• Informacje na temat:

    krem do tortu z zoltkami i ser mascarpone

Przepisy na temat: krem do tortu z zoltkami i ser mascarpone
  • Sezon na gruszki

    ...: - 3 jajka, - 195 g cukru, - 50 g mąki, - 50 g mąki ziemniaczanej, - 20 g kakao, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - puszka gruszek (850 ml), - 500 g serka mascarpone, - opakowanie cukru(...) 2 łyżkami likieru. Jeden blat umieścić w obręczy tortownicy i ułożyć na nim pokrojone gruszki. Żelatynę roztopić zmieszać z 3 łyżkami mascarpone, a następnie z pozostałym kremem. Krem odstawić na 10

  • taki oto torcik na 2 latka mojej corci;)

  • Jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty. Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

  • Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świata" Włochy.

  • Pyszny tort z frużeliną malinową oraz kremem mascarpone udekorowany kremem na bazie śmietanki i białej czekolady. Połączenie mascarpone i malin powoduje że tort nie jest za słodki a oba smaki cudownie ze sobą współgrają.

  • Wysoki, mocno waniliowy i wilgotny, aczkolwiek lekki i letni tort.

  • Tort ten zajadać będzie największy przeciwnik słodkości. Przed tymi, którzy słodkości lubią, będzie trzeba go ukrywać, by nie wciągnęli całości. Panowie będą luzować portki, panie opowiadać, że to wcale nie przez słodkości rosną im boczki. Jednego można być pewnym – zostanie pochłonięty. Tort jest nieszablonowy. Jego wnętrze, czyli ciemny biszkopt, jest mocno orzechowe i aromatyczne, a otula je delikatny, waniliowy krem. Ponieważ biszkopt przygotowujemy bez użycia mąki, a krem raczej...

  • Biszkopt wykonany z trzech składników bez użycia proszku do pieczenia.

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

Artykuły na temat: krem do tortu z zoltkami i ser mascarpone
  • Ciasto marchewkowe z serem mascarpone

    ...serek mascarpone. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę. Część (ok. 1/3) dołóż do żółtek z serkiem i lekko wymieszaj. Następnie dodaj resztę kremówki i zamieszaj. Całość schłódź. Ciasto rozkrój na(...). W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem. Wlej olej, wsyp mąkę. Dorzuć marchew i rodzynki. Zamieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Wlej przygotowane ciasto i piecz ok...

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Fot. 123RF/Picsel Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite...

  • Noworoczny tort Marty Grycan

    Czekoladowy, wykwintny deser jest idealny na uczczenie ważnej okazji.

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Smak mundialu

    .... Krem z wódką   Składniki: 125 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kakao 1,5 opakowania biszkoptów pomarańczowych 750 g twarożku 250 g mascarpone 150(...) i posmarować pozostała Nutellą. Marcepan rozwałkować i wyciąć z niego 9 sześciokątów (7,5 cm O). 6 sześciokątów ułożyć na wierzchu tortu tak, aby w środku również postał sześciokąt. Pozostałe poprzecinać na...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Owocowy obiad i deser

    ...biszkoptowy czekoladowy, serek mascarpone, 2 kubeczki śmietanki kremówki, 50 ml koniaku, 1/2 szklanki cukru pudru, zapach arakowy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag malin, gotowa polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Żelatynę zalej niewielką ilością wody, kiedy spęcznieje rozpuść podgrzewając. Serek mascarpone zmiksuj z koniakiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...