• Informacje na temat:

    koper wloski do czego

Przepisy na temat: koper wloski do czego
  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    ..., odpowiedniego przechowywania lub transportu z drugiego końca globu. Tutaj dochodzimy do drugiej aspektu, czyli lokalności produktów. Produkty sezonowe i lokalne - dlaczego warto? Warto wybierać te warzywa(...), koper włoski czy fenkuł. Owoce sezonowe Polskie owoce sezonowe dostępne w wakacje to dla przykładu: ·         czereśnie Czereśnie to relatywnie niskokaloryczny produkt - 63 kcal / 100 gramów...

  • Pieczony koper włoski

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Domowa bułka tarta to efekt gospodarności /a może oszczędności/ gospodyni. Zamiast wyrzucać czerstwe bułki lepiej je dobrze wysuszyć a potem zetrzeć na tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Ale po co nam większe ilości bułki tartej ? Do panierowania kotletów, jako składnik mielonych, do oprószenia blaszki do ciasta i ? Bułkę tartą możemy wykorzystać jeszcze na kilka sposobów i wielu potrawach.

  • Sprawdzony przepis na "Koper włoski nadziany soczewicą"

  • Wiecie on to taki boloński do spagechti ale wiecie

  • Istnieją potrawy, w których kiszona kapusta jest składnikiem głównym a sok z kiszonej kapusty dodatkiem koniecznym do "podkręcenia" smaku. Często jednak po przygotowaniu dania pozostaje nam nadmiar soku z kiszonej kapusty i zastanawiamy się co z nim zrobić. Zdecydowanie nie powinniśmy go wylewać bo to prawdziwa skarbnica naturalnych składników odżywczych i walorów smakowych, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  • Jakie zastosowania może mieć sól?

Artykuły na temat: koper wloski do czego
  • Na te produkty żywnościowe uważaj latem!

    Wyglądają niewinnie, ale nawet kilka kropli soku może spowodować groźne poparzenia. Sprawdź, czego lepiej nie jeść i nie pić latem!

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który rośnie w naszych...

  • Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...

  • ​Poznaj przyprawę, która uzdrawia i odchudza

    ...z Egiptu, a na szeroką skalę rozpowszechniła się w starożytnym Cesarstwie Rzymskim. Należy do rodziny selerowatych, do których zaliczamy także m.in. pietruszkę, kolendrę, pasternak i koper włoski. Kumin...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Niestrawność na urlopie

    Wielu spraw nie możemy przewidzieć, jednak na wypadek sensacji trawiennych warto się ubezpieczyć, najlepiej naturalnymi środkami. Imbir, mięta, melisa, koper włoski – najskuteczniejsze antidotum na(...) strączkowych. Melisa jest również zalecana przy niemowlęcej kolce, a także w stanach skurczu jelit i dróg żółciowych. Koper włoski Ma szerokie działanie lecznicze: pobudza wydzielanie żółci...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Na wierzch wypływa

    ...rezultaty kolorystyczne (kurkuma, szafran) i aromatyczne - zarówno liści (majeranek, oregano), jak i owoców (gałka, pieprz), nasion (kmin, kminek, koper włoski) czy korzeni (imbir). Jednak bazylia może być tylko świeża albo żadna, sucha jest po prostu do niczego. Nasi przodkowie zauważyli, że kolor, smak i zapach można utrwalić w rozmaitych płynach. Najpierw była woda, w której dało się coś rozpuścić...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...