• Informacje na temat:

    krem do tiramisu z mascarpone i ze śmietany

Przepisy na temat: krem do tiramisu z mascarpone i ze śmietany
  • Najłatwiejsze tiramisu według Nestora Grojewskiego

    Dla wielu z nas synonimem prawdziwego włoskiego deseru jest tiramisu. Szef kuchni Nestor Grojewski proponuje swoją wersja deseru, uproszczoną i łatwą do przygotowania, a równie smaczną.

  • Światowy Dzień Tiramisu

    Czwartek został ogłoszony przez włoskich kucharzy Światowym Dniem Tiramisu. Szefowie kuchni chcą wykorzystać to święto, by przypomnieć, czym jest słynny deser, a czym być nie powinien i jak nie należy go przygotowywać. My podajemy przepis na jego klasyczną wersję i pięć "wariacji na temat", dla tych, którzy lubią eksperymentować.

  • Tiramisu w sześciu odsłonach

    ...przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal   Tiramisu cytrynowe Składniki: 200 g mascarpone 200 g kremowego twarożku skórka z 1 cytryny 3 łyżki(...) g mascarpone 200 g śmietany kremówki opakowanie cukru waniliowego 2-3 łyżki cukru 16 podłużnych biszkoptów Przygotowanie: 4 czereśnie odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Sok wiśniowy...

  • Pyszności z serka mascarpone

    Serek mascarpone idealnie nadaje się do wyrobu wspaniałych deserów, ciast i dań na słodko.

  • Bananowe szklaneczki

    .... Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Na wierzchu każdej porcji tiramisu połóż trochę bitej śmietany. Posyp pistacjami. (...)Sposób przygotowania 1. Kawę wymieszaj z 3 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru. Wystudź. Banany obierz, rozgnieć widelcem na mus. Wymieszaj go z sokiem cytrynowym. Serek połącz z mascarpone, musem...

  • Serce na talerzu!

    ...kakao Sposób przygotowania: Białka ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z żółtkami i cukrem, a następnie delikatnie połącz z białkową pianą. Herbatniki zamocz w wystudzonej kawie wymieszanej(...) upieczona bez skóry, 1 czerwona papryka upieczona bez skóry, oliwa z oliwek, świeża kolendra, 1 łyżka czarnego sezamu  Purée: 300 g ziemniaków, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz...

Artykuły na temat: krem do tiramisu z mascarpone i ze śmietany
  • Tiramisu inaczej

    O włoskim deserze Krem z mascarpone Klasyczne tiramisu nie obędzie się bez włoskiego serka mascarpone - to główny składnik kremu. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Gdy cukier(...), przebudź się" (wł. tirarsi sù), ale też "poderwij mnie" (tirami sù). Nasączone biszkopty przekładamy kremem z mascarpone i oprószamy kakao. Przed podaniem schładzamy. Idealnie przygotowane tiramisu...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Ciasta z truskawkami

    Truskawki zmiksuj na krem albo udekoruj nimi wypieki.

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Słodkie życie!

    Tiramisu  Nazwa tego bardzo popularnego deseru pochodzi od słów oznaczających po włosku przebudzić się. Składa się on z warstwy biszkoptu nasączonej mocną kawą espresso i likierem amaretto. Na tak przygotowany spód nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Wierzch posypuje się grubo zmielonymi płatkami gorzkiej czekolady albo kakao. Panna cota  Włoska nazwa...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Desery świata

    Tiramisu Składniki na 4 porcje: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 100 ml amaretto, 3 żółtka, 100 g drobnego cukru, 300 g mascarpone (lub innego kremowego twarogu), 300 ml śmietany kremówki, 10(...) biszkopty, nasączone rozpuszczoną kawą z likierem. Posmaruj kremem i powtarzaj ten krok aż do zużycia wszystkich składników.Formę z tiramisu wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie wyjmij z formy...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Włoskie desery

    Tiramisu Składniki: 3 żółtka 150 g cukru 150 ml likieru amaretto 500 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 250 ml świeżo parzonej kawy espresso 200 g biszkoptów 2 łyżki kakao  Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone. Śmietanę ubić i wmieszać do kremu. Kawę zmieszać z likierem. 100 g biszkoptów zanurzać (szybko, aby nie nasiąkły za bardzo) w kawie i układać na...

  • Żaroodporna forma do pieczenia tart ze szkła TERMISIL o średnicy 28 cm to doskonałe naczynie do pieczenia ciast, tart, quiche, i innych potraw. Nietypowa, okrągła forma ze specjalnie opracowaną formułą z profilowanymi brzegami, sprawia że ciasto nie przywiera do dna, ani ścianek naczynia, a idealna gładkość i przejrzystość materiału pozwala kontrolować cały proces pieczenia potrawy.   Zbliżają się święta Wielkanocne. Na naszych stołach prócz żurku, jajek i pasztetów pojawią się przepyszne...