• Informacje na temat:

    kotlet z majonezem musztarda

Przepisy na temat: kotlet z majonezem musztarda
  • Hamburger ma swoje święto

    Klasycznie podaje się go z mięsnym kotletem. W wersji wegetariańskiej, można zastąpić go kotletem sojowym, z buraka albo grillowanym serem. Obowiązkowo jednak powinien znaleźć się w nim pomidor i majonez. We wtorek przypada Światowy Dzień Hamburgera.

  • Domowe burgery bez mięsa

    Sposób przygpotowania 1. Buraki obierz i umyj. Zetrzyj na grube wiórki, skrop sokiem. Czarnuszkę upraż na suchej patelni. Cebulki posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.  2. Buraki wymieszaj z kaszą, czarnuszką, czosnkiem, cebulką oraz 1 jajkiem, ziołami, oliwą, sosem sojowym i sporą szczyptą pieprzu. Uformuj 8 okrągłych kotletów o grubości niecałego 1 centymetra. Ułóż je na blaszce...

  • Serwujemy burgery

    ....  3. Dymki i obrany drugi ząbek czosnku posiekaj, wrzuć do mięsa, wyrób z mąką i kolendrą. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, chili i sosem sojowym. Uformuj 4 kotlety.  4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Bułki rozetnij, przełóż rukolą, kotletami i papryką Wołowy po farmersku Sposób przygotowania 1. Mięso...

  • Domowy fast food

    ....  4. Szykujemy sos czosnkowo-jogurtowy: Jogurt łączymy z majonezem, musztardą i rozgniecionym ząbkiem/ząbkami czosnku, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, mieszamy, chłodzimy. 5. Do foremek do zapiekania(...) zaskoczyć domowników i podać im na obiad coś zupełnie innego niż tradycyjny kotlet z ziemniakami. Najmłodsi biesiadnicy powinni być w siódmym niebie! Ciasto: Farsz: Sos: 1. Sos: jogurt łączymy...

  • Hamburgery i zapiekanki w lekkiej wersji

    ...i nie ostygła.  2. Śmietanę wymieszaj z majonezem i chrzanem. Dopraw solą i pieprzem. Domieszaj starty żółty ser.  3. Rukolę, sałatę i koperek umyj, dokładnie osusz. Bułki przekrój w poprzek na(...) z ajwarem. Zgrilluj je na suchej patelni, tylko po "czystej" stronie.  3. Na stronie z musztardą ułóż sałatę, kotlet, pokrojone warzywa. Przykryj tostem (grillowaną stroną do góry). Kanapki...

  • Dania na cały tydzień

    ...startym serem. Piecz 30 minut w temp. 180°C.   Kotlety faszerowane serem Sposób przygotowania 1. Do mięsa dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę, zrumienioną cebulę, ubite jajko, musztardę, sól i pieprz. Wyrób mięso i uformuj kotlety. Do każdego włóż kostkę fety i zalep. Obtocz w bułce tartej i smaż na rumiano.  2. Marchewki obierz, pokrój i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na...

  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    ...się od befsztyka po hambursku (z miasta Hamburg), czyli kotleta z siekanej wołowiny. Po raz pierwszy hamburgera przygotowano w 1838 roku, ale pierwsza prasowa wzmianka o "Hamburg steaku" została opublikowana dopiero 50 lat później. Prawdziwa rewolucja nastąpiła na początku XX wieku, kiedy to właściciel teksańskiego baru zaproponował swoim gościom kotlet na grzance z sałatą, musztardą oraz majonezem...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...sycylijskie Składniki: - 4 kotlety schabowe - po pęczku świeżego tymianku i oregano - cebula - ząbek czosnku - łyżka mąki - opakowanie przecieru pomidorowego - 3 łyżki małych czarnych oliwek - sól (zwykła i gruboziarnista) - pieprz - szczypta cukru - 2/3 szkl. bulionu Sposób przygotowania: - Kotlety i zioła umyj, osusz. Plastry mięsa obwiąż nicią kuchenną i połową gałązek...

  • Jajka na świątecznym stole

    ...8 równych porcji, w każdą zawinąć po jajku. Smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu osuszyć na papierowej serwetce. Podawać przekrojone na pół, z majonezem lub keczupem. Czas przygotowania 1 godzina(...) około 5 minut, aby żółtko nie całkiem się ścięło. Rozbite kotlety oprósz z obu stron solą i pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Z jednej strony mięso cienko posmaruj musztardą i posyp...

Artykuły na temat: kotlet z majonezem musztarda
  • Opanuj sztukę gotowania: Majonez i masło

    ...nastawione strony. Rolę emulgatora w dressingu do sałatek może odegrać musztarda, podczas gdy w przypadku majonezu funkcję emulgatora łączącego fazę wodną z fazą olejową pełnią żółtka jaj(...) stałą od temperatury zamarzania wody (0°C) aż do temperatury wynoszącej około 32°C, kiedy zaczyna się topić. Dla porównania: zastanów się, co się stanie z twoim majonezem, kiedy go schłodzisz lub...

  • Zimowe sałatki

    Masz już dość kotletów? Przygotuj więc kolorowy półmisek pełen smaków!

  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Soczysty burger wołowy

    Worcester i musztardą dijon z mięsem mielonym. Dopraw pieprzem, wbij żółtko i uformuj kotlety. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) z kilkoma kroplami oliwy. Smaż burgery na dużym ogniu ok. 5 minut z każdej strony, tak, by nie wypuściły soków. Pod koniec nałóż po plastrze sera na każdy kotlet. Bułki przekrój, podpiecz, połówki posmaruj majonezem i ketchupem. Na tym połóż sałatę, pomidora i kotlety...

  • Hamburger i cielęcina według Magdy Gessler

    ...łyżeczki pieprzu kajeńskiego - keczup - musztarda - majonez - sól Przygotowanie: Wołowinę zmiel, dopraw zmieloną kolendrą, gorczycą, pieprzem kajeńskim, pieprzem cytrynowym, solą i startym imbirem. Mięso wymieszaj z zimnym bulionem i dobrze wyrób rękami. Uformuj 4 okrągłe kotlety. Bułki przekrój. Sałatę umyj i osusz. Ogórka i obraną cebulę pokrój w talarki. Patelnię...

  • .... Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni bądź grillu. Następnie przekrojoną bułkę podgrzewamy w opiekaczu do zarumienienia. Smarujemy połówkę musztardą, Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz Ketchupem łagodnym WINIARY , układamy liść sałaty, na to kotlet z łososia oraz warzywa: pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki, lekko posmarowaną ketchupem...

  • Z gruntu dobre

    ...​ To ich czas! Młode pory subtelnie otulone czosnkowym sosem, różowe rzodkiewki upieczone ze szparagami albo soczyste marchewki zamienione w warzywne kotlety. Wszystkie świeże, chrupiące i pyszne.

  • Jak „odchudzić” kuchnię polską

    Na przystawkę sałatka warzywna w majonezie i śledź w śmietanie. Potem zupa, najlepiej ze śmietaną, gęsta i sycąca. Główne danie jest oczywiste - kotlet schabowy, smażony na smalcu (najlepszy!), do tego puree z masłem i śmietaną, a jako dodatek warzywny kapusta z zasmażką. Jeszcze tylko deser - kawałek sernika z tłustego twarogu z solidną porcją bitej śmietany. Tak w wielu polskich domach wygląda...

  • Jak ugryźć wege?

    .... Najwięcej jest go w strączkowych: soi, fasoli, grochu, soczewicy, cieciorce, bobie, ale też w orzechach i zbożach. Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, 100 g fasoli...

  • Święta inaczej

    ...przenikają do wody, wraz z wywarem trafiają do galarety. Sałatka jarzynowa Tradycyjnie : Z majonezem. Gotowane warzywa dostarczają co prawda porcji witamin, błonnika i są lekkostrawne, ale(...), czerwonej kapusty, z buraczkami). Chcesz i kotlet, i bigos? Nałóż go tyle, co surówki. A zanim zaczniesz jeść, wypij szklankę wody z cytryną. Zapełni żołądek i ułatwi trawienie tłuszczów. Schab...