• Informacje na temat:

    korpus na zupe

Przepisy na temat: korpus na zupe
  • Zupa kalafiorowo - brokułowa

    Składniki: 1 porcja rosołowa (np. korpus i skrzydełka) 2 marchewki pół kalafiora 1 mały brokuł 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól, pieprz, cukier świeża natka do dekoracji Przygotowanie: 1. Porcję rosołową umyj starannie, wrzuć do garnka i zalej 6 szklankami wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia. Usuń tworzącą się szumowinę...

  • Bardzo lekka zupka

  • Pomidorowa na młodej włoszczyźnie

    Sposób przygotowania: 1. Porcję rosołową (np. korpus kurczaka oraz 2-3 skrzydełka) opłucz, starannie, włóż do garnka i zalej 2 l wody. Doprowadź do wrzenia, odszumuj. Włoszczyznę oczyść, opłucz i pokrój na kawałki. Wrzuć 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotuj z dodatkiem soli 30 min. 2. Cebulę oczyść, poszatkuj. Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Pomidory sparz, obierz ze...

  • ŚWIETNE OGÓRKI NA ZUPĘ,WYSTARCZY ODKRĘCIĆ SŁOIK

  • Zupa pomidorowa z ziołowymi kluseczkami

    Składniki: - 1 duży korpus z kurczaka, - 1 marchewka, - 1/ 4 selera, - 1 mała cebula, - 1,5 l wody, - sól, pieprz, listek laurowy, - 4 łyżki koncentratu pomidorowego, - 200 ml. śmietany, - 1 łyżka mąki pszennej, - 20 dag. chudego twarogu, - 1 żółtko, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - kilka liści bazylii, - kilka liści natki pietruszki Przygotowanie: Z korpusu, warzyw i przypraw...

  • Kaloryczna i smaczna zupa dla ciężko pracujących.

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    Sposób przygotowania 1. Porcję rosołową umyj i włóż do garnka. Zalej wodą, tak by przykryła cały korpus. Zagotuj, wylej wodę z szumowinami, opłucz kaczkę i zalej 6 szkl. świeżej wody. Gotuj na małym...

  • Jedna z tak zwanych zimowych, rozgrzewających zup, która jednocześnie ma w sobie coś z wiosny, ponieważ pachnie świeżą bazylią. Zupka ma jeszcze jedną zaletę, możemy ją ugotować w pół godziny, pod warunkiem, że mamy już gotowy wywar. Co jeszcze?... Wegetarianom i osobom, które liczą kalorie, proponuję zamienić wywar mięsny na warzywny, zupka będzie równie smaczna. Polecam!

  • Krem pomidorowy z pieczoną papryką

    Składniki: 2 czerwone papryki 1 porcja rosołowa (np. korpus i 3 skrzydełka) 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 3-4 duże pomidory 1-2 ząbki czosnku, maggi 5 dag żółtego sera sól, pieprz, cukier, bazylia Przygotowanie: 1. Papryki umyj, osusz, pozostaw w całości. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze i wstaw do piekarnika. Opiekaj 15-20 minut...

  • Warto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu. Mój mąż ma bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny pomysł do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)

Artykuły na temat: korpus na zupe
  • Obiad dobrze przemyślany

    Porcja: 330 kilokalorii Rosół z ziołowymi kluskami Składniki na 4-6 porcji: korpus dużego kurczaka, duże udko (tzw. ćwiartka), po 2 marchewki i pietruszki, młody seler, cebula, liść białej kapusty, młody(...) pietruszki, natka do dekoracji 1. Korpus z kurczaka i udko dokładnie umyj, zalej 2-3 litrami zimnej wody. Wywar gotuj na wolnym ogniu, co pewien czas usuwaj szumowiny. Gdy przestaną się zbierać, dodaj...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Lekkie zupy warzywne

    ...posiekany koperek. Pomidorowa z kluseczkami Składniki na 4 porcje: 1 korpus z kurczaka, 1-2 marchewki, 1/ 4 selera, 1 cebula, 1,5, wody, sól, pieprz, bazylia, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, 50 dag chudego twarogu, 1 żółtko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, kilka listków bazylii do dekoracji. Z korpusu, warzyw i przypraw ugotować rosół. Pod koniec...

  • Grzegorz Łapanowski to znany i lubiany kucharz. Podzielił się ze Smakerem dwoma przepisami na swoje ulubione dania. Wypróbujcie je! fot. Kamil Zieliński Grzegorz Łapanowski zdradził nam, że inspirują go różnego rodzaju buliony, a z zup najbardziej lubi zupy rybne (zobacz, jak odpowiedział na nasze 11 kulinarnych pytań). Zdradził nam swoje dwa ulubione przepisy: na bulion wołowy z trawą cytrynową oraz na zupę rybną z pomidorami. Zupa rybna z pomidorami i imbirem fot. Kamil Zieliński dla...

  • Wyniki testów blenderów firmy Philips

    ...końcówkę i nie zamoczyć korpusu). Metalowa końcówka blendująca sprawdza się też zdecydowanie lepiej niż plastikowa: zarówno podczas pracy jak i ułatwia to jej dokładne umycie. Kolejnym plusem są noże(...) warzyw na papkę to całkiem uspokajające zajęcie, zupełnie jak malowanie obrazów ;). Testowanie Blendera w ciągu tych dwóch (?) tygodni używałam niemalże do każdego dania. Omlet, bułki jajeczne...

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, jesienne wieczory. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej treściwe i rozgrzewające potrawy. Oczywiście, wszystkie najsmaczniejsze przepisy na jesienne zupy...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...