• Informacje na temat:

    kostka rosołowa domowa

Przepisy na temat: kostka rosołowa domowa
  • Domowa kostka rosołowa

    Kojarzysz te sytuacje, kiedy wydrukowałaś już przepis, uroczyście rozłożyłaś na blacie wszystkie składniki, ba, zaczęłaś już kroić i podsmażać cebulę i pieczarki, aż tu nagle... stop, koniec gotowania! Znowu nie masz szklanki bulionu. Kto zresztą ma pod ręką bulion, kiedy coś gotuje? - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Pasta warzywna, przeze mnie nazwana domową kostką rosołową jest doskonała jako dodatek do zup, sosów, do tych potraw do których dodawaliśmy kupne kostki rosołowe. Tą którą przedstawiam jest swojskiej, domowej produkcji, bez konserwantów, składającej się z z naci lubczyku, selera, pietruszki i kilku warzyw. Polecam, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przydatna w kuchni.

  • Siedem patentów na domową kostkę rosołową

    ...zmiksuj. Posól, pasta powinna być wyraźnie słona.  5. Gotowa domowa kostka rosołowa konsystencją przypomina raczej gęstą pastę. Po ugotowaniu przełóż ją do słoiczków, zakręć i trzymaj w lodówce do ok...

  • Podstawowy składnik wielu dań, który można przygotować bardzo szybko.

  • Jak zrobić domowy bulion?

    Po kostki rosołowe sięgamy, gdy chcemy ułatwić sobie pracę lub po prostu wolimy oszczędzić trochę czasu. Nie są one jednak zdrowe, a buliony powstałe na ich bazie bywają nieco zbyt słone. Zamiast kupować sklepowe gotowce, warto przygotować własny bulion domowy.

  • Pasta warzywna, przeze mnie nazwana domową kostką rosołową jest doskonała jako dodatek do zup, sosów, do tych potraw do których dodawaliśmy kupne kostki rosołowe. Tą którą przedstawiam jest swojskiej, domowej produkcji, bez konserwantów, składającej się z naci lubczyku, selera, pietruszki i kilku warzyw. Polecam, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przydatna w kuchni.

  • Domowy bulion

    Czasami chcąc zaoszczędzić trochę czasu sięgamy po sklepowe kostki rosołowe. Trudno jednak nazwać je zdrowymi. Jak przygotować zdrowy bulion, który będzie bazą smacznej i pożywnej zupy dla całej rodziny?

  • Na czym polega kuchnia No Waste? Na myśleniu. Jak i co można wykorzystać w inny sposób. Staramy się tak robić, choć nie zawsze udaje się. Jednak zawsze udaje się obdarować bliskich i znajomych. Tym razem na „tapetę” wzięliśmy obierki.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    Wiosną i latem, gdy przypada pełnia sezonu na wszelkie warzywa i owoce, znacznie łatwiej jest przygotować aromatyczny i apetyczny obiad. Jednak, gdy tylko drzewa zaczną przybierać bajeczne kolory, a chodniki pokryją się kasztanami, kreatywne gotowanie przysparzać może nieco większych problemów. Jak z całorocznych i prostych w smaku warzyw przygotować danie, którego nie powstydziłby się prawdziwy szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • W czasach kiedy strach patrzeć na składy rzeczy które kupujemy warto poświęcić raz trochę czasu ale mieć pewność że jemy to co zdrowe i nie nafaszerowane chemią. Domowe kostki bulionu warzywnego zrobione raz służyć nam będą przez długi czas. Mrożone możemy przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Artykuły na temat: kostka rosołowa domowa
  • Kostka rosołowa: Czy naprawdę może zaszkodzić?

    Wiele osób nie wyobraża sobie smaku zupy czy sosu bez kostki bulionowej. Niestety, ten produkt nie służy naszemu zdrowiu.

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Sól morska. Możesz ją wykorzystać jako domowy lek

    ..., białej. Ale uwaga! Liczy się także sód ukryty w pokarmach, (np. wędlinach, pieczywie, płatkach, serach, twarożkach, kiszonych warzywach, majonezie, keczupie, kostkach rosołowych). W przypadku soli...

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    Był taki moment, że zachwyciliśmy się w Polsce gotowcami, kuchnią instant. Zupki w proszku, kostki rosołowe, kawa rozpuszczalna i inne tego typu produkty były synonimem zachodniego stylu życia, luksusu wcześniej dla nas niedostępnego (…) Nasyciliśmy się nimi i teraz zatoczyliśmy koło, wracamy do starych tradycji – mówi Patrycja Dolecka, autorka bloga kulinarnego "Trufla" i książki „Trufla. Same dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Popularność nalewek wynika z ich słodkiego, owocowego smaku, oraz zdrowotnych właściwości. Dawniej ich receptury były pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma dostęp do przepisów, z których można wyczarować ulubiony trunek. Fot.Materiały prasowe Nalewki, zarówno te ziołowe, jak i owocowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań wytrawnych, jak też do słodkich ciast i deserów. Przygotowanie tego trunku nie jest trudne, a jedynie...

  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na domową szarlotkę. Jabłka 1,8 kg szarej renety 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru Kruszonka 3 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 82% 3 żółtka Sos angielski 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 1-2 laski wanilii 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru Jabłka Jabłka obrać i odszypułkować. Gotować na średnim ogniu w dużym garnku....

  • Danie na kolanie

    ​Z kubka, z kostki, z torebki. Albo z puszki. Idealne w podróży, świetne pod namiot. Co szybkiego wrzucić do plecaka, żeby od razu nie żałować?

  • Tradycyjnie prezentujemy wam 10 przepisów, które w ubiegłym miesiącu cieszyły się największą popularnością wśród użytkowników Smakera i Interii. Co o nich sądzicie? Czyżby jesień obudziła w was potrzebę pieczenia? Tak przynajmniej można wnioskować na podstawie przepisów, które najchętniej oglądaliście w ubiegłym miesiącu. Doszło do tego, że nawet sałatki zaczęły przyjmować formę tortów. W październikowym zestawieniu znajdziecie sporo przepisów na ciasta, co nas - zdeklarowanych miłośników...