• Informacje na temat:

    kotlet z jajka

Przepisy na temat: kotlet z jajka
  • Sekrety idealnych kotletów mielonych

    Kotlety z mięsa mielonego od lat należą do ulubionych dań obiadowych Polaków, oczywiście zaraz za schabowymi. Jak je przygotowywać, by były najsmaczniejsze?

  • Klasyczny kotlet schabowy

    ...1. Mięso oczyszczamy, dzielimy na równe kotlety, usuwamy ewentualne błonki, dokładnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron.  2. Jajko wbijamy do miseczki i mieszamy intensywnie, aż do połączenia się żółtka z białkiem. 3. Kotlety lekko posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, zanurzamy w rozmąconym jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. 4. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do wysokiej...

  • Jajka otoczone mięsem

    Bardzo efektowny przysmak, który bez wątpienia zaskoczy domowników. Jajka otulone mięsem mogą być serwowane na drugie danie, zamiast tradycyjnych kotletów mielonych.

  • Jajka trzeba jeść

    ...tradycyjny kotlet w daniu obiadowym. Aby posiłek był rzeczywiście niskokaloryczny, najlepiej jeść jajka w towarzystwie warzyw, a zamiast majonezu dodać jogurt naturalny lub pastę z awokado. To właśnie(...)Czy warto je jeść na co dzień, czy tylko od święta? Odpowiedź jest prosta. Jajka trzeba jeść regularnie. Są uważane za produkt prawie doskonały. Zawierają ponad 600 różnych substancji odżywczych...

  • Poradnik nowoczesnej kuchni Darii Ładochy: Banan albo chia zamiast jajka

    Daria Ładocha podpowiada nie tylko, jak gotować sprawnie, ale i sprytnie. I tak np. jaja proponuje zastąpić bananem albo nasionami chia, a odpadaniu panierki podczas smażenia kotletów - jak przekonuje - zapobiegnie wcześniejsze wstawienie ich do lodówki...

  • Kotlet po francusku

    Składniki na 5 porcji: - 500 g schabu, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki pszennej, - przyprawa uniwersalna, - tłuszcz do smażenia, - 100 g szynki i groszku konserwowego. Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na pięć plastrów, oprószyć przyprawą. Porcje mięsa rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące pszennej i zanurzyć w rozbitych jajkach. Szynkę pokroić w paseczki, groszek osączyć. Kotlety smażyć na...

  • Kotlet z mortadeli

    Składniki na 4 porcje: - 60 dag mortadeli, - 40 dag mrożonego groszku zielonego, - 1 czerwona papryka, - 1 cebula, - pół pęczka natki, - pół szklanki bulionu warzywnego, - 2 jajka, - 2 łyżki(...) z warzywami wlej bulion, duś do miękkości. Natkę opłucz, posiekaj. Dodaj do warzyw tuż przed końcem duszenia. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jajka wbij na talerz, posól, roztrzep widelcem. Na...

  • Kotlet po mediolańsku (Cotoletta alla Milanese)

    Składniki: - 4 kotlety schabowe, - 1 szalotka, - 2 łyżki masła, - pęczek bazylii, - 4 gałązki tymianku, - 8 łyżek białego octu balsamicznego, - 1 listek laurowy, - sól, pieprz, - 600 g ziemniaków, - 3 łyżki oleju słonecznikowego, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki, - 125 g bułki tartej, - 5 łyżek oliwy z oliwek, - 2 cukinie, - 200 g pomidorków koktajlowych, - 2 cebule, - ząbek czosnku...

  • Soczyste kotleciki

    W chrupiącej panierce czy ze złocistą przypieczką? A może delikatny duszony? Tradycyjny mięsny czy z... bakłażana? Wybieraj śmiało, bo nasze przepisy są proste, a w chłodny dzień – nie ma jak kotlet!

  • Kotlet z kapustą i boczkiem

    ...odcedzić z bulionu. Z margaryny i pozostałej mąki zrobić zasmażkę, zalać ją połową szklanki bulionu i resztą mleka. Zagotować, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać z kapustą. Kotlety...

Artykuły na temat: kotlet z jajka
  • Kotlet schabowy – delicja mięsożerców

    Nie o magii, a o smaku warto porozmawiać, bo przecież o to nam i w jedzeniu, i w życiu chodzi. Postaw przed mięsożercą pięć najbardziej wymyślnych deserów i talerz z kotletem. Nie rób wielkich oczu, bo i tak wybierze schabowego. Co dostarczamy do organizmu z każdym kęsem ulubionego kotleta? Białko, węglowodany i tłuszcze rzecz jasna, które są niezbędne dla życia wszystkich komórek naszego...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego...

  • Zobaczcie 5 sposobów na wielkanocne jajka! Panowie z "5 sposobów na" tym razem prezentują 5 ciekawych pomysłów na wielkanocne jaja: - jajka w paski - jajka z galaretek - pajęczynki na jajkach - jajeczną rodzinkę - marynowane jajka Zapraszamy na film:

  • ​Chuleta valluna, czyli kotlet po kolumbijsku

    ...  Kotlety oprósz solą, pieprzem, kminkiem i skrop cytryną. Jajko roztrzep widelcem, dodaj mleko, sól i pieprz. Kotlety obtaczaj w jajku a następnie w bułce. Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sałatką.  

  • Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Fot. materiały prasowe Składniki (10 porcji): · 5 jajek · 50 g łososia wędzonego · 1 łyżka jogurtu greckiego · 1 łyżeczka majonezu ·...

  • Burgery z kotletami z wątróbki

    Sposób przygotowania: 1. Wątrobę umyj i osusz. Zmiel razem z jajkiem.  2. Posiekaj cebulę i czosnek. Żółty ser pokrój w kosteczkę. Dodaj wszystko do wątróbki. Wsyp mąkę, sól i pieprz. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju po 3-5 minut z obu stron.  3. Przekrój bułki. Ułóż na nich sałatę, pokrojone ogórki, kotlety i plastry pomidorów.  4. Wymieszaj jogurt z ketchupem i majonezem. Polej sosem...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • ​Kotlet de volaille

    Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...