• Informacje na temat:

    krem z groszku cukrowego

Przepisy na temat: krem z groszku cukrowego
  • Egzotyczny krem marchewkowy

    Składniki: 1 cebula 1-2 ząbki czosnku, sól 50 dag marchewki 2 łyżki masła kawałek korzenia imbiru (1-2 cm) 10 dag groszku cukrowego 20 dag mleczka kokosowego  sos(...) imbir. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Imbir, strąki groszku i pozostałą marchewkę pokrój w cienkie słupki. 4. Rozgrzej resztę masła. Wrzuć pokrojone w słupki warzywa. Smaż, mieszając...

  • Zielony groszek – pięć argumentów dla zdrowia

    Jako jedyny, spośród wszystkich roślin strączkowych, może być spożywany na surowo, ale nie tylko. Doskonale smakuje gotowany na parze i tradycyjną metodą. Jakie wartości odżywcze pozyskamy z zielonego groszku i komu będzie szczególnie zalecany?

Artykuły na temat: krem z groszku cukrowego
  • Wielka księga smaków: Groszek cukrowy

    .... Pyszne jest też robione z niego piure i zupa krem. Z groszku przyrządza się pasty do pieczywa, naleśniki, kopytka,  dodaje się go do chłodników  i makaronów. Porcja zdrowia Warzywo to zawiera cały arsenał witamin i związków mineralnych. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Zawarty w groszku kwas nikotynowy pomaga redukować cholesterol. Poza tym...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • A na talerzu maj

    ...parmezanu + kilka płatków do dekoracji, 2 łyżki mrożonego zielonego groszku, 12 zielonych szparagów, 12 groszków cukrowych, 6 młodych marchewek Przygotuj warzywa: marchewki dokładnie umyj(...) chwilę, a następnie zalej go wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Na koniec, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodaj łyżkę masła i starty parmezan - risotto musi mieć kremową...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Wieczór we dwoje

    Ziemniaki pod beszamelem Składniki na 2 porcje: 50 dag ziemniaków, 8 dag groszku cukrowego, 1,5 dag margaryny, 2 dag mąki, pieprz, 200 ml bulionu, 125 ml śmietany 12 %, sól, gałka muszkatołowa, 6 pomidorków koktajlowych, 3 plastry polędwicy łososiowej, trybula, tłuszcz do formy 1. Ziemniaki wyszorować. Gotować w mundurkach 20 minut w posolonej wodzie. Strączki groszku cukrowego oczyścić. Wrzucić...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Omlet na dwa sposoby

    ..., sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 50 dag młodych marchewek, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag pieczarek, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka masła albo margaryny, 2 łyżki śmietany(...) czasu do czasu delikatnie podważać łopatką brzegi, aby masa jajeczna spływała pod spód. Marchewki obrać, pokroić. Strączki groszku cukrowego i pieczarki oczyścić, pociąć na duże kawałki. Bulion...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Może i jestem monotonna, ale jako fanka wyrobów cukierniczych nie mogę udawać obojętności wobec blogów, które kuszą wszelkimi słodkościami, jakie można sobie tylko wyobrazić. Odwiedzić blog "Cukrowa wróżka" to tak jakby znaleźć się w fabryce czekolady Willi'ego Wonka , a o tym po przeczytaniu książki lub obejrzeniu filmu (Tim Burton) Charlie i fabryka czekolady marzyła i marzy nie jedna osoba. Cukrowa wróżka jest zupełnie zwyczajna, a pieczenie jest tylko odskocznią od codzienności i...