• Informacje na temat:

    koper włoski do makaronu

Przepisy na temat: koper włoski do makaronu
  • Makaron po polsku

    ...dworze królowej - która sprowadziła na nasze stoły między innymi selery, pory, kalafiory, koper włoski i kapustę - makaron był zapewne podawany z włoska, ale w ciągu wieków wypracowaliśmy sobie swój(...) przepisy, włoski sposób jedzenia makaronu jako pierwszego dania raczej nie chce się u nas przyjąć. Do niedawna makarony w Polsce były wykorzystywane głównie jako dodatek do zup, ale mamy też w swoim...

  • Pieczony koper włoski

  • Przepis na długowieczność - zupa Minestrone

    Czy prosta zupa, może okazać się daniem, któremu rodzina Melis zawdzięcza swoją długowieczność. Zdaniem Dana Buettnera, badającego zjawisko długowieczności, zupa Minestrone, to włoski eliksir młodości.

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Przyprawy – więcej niż smak

    .... Podobnie jak bazylia, anyż, czarnuszka czy koper włoski działa mlekopędnie, jest więc wskazany dla matek karmiących. Najskuteczniej na dyskomfort trawienny działa zmielony w równych porcjach...

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Ulubiona zupa wszystkich dzieci?

    ...garnku gotujemy makaron, odcedzamy. 5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy, pilnując, by się nie przypaliła. Dodajemy szklankę passaty, koper i zmiksowane...

  • Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"

  • ...); - kolorowy pieprz, posiekany szczypior. Przygotowanie: W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza(...)Składniki : - 50 ml oliwy z oliwek; - 1 łyżka pokrojonego w cienkie; - plasterki czosnku; - 200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego; - 2 nitki szafranu; 1,5 l bulionu drobiowego...

  • Wypróbowany przepis na "Włoski sos do makaronu"

Artykuły na temat: koper włoski do makaronu
  • Wielka księga smaków: Koper włoski

    .... Przydatne informacje Koper włoski to przede wszystkim stały bywalec aptek i sklepów zielarskich, gdzie można go kupić w postaci saszetek do zaparzania lub syropów na kaszel i przeziębienie. Jest(...) koperek, możesz wykorzystać do dekoracji dania, a łodygi do wzbogacenia smaku różnych zup. Koper ten jest też wyśmienitym dodatkiem do różnych sałatek i makaronów. Wcześniej wystarczy podsmażyć go na...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    ...bakteriobójczo czosnek, estargon, kapary, koper włoski, liść laurowy, oregano, rozmaryn. Wino Kuchnia śródziemnomorska to także wino. Kieliszek tego trunku dziennie poprawia trawienie, pobudza(...) lub długiego smażenia, ma niską temperaturę dymienia. Makaron Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, Polak ok. 4 kg. A warto go jeść pod warunkiem, że wybierzemy dobry, czyli...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Na przedwiośnie lecznicza dieta św. Hildegardy

    ...kupimy w sklepach ze zdrową żywnością (różnych firm). Przygotowujemy je zgodnie z przepisem na opakowaniu. Św. Hildegarda zalecała również zioła: galgant oraz bertram, a także koper włoski. Spożywa się(...) z masłem. OBIAD: Do produktów orkiszowych: kaszy, klusek, knedli, grysiku, dodajemy dowolne duszone lub gotowane na parze warzywa (św. Hildegarda polecała koper włoski, marchew, pietruszkę). Na deser...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Niezawodne receptury na... zawodzący apetyt

    ...eteryczne są wówczas najbardziej intensywne. Dekoruj nimi każdą potrawę lub dodawaj do herbat, deserów (bazylia i mięta) czy wody z cytryną. Do potraw warto też dodawać imbir, cząber, koper włoski...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Piknik po włosku

    ..., oczyszczona z wnętrzności i pozbawiona wszystkich kości, obficie doprawiona solą morską, pieprzem i ziołami (w pewnych regionach dominuje rozmaryn, w innych dziki koper włoski). Do środka wkłada się całe...

  • Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych. Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas...