• Informacje na temat:

    krem chałwowy do ciasta

Przepisy na temat: krem chałwowy do ciasta
  • Chcąc koniecznie wykorzystać orzechy, kórych mam mnóstwo, postanowiłam poszperać w sieci i tam natknęłam się na tort orzechowo- chałwowy z bloga Wałkiem i papilotką. Wspaniały tort, łączący w sobie doskonały smak chałwy zatopionej w mleku oraz mój ulubiony, zawsze mający pierwszeństwo smak orzechów. Tak więc, nie zastanawiając się wiele przystąpiłam do pieczenia. Wbrew pozorom, nie trzeba dużo czasu, aby powstał. Szybko pieczemy biszkopt, jedno z łatwiejszych ciast, do tego masy. Niby dwie,...

  • Wypróbowany przepis na "Efektowny tort chałwowy"

  • smaczny, mimo dodatku chałwy nie za słodki, efektowny tort :-)

  • Wielkanocny mazurek z masą chałwową, orzechami włoskimi jest przepyszny . Spód jest z kruchego ciasta, nie za słodki i delikatny. Dla smakoszy chałwy to będzie najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek jedli. Ale myślę, że posmakuje również Tym którzy chałwy nie lubią. Dla mnie to najlepszy mazurek jaki jadłam. Łatwy i szybki w wykonaniu. POLECAM!

  • Doskonały aksamitny sernik dla miłośników chałwy.

  • Jako miłośniczka sernika i chałwy postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć te dwa smaki. Przyznam, że eksperyment udany w 200% :)

  • Serowo-chałwowy krem posłodzony miodem podany na herbatnikach z jagodami i miodowym jogurtem.

  • smaczny, niezbyt słodki, niezapychający tort. ciemne czekoladowo-migdałowe ciasto, biszkopt i beza przełożone kremem chałwowym, Zwieńczeniem całości jest chmurka śmietany i chrupiące orzeszki ... mmmmm przepyszne :-)

  • To już następny z mojej kolekcji serników chałwowych. Wyraźnie wyczuwalna chałwa, ciasto mokre i rozpływa się w ustach!

  • Przepis ten znalazłam w czasopiśmie. Troszkę go zmieniłam, dodając kilka składników. Następnym razem jak upiekę tą" pyszność" to umieszczę fotkę :)

Artykuły na temat: krem chałwowy do ciasta
  • Torcik z kremem chałwowym

    ...do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy i piecz 35 minut.  Zrób krem. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj 1/4 szklanki mleka i mąkę ziemniaczaną. Resztę(...) rozgniecioną chałwę i zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niej połowę wystudzonego budyniu i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i wymieszaj...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Ciasta z kremem

    ...mielonymi pistacjami. Z budyniowym i chałwowym Składniki na 12 porcji: Ciasto: 5 łyżek cukru, 15 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 15 dag margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu Krem: pół szklanki cukru(...)Kremowe sekrety Marmolada do piernika Marmoladę do przekładania piernika wcześniej zagotuj, energicznie mieszając. Zapobiegnie to jej fermentacji. Bez smaku masła Do kremu maślanego, którym...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Najsłodsza strona wesela

    ...odpowiednikom mówimy stanowcze nie! Proponujemy także umiar - za dużo dekoracji, feeria barw czy kilka smaków kremu mogą zamienić delektowanie się słodkością w niezbyt przyjemne doświadczenie. Niezależnie od tego, czy wybierzecie smak kawowy czy śmietankowy, polewę z czekolady, kremu czy marcepanu, z dodatkami w postaci owoców, kwiatów lub wyrobów cukierniczych - upewnijcie się, że w składnikach nie ma...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Tort czekoladowy z chałwą

    ...placki, przełóż je kremem chałwowym i pokruszonymi bezami. Tort oblej stopioną polewą czekoladową.(...) waniliowy l 35 dag masła • 1 biała polewa czekoladowa Sposób przygotowania • Jajka ubij z cukrem. Delikatnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przelej do tortownicy...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Komunia święta

    ...z cytryny, 2 łyżki żelatyny, szklanka śmietanki kremówki (36 proc.), cukier wanilinowy, filiżanka herbaty, mango, komunijne ozdoby cukiernicze (z wafelków, cukru, marcepanu lub czekolady) Przygotowanie(...) wystygnie, przekrój biszkopt na pół, aby powstały dwa równe blaty. 2. Gruszki z puszki osącz z soku lub syropu. Pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Dobrze schłodzoną...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...