• Informacje na temat:

    kotlet z jajkiem sadzonym

Przepisy na temat: kotlet z jajkiem sadzonym
  • Burgery w domowej wersji

    Proste, sycące, wyraziste w smaku. Popularne kotlety z bułką przyrządzone według naszych przepisów są równie pyszne jak te z ulicznych barów i na pewno dużo zdrowsze!

  • Burger z sarniny w środku skrywa jajko z płynnym żółtkiem. Taki kotlet świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami jak i podany w bułce w formie hamburgera.

  • Serwujemy burgery

    ....  3. Dymki i obrany drugi ząbek czosnku posiekaj, wrzuć do mięsa, wyrób z mąką i kolendrą. Przypraw solą, pieprzem, imbirem, chili i sosem sojowym. Uformuj 4 kotlety.  4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. Bułki rozetnij, przełóż rukolą, kotletami i papryką Wołowy po farmersku Sposób przygotowania 1. Mięso...

  • Wzbogacony żółtym serem, smażonym wędzonym boczkiem z cebulą, tradycyjny placek ziemniaczany, pieczony z jajkiem sadzonym.

  • Karkówka a la schabowy

    Mięso opłucz, rozbij, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem, mąką. Panieruj w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Mięso usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Jednocześnie na drugiej patelni na maśle usmaż resztę jajek (białko jajek powinno być ścięte, a żółtko płynne). Posól. Na wierzchu każdego kotleta połóż jajko sadzone. Podaj z ziemniakami posypanymi zieleniną, np...

  • Spory kawałek szynki wieprzowej obsmażony i podany z sadzonym jajem to sycąca propozycja obiadowa ;)

  • Made in USA

    ...w pióra cebulę. Duś ją do miękkości, po czym zalej winem i gotuj aż nabierze konsystencji konfitury. Rozłóż na pergaminie boczek i wstaw do piekarnika pod grill. Uformuj cztery kotlety o wadze 300 g i grubości dwóch centymetrów. Rozgrzej dwie patelnie z grubym dnem - na jednej usmaż mięso, na drugiej jajka (sadzone). Na kotletach ułóż żółty ser i wstaw je do piekarnika, obok ułóż bułki, aby się...

  • Jajko sadzone na szparagach - pyszna propozycja dla miłośników szparagów - świetnie komponują się z jajkami :)

  • Lekkie menu na upały

    ...samodzielnie, stawiaj na prostotę: ziemniaczki z koperkiem i kefirem, makaron z truskawkami, kasza gryczana z jajkiem sadzonym. To dania, które nie zaszkodzą, a łatwo je zrobić w niemal każdych warunkach. • W barach także wybieraj to, co najprostsze: pomidorową czy ogórkową, udko kurczaka lub inne chude mięso w kawałku (kotlet mielony czy pulpet może być zrobiony z mięsa bardzo złej jakości...

  • Zobaczyłam tę kanapkę w filmie "Trudne słówka", gdzie Adam Sandler gra szefa kuchni(co swoją drogą dodało mu +50 do atrakcyjności) i taką oto kanapkę przygotował sobie po ciężkim dniu. Ja przygotowałam ją na baaaaaardzo późne niedzielne śniadanie (ok. 13). Składniki są w zasadzie dowolne, ważne, żeby było sadzone jajko. Z poniżej podanych ingrediencji wyszły superpyszne superkanapki. Zapraszam również na bloga

Artykuły na temat: kotlet z jajkiem sadzonym
  • Ekoszał!

    ...najlepszym wyrazem uczuć było podanie pełnego obiadu: zupy, kotleta z ziemniakami i kompotu, a szynka zdobyta z trudem była synonimem luksusu - mówi Marta Kuligowska, dziennikarka TVN24 i TVN Meteo(...) z zagranicy, dotyczyło to także kuchni. Nawet w podrzędnej, prowincjonalnej restauracji można było dostać swojski kotlet schabowy ozdobiony orientalnym ananasem z puszki czy brzoskwinią. Dziś jest...

  • Klops z jajkiem, zwany inaczej pieczenią rzymską, to znana i lubiana potrawa z mięsa mielonego. Doskonale smakuje podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też jest częstym bywalcem na świątecznych stołach. Duża porcja warzyw, mielone mięso, jajka, przyprawy i gotowe. Fot. materiały prasowe Składniki (forma keksówka 32x12 cm): · 1 kg mięsa mielonego z indyka · 3 duże marchewki · 1 puszka groszku zielonego Happy Frucht · 2 duże cebule · 4 ząbki czosnku · olej Rapso · 2-3 łyżki...

  • Co zamiast mięsa?

    ...tętnic. Zamiast kotleta można zjeść sadzone. Jaja i ryby zawierają też żelazo hemowe, obecne tylko w produktach zwierzęcych. Jest ono lepiej wchłaniane niż niehemowe, pochodzenia głównie roślinnego(...). Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Kotlety rybne

    Chociaż to placuszki krabowe znajdują się w centrum uwagi w większości restauracji, w mojej rodzinie gwiazdą wieczoru bywają kotlety rybne. Często robiliśmy je z resztek gotowanych ziemniaków lub purée, dorzucając resztki warzyw.

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Co zamiast mięsa?

    ...tętnic. Zamiast kotleta można zjeść sadzone. Jaja i ryby zawierają też żelazo hemowe, obecne tylko w produktach zwierzęcych. Jest ono lepiej wchłaniane niż niehemowe, pochodzenia głównie roślinnego(...). Najlepiej przyswajamy białko z soi, soczewicy, białej fasoli. Mięso do spaghetti czy gulaszu można zastąpić soczewicą, wędlinę pastą, a mielonego kotletem z fasoli czy ciecierzycy. Z roślin można...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Fot. © 123RF.COM/PICSEL 1. Tak naprawdę jajka (prawie) nie podnoszą cholesterolu W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie...

  • Mięso. Jeść czy nie?

    ...gulaszu można zastąpić soczewicą, a zamiast tradycyjnych mielonych zrobić kotlety z fasoli czy ciecierzycy. Zamiast położyć na kanapce plaster wędliny, można posmarować ją pastą z fasoli. Częściej sięgajmy też po produkty sojowe, które są substytutem mięsa, np. tofu, kotlety, pasztety i paprykarze sojowe. Kiedy, jakie mięso? Jednym z zamienników mięsa mogą być ryby. To dobre źródło białka i kwasów...

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Fot. 123RF/Picsel Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu...