• Informacje na temat:

    krem z dżemem masłem do biszkoptu

Przepisy na temat: krem z dżemem masłem do biszkoptu
  • Biszkopt z bezową kruszonką

    ...wymieszaj wrzątek i masło. Połącz obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajecznej wodę z masłem, potem mąki. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz 20-25 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.  2. Na krem ubij twarożek i cukier puder. Dodaj do kremówki i ubij na sztywno. Dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Udekoruj dżemem cytrynowym, bezami, borówkami i miętą. 

  • Tort inspirowany kanapkami z masłem orzechowym i dżemem/galaretką. Słodki i sycący, polecam dla łasuchów :-)

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...ułóż warstwami: jasny blat, 1/4 kremu, różowy blat, dżem, różowy blat, 1/3 pozostałego kremu, jasny blat, 1/2 pozostałego kremu, jasny blat i resztę kremu. Schłodź. Pokrój w kostkę, udekoruj dżemem(...) śmietankę z 1/3 borówek, jogurtem, ksylitolem i żelatyną rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku.  2. W obręcze włóż na zmianę po 3 warstwy biszkoptów i kremu. Biszkopty możesz posmarować dżemem. Na wierzchu...

  • Zupa krem z batatów z masłem orzechowym

  • Składniki na 10 porcji: - paczka biszkoptów, - 10 łyżek dżemu np. malinowego, - gruszki w zalewie (40-50 dag owoców i 400 ml zalewy), - 100 ml czystej wódki, Krem budyniowy: - 2 szklanki mleka(...) biszkoptami. Dodać po łyżce dżemu. Polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką. Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki. Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Całość odstawić...

  • Późną, nocną porą, leżąc w łóżku i odpływając w zasłużony sen, nagle przypomniała mi się scena z pewnego amerykańskiego filmu. Para młodych kochanków w małym barze z charakterystycznym wystrojem dyskutuje zawzięcie i wcina kanapki z dżemem i masłem orzechowym... no i się rozbudziłam. Co ci Amerykanie widzą w tym dziwacznym połączeniu?! Odpowiedzi udzieliłam sobie dnia następnego. Już wiem, jak może ten smak zauroczyć i zachwycić!

  • Składniki: Biszkopt jasny: 4 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 łyżka kakao - uzupełnić do połowy szklanki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, pół kostki margaryny, 3/4 szklanki...

  • Ciasto tortowe szybkie i proste.

  • Pałac Buckingham zdradził przepis na ulubione ciasto królowej Wiktorii

    ...waniliowej oraz trochę dżemu truskawkowego lub malinowego. Do przygotowania kremu, którym przełożymy biszkopt, potrzeba z kolei 150g niesolonego masła, 220 g cukru pudru i wanilię lub esencję waniliową(...), sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia" - czytamy w opublikowanym przez Pałac Buckingham przepisie. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować maślany krem. W tym...

  • Tort jest dosyć ciężki i sycący, dla amatorów tostów z masłem orzechowym i dżemem :-)

Artykuły na temat: krem z dżemem masłem do biszkoptu
  • Tort makowy z białą czekoladą

    ..., dodać aromat, przelać  do tortownicy z kominem  wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45 min,  wystudzić, przekroić wzdłuż. 2. Czekoladę(...) schłodzony krem. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem, lekko docisnąć. 4. Tort wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, potem polać polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i znów...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Porzeczkowe wypieki

    ...z cukrem, cukrem waniliowym i poszatkowanym masłem. Palcami wyrabiamy tak długo, aż utworzą się grudki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką ziemniaczaną lub bułką tartą prostokątnej(...) porzeczkową lub dżemem z porzeczek, przykrywamy górną częścią. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Napełniamy nią szprycę do dekoracji tortów, worek cukierniczy lub torebkę foliową...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • ...z nich musi zostać nasączony. Ja nasączam herbatą / kawą z rumem. Na pierwszy krążek nakładamy porcję kremu , którą rozsmarowujemy i przykrywamy krążkiem z ciasta. Nasączamy i smarujemy kwaskowatym dżemem(...)Zrobienie tego tortu jest bajecznie proste. Trzeba zacząć od biszkoptu, który zawsze się udaje. W tym celu oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczptę soli, a następnie je ubijamy na...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Słodki Dzień Dziecka

    ...i odstaw do lodówki na całą noc. Następnie przelej masę do miski i ubijaj delikatnie, aż powstanie gęsty krem. 3. Każdy z pierwszych blatów posmaruj dżemem i niewielką ilością kremu. Przykryj kolejnym(...) do formy Na krem i dekorację: 1/2 l mleka, 25 dag masła lub margaryny, cukier wanilinowy, szklanka cukru, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, galaretka truskawkowa...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Wykwintne torty

    ...spożywczy 1. Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wrzącej wody i cukrem. Białka ubić na pianę, ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać mąką(...). Przełamie smak masła Maślane kremy do przekładania tortu wzbogaca się łyżką czystego spirytusu. Dzięki temu smak masła w kremie nie jest wyczuwalny. Pod polewą Polewę łatwiej rozsmarować na torcie...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...