• Informacje na temat:

    kotleciki kasza gryczana pieczarki

Przepisy na temat: kotleciki kasza gryczana pieczarki
  • Najsmaczniejsze kotlety z kaszy

    ...minut. W tym czasie kasza mocno spęcznieje i zrobi się miękka. Miąższ dyni oczyść z pestek oraz niejadalnych włókien. Potem dynię zetrzyj na tarce o małych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na(...) i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Potem garnek z kaszą zdejmij, zawiń w gruby ręcznik albo wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostaw tak na 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie...

  • Od razu zapowiadamy, że to nie tylko dodatek do obiadu. Kasza niesamowicie smakuje bez żadnych mięs itp.

  • Jarskie kotlety z kaszy

    ...do piekarnika rozgrzanego do 50 st. i pozostaw tak 30 minut, by kasza doszła. W tym czasie pieczarki oczyść, posiekaj, smaż na 1 łyżeczce oleju 5 minut. Zdejmij z ognia i wystudź.  2. Kaszę(...) do garnka. Zalej 1 i 1 /2 szkl. zimnej wody. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź ją. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij na 1 łyżeczce masła.  2. Wystudzoną kaszę wymieszaj...

  • Dobry sposób na przemycenie kaszy gryczanej rodzince

  • Sprawdzony przepis na "Kasza gryczana z pieczarkami"

  • Wypróbowany przepis na "Kasza gryczana z piwnymi pieczarkami"

  • Smaczne i rozgrzewające danie na przekąskę.

  • Jako wielbicielka kaszy gryczanej polecam pyszne połączenie kaszy z sosem śmietanowo bardzo pieczarkowym:)

  • Smaczny, zdrowy obiad. Ja podalam z surowka z czerwonej kapusty i jablka

  • Pomysl na danie mojej siostry, z moimi drobnymi zmianami- pysznosci :-) Skladniki mozna dowolnie modyfikowac, tzn. dodac wiecej miesa czy kaszy- tak, jak nam odpowiada.

Artykuły na temat: kotleciki kasza gryczana pieczarki
  • Smakołyki z gryki

    Kasza zapiekana z fetą i pieczarkami Składniki na 6-8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol lub dowolnego innego sera z niebieską pleśnią, 20 dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka(...) wrzątku, aby sięgała 2 cm ponad kaszę. Doprowadź do wrzenia, osól, zmniejsz płomień i gotuj kaszę pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie odstaw ją w ciepłe miejsce na 30 minut, aby kasza jeszcze...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Co robić, by malec polubił...

    .... Przyrządzaj także miniklopsiki lub kotleciki mielone (na kilka kęsów). Poza tym rób mięsno-pomidorowe sosy do makaronów; ● przygotowujcie razem szaszłyki. Nadziewajcie na patyczki np. kawałki grillowanego...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Makrobiotyka: Jesteś tym, co jesz

    ...sosem shoyu. Uformuj kotleciki, obtocz je w płatkach owsianych i usmaż. Sos shoyu ma właściwości antyoksydacyjne i antyrakowe. Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu wzmacniającego...

  • Choć na świecie kasza jest ważnym składnikiem wielu potraw, w Polsce ustępuje miejsca ziemniakom. Jest to zaskakujące, bo do czasów potopu szwedzkiego, kasza była podstawowym składnikiem diety większości Polaków. Obecnie w polskiej kuchni stosuje się ją rzadko albo wcale. Niesłusznie! Fot. 123RF/Picsel W czasie, gdy zachłysnęliśmy się kulinarnymi nowościami z różnych zakątków świata, rodzima kuchnia została zepchnięta na dalszy plan. Jedliśmy pizzę i orientalne makarony, zapominając o takich...

  • Kotlet dla jarosza

    .... 3. Z masy jajecznej wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce. Następnie smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Do kotlecików możesz podać sałatkę ziemniaczaną(...) majonezu oraz dodatkiem soli i pieprzu. Kotleciki podawaj udekorowane paskami papryki konserwowej, z sałatką ziemniaczaną, świeżymi pomidorami z cebulą i sałatą. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 340

  • Po zachwycie nad azjatyckim ryżem i włoskimi makaronami, Polacy znów chętnie sięgają po tradycyjne, a czasem już nieco zapomniane kasze. To świetny wybór, gdyż kasze w niezwykły sposób wpływają na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez...

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...