• Informacje na temat:

    kotlety cielęce w sosie

Przepisy na temat: kotlety cielęce w sosie
  • Kotlet cielęcy w sosie z tuńczyka

    Składniki na 4 porcje: - 4 kotlety cielęce, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - sól, biały pieprz, - mała cebula, - puszka tuńczyka (200 g, 150 g ryby), - 100 ml białego wina, - 250 g śmietany, - 2 łyżki zielonego pieprzu, - 1-2 łyżki soku z limonki, - ewentualnie: plasterki limonki i strąki pieprzu Przygotowanie: Kotlety opiec na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony. Doprawić solą...

  • Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem. Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie.

  • Lubeckie jaskółcze gniazda

    ...w plasterki. Kotlety cielęce posolić, popieprzyć, jedną stronę posmarować musztardą. Plastry szynki, sera poprzekrawać i na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka szynki i sera oraz plaster jajka...

  • Przepis na sznycle wiedeńskie. Ale ja nie miałem szynki cielęcej. Powstał przepis wzorowany. PS : trudne mięso. Podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką duszona na maśle ze śmietaną zredukowaną.

  • Sznycel po wiedeńsku z sałatką

    Składniki na 4 porcje: - sól, biały pieprz, - 4 kotlety cielęce, - 2 jajka, - 3 łyżki mąki, - 8 łyżek bułki tartej, - 100 g sklarowanego masła, - cytryna, Na sałatkę: - pół główki sałaty, - 200 g pomidorków koktajlowych, - 2 cebule, - 3 łyżki octu winnego, - szczypta cukru, - 4-5 łyżek oleju, - opcjonalnie: 4 anchois, łyżka kaparów, wykałaczki Przygotowanie: Kotlety umyć, dobrze...

  • Pyszne, delikatne, kruche mięso. Warto sobie zafundować od czasu do czasu.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...sycylijskie Składniki: - 4 kotlety schabowe - po pęczku świeżego tymianku i oregano - cebula - ząbek czosnku - łyżka mąki - opakowanie przecieru pomidorowego - 3 łyżki małych czarnych oliwek - sól (zwykła i gruboziarnista) - pieprz - szczypta cukru - 2/3 szkl. bulionu Sposób przygotowania: - Kotlety i zioła umyj, osusz. Plastry mięsa obwiąż nicią kuchenną i połową gałązek...

  • Sprawdzony przepis na "Roladki cielęce"

  • Cała prawda o mięsie

    ...z dodatkiem warzyw i owoców. Wielu rodziców uważa także, że dla dzieci zdrowe jest mięso cielęce. Zanim jednak podasz je malcowi, pamiętaj, że to produkt pochodzący od bydła, więc nie nadaje się dla(...) nielubiane kotlety i pulpety. MIT! Owszem, mięso jest ważnym składnikiem diety. Jednak wiele dzieci nie lubi go głównie dlatego, że trudno im je pogryźć. Dlatego nie należy zmuszać malców do wsuwania...

  • Smażone na maśle, już samo to mówi nam, że pycha. Niby miało być zdrowo, ale wyszło przesmacznie, więc też się liczy ;) :P

Artykuły na temat: kotlety cielęce w sosie
  • Lasagne z cielęcymi kotlecikami

    Aby zapiekanka się nie rozpadała, należy kotlety rozbić na bardzo cienkie plastry. Będzie je łatwiej ułożyć na kostkach dyni.

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie kotletów mielonych to przysłowiowa bułka z masłem. Jednak aby smakowały naprawdę dobrze, warto zadbać o kilka detali. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób traktuje kotlety mielone jako smaczne, ale dosyć nudne danie, które serwuje się jedynie wtedy, gdy nie ma czasu na przygotowanie czegoś bardziej skomplikowanego. Tymczasem odpowiednio zrobione mięso może stać się gwiazdą każdego posiłku. Należy tylko uzbroić się odpowiedni przepis. Jak kupić dobre mięso...

  • Cytrynowy kurczak picatta

    Smażony filet kurczaka w sosie z cytryną i kaparami to spopularyzowana przez Amerykanów wersja włoskiego dania picatta. W oryginalnej recepturze zamiast drobiu jest plaster mięsa cielęcego.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Cytrynowy kurczak picatta

    ...odcedzone kapary i chwilę podsmaż. Włóż kotlety. Posyp posiekaną natką. Po minucie gotowania przewróć filety na drugą stronę. Chwilę podsmaż. Przełóż na talerze. Udekoruj plasterkami cytryny.  Ciekawostka: smażony filet z kurczaka w sosie z cytryną oraz kaparami to spopularyzowana przez Amerykanów wersja włoskiego dania picatta. W oryginalnej recepturze zamiast drobiu jest plaster mięsa cielęcego...

  • Panierując kotlety nie musisz ograniczać się wyłącznie do bułki tartej. Aby mięso nabrało wyjątkowego smaku, warto pokusić się o mały eksperyment kulinarny. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko w tedy nie...

  • Rewolucja na talerzu

    ...z kartoflami, kurczęta z mizerią, pekeflejsz [mięso wołowe peklowane, potem gotowane - M.S.] z kartoflami, kotlety cielęce bite z sosem szczawiowym, ciastka parzone z galaretą malinową". Aby zrobić choć jeden...

  • Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Składniki: 75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 cebula 150 ml mleka Olej do smażenia Przygotowanie: 1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i...

  • Obiad po francusku

    ...śmietaną z jajkiem. Ciasta dopiekać ok. 20 minut w 220°C. Przykryć resztą bekonu i jeszcze chwilę podpiec. Tarty udekorować ziołami, podawać na ciepło. Kotlety cielęce po dijońsku Składniki na 4 porcje: 3 pomidory, 4 łyżki oliwy, ok. 1 łyżki cukru, sól D pieprz mielony, pieprz kolorowy tłuczony, 1 łyżka posiekanych listków tymianku, 4 kotlety cielęce z kostką, 100 ml białego wina, 1 łyżeczka...

  • Uwielbiasz prostą, polską kuchnię, ale czasem chciałabyś wprowadzić powiew nowości do znanych od lat receptur? Masz dość tradycyjnych mielonych? Poznaj przepis, który, odmieni smak tej klasycznej potrawy. Ten przepis jest prosty i tani. W dodatku posmakuje zarówno miłośnikom „babcinych" obiadów, jak i koneserom bardziej „współczesnych" smaków. Kotlety mielone na INTERIA.TV.   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula kawałek pora 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka...