• Informacje na temat:

    kotlet w platkach

Przepisy na temat: kotlet w platkach
  • Wszystko o kotletach

    ...1. Kotlety możesz robić praktycznie z każdych warzyw. Ale wszystkie te, których nie zjadamy na surowo (ziemniaki, brokuły, fasole, buraki), trzeba przed wykorzystaniem ugotować w wodzie lub na parze. 2. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dzięki temu nie rozpadną się. Po chwili zmniejsz ogień, by się dosmażyły. 3. Panierkę do kotletów możesz przygotować ze startych na tarce kajzerek...

  • Wyborny i chrupiący kotlet na obiad.

  • Wegetariański burger z płatkami migdałów

    ...i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już...

  • Kotlety z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi

    Forma pulpeta lub okrągłego kotleta zazwyczaj dobrze się dzieciom kojarzy. Można w ten sposób przemycić warzywa strączkowe z dodatkiem mięsa lub przygotować je w wersji wegetariańskiej. Soczewica gotuje się dużo szybciej niż fasola i jest najbardziej lekkostrawnym warzywem strączkowym, więc bez obaw można podawać ją przedszkolakom.

  • Chrupiące nuggetsy

    ...wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.

  • Doskonaly dla niejadkow w rodzinie...przepis prawdzony i wyprobowany...

  • Steki z karkówki

    Sposób przygotowania Karkówkę opłucz, osusz. Śmietanę połącz z musztardą i jasnym octem winnym. Kotlety posmaruj marynatą. Cebule obierz, pokrój w plasterki. Tymianek opłucz, posiekaj, wymieszaj z cebulą i czerwonym octem winnym. Czosnek obierz, potnij w płatki. Na kotletach rozłóż cebulę z tymiankiem i octem. Włóż do lodówki na 30 minut. Potem zdejmij cebule, mięso obsmaż na patelni grillowej...

  • Kotlet z piersi z kurczak chyba najczęściej króluje w polskich domach. Lubią go zarówno dorośli jak i dzieci. Moi domownicy również, nawet zdarza się nieraz, że starszy Synek poprosi o dokładkę. Jednak ostatnio trochę go zmodyfikowałam, zamiast tradycyjnej panierki użyłam płatków owsianych. Wyszło nawet fajnie. Zapraszam :)

Artykuły na temat: kotlet w platkach
  • Płatki kukurydziane - 10 zastosowań

    ...kukurydzianymi. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy upieczone ciasto jest jeszcze ciepłe – wtedy płatki lepiej przylgną. 3. Złocista panierka Zamiast tartej bułki, jako panierki do ryby, kotletów, warzyw...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...

  • Kotlet dla jarosza

    Przygotuj niespodziankę domownikom: pyszne i sycące kotlety bez odrobiny mięsa.

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Domowe nie znaczy zdrowe

    Kuchnia polska kojarzy się raczej z ciężkostrawnymi potrawami. Dbając o zdrową dietę nie trzeba z nich rezygnować, a modyfikować. - Wystarczy, że kotlet obtoczymy w panierce z płatków i upieczemy, a nie usmażymy - radzi psychodietetyk Elżbieta Lange.

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają zbyt ładnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W naszych sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, niestety, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale...

  • Jadłospis dla planety

    ...​Chwila słabości i wołowy burger trafia na talerz. Mały grzech, ale pomnożony przez miliard zagraża światu. Jemy za dużo mięsa i cukru, mało warzyw. To ma wpływ na zdrowie i na zasoby Ziemi. Za 20 lat planeta nas nie wyżywi, ponieważ produkcja mięsa pozbawi ją rezerw wody i ogołoci z upraw. Czeka nas asceza? Nie, raczej... fleksitarianizm. Czyli czasem kotlet, ale częściej soczewica i fasola...

  • Być może płatki owsiane nie wyglądają atrakcyjnie, jednak kryją w sobie moc składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na nasz organizm. Przekonajcie się, że owsianka to nie tylko niezbyt smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Fot. 123RF/Picsel Owies to jedno z najbardziej niedocenianych zbóż. W sklepach najłatwiej dostać je pod postacią płatków, które, jemy zdecydowanie za rzadko. W dzieciństwie mamy zmuszały nas do zjadania owsianek, jednak okazuje się, że doskonale wiedziały co robią....

  • Dieta bez glutenu

    Śniadanie  Omlet ze szczypiorkiem, pomidorem, awokado, kawa lub kotlet z ziemniaka, jogurt, herbata.  Drugie śniadanie  Sałatka owocowa z jabłka, pomarańczy i nektarynki albo sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami krabowymi, kukurydzą, koperkiem, woda. Obiad  Zupa ogórkowa, ziemniaki, sznycel z indyka, buraczki duszone (bez zasmażki), woda lub rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana...

  • Przełom maja i czerwca pachnie dziką różą. Warto wybrać się na poszukiwanie tych pięknych kwiatów, aby później przygotować z nich wyborne przetwory. Fot. 123RF/Picsel Kwiaty dzikiej róży najlepiej zbierać na przełomie wiosny i lata (maj-czerwiec), kiedy są świeże i pełne wartościowych substancji. Zebrane kwiaty należy rozłożyć w zacienionym, przewiewnym miejscu, żeby wyschły. Ważne, aby nie suszyć ich na słońcu - tracą wtedy kolor i właściwości. Właściwości dzikiej róży Według naukowców,...