• Informacje na temat:

    krem do rolady serowej

Przepisy na temat: krem do rolady serowej
  • Pyszne jarskie rolady

    ...aluminiową i włóż do lodówki na 4-5 godzin. Rada kucharza Roladę krój ostrym nożem, moczonym co jakiś czas we wrzątku. Dzięki temu plastry będą równe i krem nie będzie się rozmazywał. Strudel...

  • Słodkie rolady

    Z kremem i czekoladową polewą Sposób przygotowania 1. Z białek i soli ubij pianę, partiami wsyp cukier, dodaj żółtka, mąki i wiórki. Wylej ciasto na blachę, piecz 20 minut w temp. 180°C.  2. Śmietanę ubij z cukrem, Śmietan-fixem i wiórkami. Ciasto zwiń na ściereczce i ostudź. Rozwiń, wyłóż krem i ponownie zwiń. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Polej roladę.  Ślimaczki...

  • Rolada biszkoptowa z kiwi

    ...rozpuść galaretkę. Żelatynę rozpuść w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszaj z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubij. Dodaj do masy serowej. Połącz ją z żelatyną. Biszkopt rozwiń. Posmaruj tężejącym musem z kiwi, a po ok. 15 minutach tężejącym kremem. Ponownie zwiń i schłodź. 

  • Rolada twarogowo-rabarbarowa

    Składniki: 3 jajka, 12,5 dag mąki, 20 dag + 1 łyżka cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka, 5 dag płatków migdałów, 60 dag rabarbaru, 200 ml soku pomarańczowego, 1 cukier wanilinowy, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag twarogu, laska wanilii, 20 dag śmietany kremówki, cukier puder.

  • Delikatne kremówki

    ..., rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Ricottę utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij mikserem na sztywno. Przestudzoną żelatynę połącz z bitą śmietaną, a potem z masą serową.  4. Blat rozwiń. Posmaruj go kremem, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Wzdłuż jednego z dłuższych boków łyżeczką nałóż konfiturę. Blat ponownie zwiń. Ułóż tzw. szwem do dołu...

Artykuły na temat: krem do rolady serowej
  • Rolada orzechowa

    .... Ubić 200 g śmietany z zagęstnikiem. Bitą śmietanę dodać do masy serowej. 4. Wystudzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu. Na kremie rozłożyć około(...) rozgrzanego do 200°C. Piec 8 minut. Gotowy biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia. 3. Pomarańcze...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Trójkolorowa rolada

    ...°C. Piec ok. 10 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia. 2. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałeczki. Zagotować 150 ml soku pomarańczowego z cukrem wanilinowym i 1 łyżką cukru. Włożyć rabarbar, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą soku. Wlać do rabarbaru i, mieszając...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    ...i smarujemy masą (kremem), zostawiając cienki pasek na krawędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady lub galaretki. Utworzy ona "oczko" rolady. Krem pomarańczowy Co zrobić, aby sok z owoców nie zawilgocił nam biszkoptowej rolady? Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę pomarańczową, a następnie pokrojoną w małe cząstki pomarańczę. Tężejącym...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Bananowe ciasta

    .... Dwukrotnie zmielony twaróg (najlepiej półtłusty) utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem i 4 łyżkami soku cytrynowego. Obrać 5 bananów, przekroić je wzdłuż, natychmiast skropić 3 łyżkami soku cytrynowego(...) kawałkami bananów. Warstwowe ciasto bananowe Składniki: Korpus: 6 jajek, 200 g cukru pudru, 100 g mąki gładkiej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1 mały proszek do pieczenia. Krem: 250 ml mleka, pół torebki...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Ciasta z truskawkami

    ...je rozcierając. Krem do rolady Zmiksować 1,5 szklanki truskawek z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać 250 g serka mascarpone, potem rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę (4-5 łyżeczek). Wstawić do(...) dag śmietany kremówki, 80 dag mielonego twarogu, ok. 30 dag truskawek, 1 cytryna, listki melisy 1. Białka wymieszać z 4 łyżkami wody. Ubijać, powoli dosypując 10 dag cukru i 1 cukier wanilinowy...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...