• Informacje na temat:

    kotlety mielone z kaszą gryczaną i serem

Przepisy na temat: kotlety mielone z kaszą gryczaną i serem
  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    .... Potrawy z dodatkiem mąki i bułki tartej: np. pasztety, kotlety mielone, naleśniki, pierogi, potrawy z panierką. Napoje: kawa zbożowa, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo. Inne: sos sojowy(...) zostały jak najmniej przetworzone. Czyli ryż brązowy zamiast białego, naturalną kaszę gryczaną zamiast prażonej. Coraz częściej można kupić mniej przetworzone i bardziej ekologiczne produkty...

Artykuły na temat: kotlety mielone z kaszą gryczaną i serem
  • Hreczanyki, czyli kotlety mielone z kaszą gryczaną i mięsem

    ...1. Do wrzącej, osolonej wody wrzuć woreczek kaszy gryczanej i gotuj ok. 10 minut. Chodzi o to, aby jej nie rozgotować. 2. Kaszę odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. 3. Z masy formuj kotlety tak, jak mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż z obu stron na oleju. 4. Składniki na sos wymieszaj...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...

  • Nasza kasza gryczana

    ...się z mielonym mięsem - zrobisz z niej pyszne kotlety gryczane z ziołami i czosnkiem. Pyszne kaszotto  Podsmaż na oliwie posiekany czosnek i pora w talarkach. Dodaj filet z kurczaka pokrojony w małą kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano i dokładnie obsmaż. Wsyp suchą kaszę gryczaną, wymieszaj składniki i smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion i gotuj przez 5 minut pod przykryciem. Dodaj drobno...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Smakołyki z gryki

    Można ugotować kaszę gryczaną na sypko i podać z sosem. Ale można też zrobić z niej prawdziwe dzieło sztuki.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Jednak aby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o kilka detali. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis. Jak kupić dobre mięso...

  • Kotlet dla jarosza

    Przygotuj niespodziankę domownikom: pyszne i sycące kotlety bez odrobiny mięsa.

  • Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Składniki: 75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 cebula 150 ml mleka Olej do smażenia Przygotowanie: 1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i...

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ...produktów węglowodanowych w ogóle. Należy zastąpić je np. ryżem, kaszą gryczaną i jaglaną, aby nie pojawił się niedobór błonnika, witamin z grupy B czy białka roślinnego. Częściej gotuj ryż, używaj(...), żyto, jęczmień, owies oraz mąka, płatki i kasze z tych zbóż (jęczmienna, mazurska, pęczak, manna), pieczywo i ciasta - potrawy z dodatkiem mąki i bułki tartej, np.: pasztety, kotlety mielone, kotlety...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...