• Informacje na temat:

    kopytka leniwe z twarogiem

Przepisy na temat: kopytka leniwe z twarogiem
  • Leniwe ze śliwkami kalifornijskimi

    .... Masę przełóż na podsypany mąką blat. Do ciasta, które jest luźne nie dawaj więcej mąki, cisto ma być mało zwarte, wtedy leniwe będą delikatne. Na podsypanym mąką blacie formuj ruloniki, krój je jak kopytka. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj do momentu, aż wypłyną w tym czasie w rondelku roztop masło. Pierogi leniwe podawaj polane masłem, można je ozdobić miętą. 

  • kopytka leniwe na słodko... ! smak dzieciństwa mniam...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • U mnie w domu kluski leniwe jadamy pod każdą postacią i w różnej wersji. Tym razem zrobiłam leniwe z dodatkiem białego sera. Wyszły jak zawsze pyszne, delikatne, jędrne.

  • Kluchy i kluski

    .... Natomiast kopytka z twarogiem mogą przypominać leniwe pierogi, jednak tam tego sera jest dużo więcej. Aby przygotować kopytka należy zmielić ugotowane wcześniej ziemniaki i połączyć z pozostałymi(...) samodzielnie, jako dodatek do innych potraw, zwłaszcza mięs (np. pieczeni lub gulaszu). Leniwe pierogi to podobnie jak kopytka popularne kluski ziemniaczane, jednak głównym składnikiem jest tutaj twaróg...

  • Nie są to klasyczne leniwe pierogi, ani klasyczne kopytka, bo zamiast mąki i ziemniaków użyta jest kasza manna i twaróg. Jest to nieco zmodyfikowany przepis mojej mamy, która dawno temu zmodyfikowała przepis swojej mamy... :)

  • Zakasłam rękawy i dziś przygotowałam twarogowe kopytka zwane inaczej ruskimi kluskami. Adwentowy, słodki obiad, kolacja lub śniadanie. Uwielbiamy je wszyscy!

  • Leniwe to jeden z moich ulubionych klasycznych dodatków do obiadu.

  • Uwielbiam... :)

  • Szybkie,i tanie danie:)

Artykuły na temat: kopytka leniwe z twarogiem
  • Fit leniwe

    Przygotowanie: Twaróg wymieszać z jajkiem, solą, mąką pszenną i mąką kukurydzianą (nie skrobią kukurydzianą). Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na kluseczki o grubości 1 cm (gdyby masa źle się formowała, należy podsypać stolnicę mąką). Kopytka gotować w osolonym wrzątku około 4 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać...

  • Kopytka doskonale wypadają solo, ze skwarkami, z cebulką, ze zrumienioną bułką tartą lub z sosem mięsnym, czy grzybowym, a także - po drobnych modyfikacjach - na słodko. Mogą być daniem głównym, mogą być także dodatkiem. Zawsze smakują dobrze i są lepsze od zwykłych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Kopytka są potrawą tanią w przygotowaniu, nie wymagającą dużej ilości składników i wykorzystującą to, co rodzi ziemia. Jest to także potrawa uniwersalna, którą, bez większych modyfikacji, można podać...

  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Foodpairing to metoda doskonalenia jedzenia i tworzenia niecodziennych połączeń kulinarnych, które powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów. Zasady tej sztuki postanowiła wykorzystać również Soplica, której alkohole smakowe stały się obiektem eksperymentów kulinarnych. We współpracy z Szefem Kuchni - Kubą Korczakiem - stworzyła dedykowane menu, łączące 13 nalewek owocowych z potrawami. Soplica nieprzerwanie od ponad 125 lat, jako jedna z najstarszych polskich marek, gości na...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Są takie dania, których smak pamiętamy przez długie lata. To właśnie dzięki nim możemy poczuć się, jak gdybyśmy znów mieli zaledwie kilka lat. Fot. 123RF/Picsel To oczywiste - najlepiej smakują potrawy przygotowane przez mamę lub babcię. Choćby należały do najprostszych, miały w sobie coś, co sprawiało, że nie dało się im oprzeć, a ich smak był nie do podrobienia. Każdy z nas ma co najmniej kilka takich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa, które sprawiają, że uśmiech automatycznie pojawia się...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...