• Informacje na temat:

    kozy burak

Przepisy na temat: kozy burak
  • Naturalny ekspert zdrowej krwi

    Burak ma w sobie taki arsenał witamin, minerałów i prozdrowotnych mocy, że można go z powodzeniem nazwać czerwonym ambasadorem zdrowia.

  • Polecam tą sałatkę każdemu, kto lubi łączenie dwóch sprzecznych smaków: słonych śledzi ze słodkimi burakami. Sałatka pięknie prezentuje się na stole w dużym szklanym naczyniu. Można ją również serwować jako przystawkę w małych kielichach dla każdego z gości w osobnym naczyniu.

  • Osiem kroków do zdrowia

    ...1.  Sok z buraków Ma silne działanie alkaliczne, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Pomaga wzmocnić system immunologiczny. Dla poprawy odporności doskonale sprawdzają się też kiszone buraki i sok z kiszonek. One pomagają przywrócić prawidłową florę jelitową, a to punkt wyjścia do odzyskania pełni sił witalnych.   2. Kapusta Okłady z liści kapusty...

  • Smaczny pomysł na "Burak w indyczej roladzie"

  • Siedem warzyw w jesiennym menu

    ..., działa na nie gojąco i pomaga usunąć pasożyty. Oczyszcza krew, rozpuszcza żółć, sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, działa rozkurczowo, wykrztuśnie i moczopędnie. Burak Warzywo pobudza soki żołądkowe, jest odświeżające i lekkostrawne. Medycyna naturalna od wieków zaleca stosowanie buraków jako antidotum na anemię, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, gruźlicę, choroby...

  • Przepyszne danie z warzywami i kaszą. Polecam.

  • Marchew: Warzywo uniwersalne

    ...zestaw: burak czerwony, 3-4 marchewki, 4-5 jabłek, 2 cytryny, kawałek imbiru, pęczek natki lub kilka liści selera, 3-4 ząbki czosnku. Smakuje niepowtarzalnie, pomaga oczyścić i odkwasić organizm. Ważne...

  • I pomyśleć, że jako dziecko nie znosiłam serów oraz mleka! Ileż ja straciłam! Jakże ubogie było wtedy moje życie kulinarne! No i cóż - dopiero teraz odkrywam to, co inni znają już od dawna, np. wyborny smak połączenia sera i miodu - w tym wypadku sera koziego Merci Chef! Pychota! :)

  • Pij sok, będziesz wielki!

    ...przykład z marchewką i burakiem czerwonym wydaje nam się zbyt słodki czy mdły - dodajmy ewentualnie cytrynę, albo kawałek imbiru. Odważnie łączmy smaki. Nie potrzebujemy do tego przepisów. Wystarczy uruchomić wyobraźnię. Najsilniej alkalizującymi warzywami są wspomniany burak czerwony i marchew, a przecież soki, jak i same warzywa, spożywamy również po to, aby odkwasić organizm. Dodajmy do nich natkę...

  • Tzatziki z burakiem

Artykuły na temat: kozy burak
  • Carpaccio z buraków

    Burak czerwony jest jednym z najcenniejszych darów natury. Zawiera szereg witamin i składników mineralnych. Medycyna ludowa traktowała go jako antidotum na wiele dolegliwości. Jak skorzystać z dobroczynnych właściwości tego warzywa?

  • Zupa krem z buraka

    Burak czerwony to warzywo o nieskończonej ilości zastosowań. Jego wartości odżywcze i prozdrowotne ciężko przecenić. Działa odkwaszająco: powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia, a wszechobecny stres i wysokoprzetworzona żywność sprawiają, że coraz trudniej ją osiągnąć. Obecny w jadłospisie burak pozwala przybliżyć alkaliczną stronę zdrowia.

  • Z burakiem nie wygrasz

    Ani siłą koloru, ani zdrowotnymi mocami - żadne warzywo nie ma najmniejszych szans z burakiem czerwonym. Nawet odrobina buraka dodana na przykład do soku warzywnego determinuje kolor całości.

  • Burak w wielu wariantach

    Buraki są skarbnicą wartości odżywczych, działają odkwaszająco, a co najważniejsze, zachowują swoje właściwości niezależnie od formy podania. Możemy je gotować, zapiekać, kisić, a także spożywać na surowo w postaci surówek i soków. Korzystajmy z nich jak najczęściej. Warto, bo burak to niebagatelny pakiet zdrowotnych mocy.

  • Z szacunkiem do ciała

    ...niewyobrażalne jest, że można poczuć słodki smak w burakach czy marchewce. Okazuje się, że można. Jeżeli ograniczymy cukier prosty, to nasze ciało jest w stanie wychwycić przeróżne smaki, w tym smak...

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    ...na naszych talerzach. Warto poszukać nowych inspiracji. Dziś propozycja, której bazą są buraki, doskonale sprawdzą się zarówno surowe, jak i kiszone. Składniki dla dwóch osób: ·  2 średniej wielkości buraki czerwone ·  1/3 białej rzodkwi ·  zielone oliwki, kapary ·  sok z całej cytryny ·  kilka gałązek natki pietruszki ·  ząbek czosnku lub świeży imbir   ·  oliwa z oliwek Jak...

  • Dbamy o zdrowie w środku zimy

    ...warzywa. Postawmy na kiszonki. Kapusta, ogórki, buraki - wszystkie mają wysoką wartość odżywczą i korzystnie wpływają na stan flory bakteryjnej naszych jelit. Dobrze wiemy, że odporność mieszka w brzuchu. Dbajmy o jak najlepszą kondycję jelit, w nich zaczyna się nasze zdrowie. Warzywa korzeniowe Ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka: warzywa, które wyrastają pod ziemią najdłużej...

  • Warzywa sezonowe

    ...buraki, marchew, korzeń pietruszki i selera, ziemniaki, a także kapustę, brukselkę, cykorię, pora i natkę pietruszki hodowaną na parapecie.   Luty Podobnie jak poprzednik, luty jest miesiącem, który nie obfituje w świeże zbiory. Wysyćmy żołądki kapustą (świeżą i kiszoną), brukselką, marchwią, pietruszką (zarówno korzeń, jak i natka), ziemniakami, burakami, cykorią i roszponką. Jak...

  • Karmimy zmysły

    ...rzodkiewki, duża czerwona papryka, oliwa, sok z cytryny. Propozycja piąta: dwa średniej wielkości buraki czerwone i trzy duże kwaskowate jabłka - wszystko starte na tarce o drobnych oczkach...

  • Ryż na pięć sposobów

    W tym połączeniu najlepiej sprawdza się ryż basmati lub naturalny. Ciepły ryż serwujemy z ugotowanym na parze pstrągiem lub inną, ulubioną rybą. Surówką w tym zestawie mogą być buraki ćwikłowe lub...