• Informacje na temat:

    konserwowanie ogórków

Przepisy na temat: konserwowanie ogórków
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Sałatka z selera - przysłała Gosia

    1 słoik selera konserwowanego; 10 dkg szynki; 4 jajka na twardo; puszka kukurydzy kunserowanej; 4 ogórki konserwowe; majonez; sól; pieprz

  • Jarzyny z kaszą jaglaną

    Będąc na diecie musisz uważać, by dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników. Jarzyny z kaszą jaglaną będą odpowiednim posiłkiem. To danie dobre i dla dorosłych, i dla dzieci.

  • Aleksander Baron zachęca do samodzielnego kiszenia

    Znany szef kuchni Aleksander Baron przygodę z eksperymentami fermentacyjnymi zaczął od kiszenia owoców na octy. Teraz, w swojej książce, "Kiszonki i fermentacje", przekonuje, że kisić można prawie wszystko i lepiej robić to samemu, niż kupować gotowe kiszonki.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Skąd wziąć witaminę C?

    Zanim podasz ją brzdącowi w kroplach lub tabletce, sprawdź, gdzie jeszcze warto szukać tego cennego składnika.

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ...ze sobą pomidorów, papryki i ogórków. TAK Według specjalistów łącząc ze sobą pewne składniki ułatwiamy bądź utrudniamy organizmowi przyswajanie witamin i minerałów. Dlatego nie należy łączyć...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku...

Artykuły na temat: konserwowanie ogórków
  • Ogórki po przeróbce

    ...znakomitą przekąską, którą możemy zjeść między posiłkami. Właściwości ogórków nie mają sobie równych. Co ciekawe, kiszone są zdrowsze od świeżych. Okazuje się, że dzięki takiemu sposobowi konserwowania(...), że spożywanie ogórków kiszonych wspomaga układ odpornościowy. Dla kobiet w ciąży Osoby borykające się z anemią na stałe powinny wprowadzić je do diety - mają moc wspierania przyswajania...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Pora na ogórka z pola

    ...średniowieczu - przez Bizancjum i tereny wschodnie. Dopiero potem z krajów słowiańskich przedostał się do krajów zachodnich - mówi badaczka. Ogórki kiszono już w późnym średniowieczu, a konserwowanie tych warzyw to pomysł późniejszy - z XVIII-XIX wieku. - Polacy jedzą bardzo dużo ogórków. Uprawiamy ich w Polsce prawie 20 tys. hektarów. A ogórki w ponad 90 proc. przetwarzamy. Tylko kilka procent...

  • Domowej roboty ogórki małosolne to prawdziwy rarytas. Jak je przygotować, aby nie były puste w środku i smakowały dokładnie tak, jak te które robiły nasze babcie? Fot. 123RF/Picsel Czym różnią się ogórki kiszone od małosolnych? Odpowiedźjest prosta: podstawową kwestią wyróżniającą ogórki małosolne jest czas kiszenia, chociaż i w tym wypadku granica jest bardzo płynna. Zwykle uznaje się jednak, że warzywa, które spędziły w solance mniej niż 3 dni, są ogórkami małosolnymi. Później stają się już...

  • Ogórek na zdrowie

    Wywodzi się z rodziny dyniowatych, a pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Wielka księga smaków: Ogórek

    Wywodzi się z rodziny dyniowatych, a pochodzi z Azji, skąd rozprzestrzenił się na cały świat.

  • To jedna z tych rzeczy, którą niemal odruchowo wrzucamy do kosza. To duży błąd! Obierki ogórków można bowiem wykorzystać w dosyć zaskakujący sposób Fot. 123RF/Picsel Wszyscy miłośnicy ogórków z wytęsknieniem wyczekują lata, kiedy to na naszych stołach goszczą najlepsze i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Bez względu na to, czy robisz z nich przetwory, dorzucasz je do sałatki lub po prostu kładziesz na kanapce, postaraj się wykorzystać je od A do Z. Tyczy się to także skórki. Jakie właściwości...

  • Ogórek bez tajemnic - 25 informacji na temat zielonego warzywa

    ...i chłodzące właściwości ogórków są doceniane w branży kosmetycznej. Wyciągi z zielonych warzywo to częsty składnik mleczek, kremów czy toników. Sok ze świeżego ogórka oczyszcza skórę, a jednocześnie ją(...). 15. Miąższ ogórka może być aż do 6 stopni Celsjusza chłodniejszy od temperatury panującej w jego otoczeniu. 16. Orzeźwiające właściwości ogórków i soku z tych warzyw doceniał sam Juliusz Cezar...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...