• Informacje na temat:

    krem z czerwonej fasoli

Przepisy na temat: krem z czerwonej fasoli
  • Chrupiące grzanki z pastą z fasoli i pomidorem

    Odcedź fasolkę. Zmieszaj ją w misce z jogurtem i zmiksuj na gładki krem.

  • Zupa krem popularniejsza od flaków

    Portugalczycy gustują w gęstych zupach o konsystencji kremu. Wprawdzie wciąż swoich zwolenników mają tam flaki, ale głównie w północnej części kraju, w aglomeracji Porto.

  • Tort czekoladowy

    Aż trudno uwierzyć, że ten tort jest zrobiony z czerwonej fasoli! Smakuje mocno czekoladowo.

  • Domowe słodycze z czekoladą

    Brownie z fasoli Ciasto z czerwonej fasoli? Choć brzmi to dziwnie, wypiek smakuje świetnie. I nie zawiera ani grama mąki. Warzywna baza jest praktycznie niewyczuwalna. Fasola osączona z zalewy, musi(...) nabijane na patyki. Cieszą oczy i podniebienia smakoszy. Przypominają nieco znane i lubiane bajaderki. 1. Kawałki ciasta łączymy w misce z mascarpone i kremem czekoladowym. Tworzymy z całości...

  • Najlepsze naleśniki na świecie? Robią je w Japonii!

    ...o placuszki dorayaki, te swój sekret skrywają w środku. To dwa pulchne naleśniczki nadziewane słodką pastą z czerwonej fasoli - anko. Serwuje się je też w innych wariantach: z kremem czekoladowym lub...

  • Najlepszy przepis na pikantną fasolkę

    Składniki: 2 cebule 600 g pora 1,2 kg gulaszu wołowego 4 łyżki oleju Sól, pieprz Puszka pomidorów Litr bulionu 1-2 łyżeczki chili Puszka białej fasoli (850 ml) Puszka czerwonej fasoli (850 ml)  50 g gorzkiej czekolady (70%) Na grzanki: 2 awokado 350 g kremowego twarożku 4 łyżki soku z cytryny 10 kromek żytniego chleba  Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pora...

  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    ..., krem ze szparagów z małymi grzankami-serduszkami, a na kolację podajmy quiche również w tej formie. Do wzbogacenia zup można wykorzystać serek topiony, który jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej śmietany - bardzo dobrze zabiela i zagęszcza. Tym sposobem uzyskamy pożywną zupę o subtelnej, kremowej konsystencji. W ten prosty sposób podniesiemy też jej wartość energetyczną, dzięki czemu...

  • Skarby ze strączka

    W rodzinie roślin strączkowych można wyróżnić dwie grupy. Nasiona strączkowe suche, czyli grochu, fasoli, soi, soczewicy i ciecierzycy, osiągają pełną dojrzałość dopiero wtedy, gdy wyschną w strąku(...) nasiona w wodzie. • Fasola - na świecie uprawia się ok. 400 jej gatunków. Różnią się wielkością ziarna, kolorem i wartością odżywczą. W Polsce z fasoli przygotowuje się głównie zupę i fasolkę po...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    Wieże z kremem serowym i kiwi Składniki: ●6 jajek ●20 dag mąki ●15 dag cukru kryształu ●8 sztuk kiwi ●100 ml śmietany kremówki ●25 dag miękkiego twarogu ●cukier puder do smaku ●16 małych owoców do(...). Kremówkę ubij, dodaj twarożek, cukier puder i wymieszaj na gładki krem. Umieść go w szprycy i wyciskaj na krążki ciasta. Na kremie kładź plasterki kiwi, na nie ponownie wyciskaj krem, kładź ciasto i kiwi...

Artykuły na temat: krem z czerwonej fasoli
  • Soczewica – cenna roślina strączkowa

    ...mogą być spożywane przez cukrzyków i osoby z insulinoopornością ze względu na niski indeks glikemiczny. Jest także niskokaloryczna. Nasiona soczewicy czerwonej i zielonej powinny także przyjmować osoby(...) czerwonej z dodatkiem kminu, mięty i cytryny.  Nasiona soczewicy czerwonej, ze względu na słodki smak, łagodny aromat i szybkie gotowanie do miękkości, nadadzą się również jako dodatek do różnego...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Tarta migdałowa z jabłkami

    ...w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści fasoli. Piecz około 15 min w temperaturze 190°C. Po tym czasie usuń papier wraz z obciążeniem z fasoli i piecz jeszcze ciasto 5 minut.  Mleko wlej do rondelka, zagotuj. Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym a następnie wsyp obie mąki. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlewaj gorące mleko. Przelej do rondelka...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co jeść, gdy cierpisz na niedobór żelaza

    Szczególnie dużo żelaza zawiera wątroba wieprzowa, cielęca, drobiowa oraz kaszanka. Niemało go też w kaszach - szczególnie gryczanej i jaglanej, a także w żółtkach jaj, fasoli suchej, soczewicy czerwonej, kakao, orzechach, maku, soi, pestkach dyni i słonecznika. Śniadanie Musli z rodzynkami i jogurtem naturalnym, kanapka z chleba chrupkiego, pasty z jaj, szczypiorku, papryki konserwowej, kakao...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Specjalne kuracje na rozstępy

    ..., nawilżaj i natłuszczaj kremem z wit. E, A i D piersi (tu najszybciej mogą pojawić się rozstępy). Substancje poprawiają jędrność. W brzuch i uda możesz wcierać preparat antycellulitowy, pobudza krążenie i w efekcie wzmacnia skórę. Gdy czerwone pręgi już się pojawiły, sięgnij po preparaty przeciw rozstępom. Kremy i żele zawierają substancje, m.in. wyciąg z alg, z bluszczu, wit. E i prowit. B5, krzem...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    .... Obiad Krem z brokułów, łosoś pieczony z cytryną, kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok pomarańczowy. Albo zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, szaszłyki z piersi z kurczaka, cebuli...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...