą mieszanką orzechów i ziaren.

  • Zupa krem z dynią i marchewką

    ...do garnka, chwilę smaż, mieszając. Zalej wodą lub wywarem, dopraw imbirem, czosnkiem, sola i pieprzem. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.   2. Gdy potrawa się ugotuje, wyłóż kilka warzywa na talerz, resztę zmiksuj na gładki krem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cienkie plastry gruszki. Zupę udekoruj warzywami, gruszką i parmezanem. Podawaj z pieczywem czosnkowym lub...

  • Wypróbowany przepis na "Krem z pietruszki"

  • Krem jarzynowy z chrupiącym chlebem

    Sposób przygotowania: Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę, 2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler, kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane w bulionie...

  • Witaminowa bomba idealna na zimowe dni

  • Krem z marchewki i pomarańczy

    Składniki: 1 kg młodej, słodkiej marchewki, pietruszka, średnia cebula lub 2 małe, łyżka masła, litr wywaru drobiowego (przygotowanego na kurczaku, ale może być także rozrobiony, z gotowej kostki rosołowej), 2 dojrzałe pomarańcze, sól, pieprz, szczypta imbiru w proszku, szczypta słodkiej papryki, natka pietruszki do dekoracji zupy.

  • Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:).

  • Zaskakująco pyszne połączenie smaków

    Aromatyczna, rozgrzewająca miseczka kremowej zupy to idealny pomysł na zdrowy lunch czy lekką kolację.

  • Gotowanie na dwa gary wcale nie jest takie straszne. Staram się udowodnić przepisami takimi, jak ten :)

Artykuły na temat: krem z pietruszki imbir
  • Zupa krem z buraka

    ...i jasnozielona część), mały seler, trzy marchewki, dwie pietruszki, kawałek korzenia imbiru, trzy ząbki czosnku, sok z cytryny, łyżeczka octu winnego, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, lubczyk, woda(...) sok z cytryny i łyżeczkę octu winnego. Blendujemy całość do konsystencji zupy krem. Podajemy z ziarnami słonecznika, świeżymi listkami pietruszki lub bazylii. Jeśli chcemy, by danie było bardziej...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Krem z buraka z mleczkiem kokosowym

    Zawsze kiedy pierwszy raz częstuję kogoś tym kremem, mój gość wylizuje talerz, prosi o dokładkę i pyta, co dodałam do tej zupy, że była taka gładka, delikatna, aksamitna. A kiedy odpowiadam, że to zasługa mleka kokosowego, mało kto chce mi wierzyć.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • ​Zupa krem z marchewki z marynowanym imbirem i sałatka z krewetek

    ...posiekanego marynowanego imbiru 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 litr bulionu warzywnego 100 ml mleka kokosowego 100 ml płynnej śmietanki 36% pieprz cayenne do smaku 200 g marynowanych krewetek(...). Całość dusić w garnku przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Warzywa zmiksować na...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Weź sprawy w swoje ręce z Yope

    Myjesz dłonie częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Ich delikatna skóra może stać się przez to nieprzyjemnie napięta. Weź sprawy w swoje ręce. Używaj kremu po każdym myciu i zawsze, kiedy czujesz, że tego potrzebujesz.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Co jeść, by nie dać się grypie?

    Antygrypowy jadłospis zawiera dużo ciepłych, gotowanych pokarmów, zwłaszcza zupy. Beta karotenu oraz witaminy C, ważnych dla odporności, dostarczą Ci natomiast marchew, czerwona papryka, buraki, cytrusy i natka pietruszki. Spożywaj też miód i czosnek - naturalne antybiotyki o właściwościach przeciwbakteryjnych i antywirusowych.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...