• Informacje na temat:

    konserwa rybna

Przepisy na temat: konserwa rybna
  • Składniki: konserwa rybna (np.szprotka podwędzana), 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek kiszony albo korniszon, kawałek czerwonej papryki, szczypiorek (niekoniecznie), łyżka majonezu, 3 łyżki ziaren słonecznika, sól, pieprz.

  • latwa w robieniu

  • Własnej roboty bez konserwantów konserwa na kanapki.

  • Domowe konserwy to sposób na wprowadzenie do domowej kuchni nowych smaków. Dodatkowo są one smaczne, zdrowe i trwałe!

  • Nadaje się na śniadania i kolacje...... Po pasteryzacji zabieram go zawsze na wczasy.

  • Nie musisz przepłacać, wystarczy trochę chęci i masz pyszny dodatek do pieczywa.

  • Suprer dodatek do drugiego dania.

  • Kolejna, bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej (bez skóry) w słoiku.

  • Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.

  • Od kilku lat nie kupujemy żadnych konserw, tylko robimy je sami w domu. Za każdym razem staramy się zmieniać proporcje mięs i przyprawy. Wciąż eksperymentujemy.

Artykuły na temat: konserwa rybna
  • Nawyki dobre, gdy często sięgamy po żywność z puszki

    Konserwa mięsna powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa; lepiej, żeby nie było to mięso mechanicznie oddzielane od kości, w skrócie MOM (potrzebne informacje znajdziesz na etykiecie).  Rybna - gorzkawy smak ostrzega o zjełczeniu zawartości. Taką konserwę trzeba wyrzucić!  Woda - jeśli jest wymieniana na jednym z pierwszych miejsc w składzie, możesz spodziewać się wielu konserwantów.  E250 (czyli...

  • Prawda o jedzeniu ukryta drobnym drukiem

    ..., czyli konserwantów i przeciwutleniaczy. To nie ma prawa dobrze smakować! Niejadalny okazał się także "Paprykarz szczeciński" (2,50 zł puszka). To była kiedyś taka smaczna rybna przekąska. A teraz...

  • Konserwy rybne: czy na pewno nie szkodzą?

    ...z zanieczyszczonego środowiska.  Konserwanty: Azotyn sodu E250 przyczynia się do nowotworów. Difosforan disodowy E450 powoduje tycie i nadciśnienie. Toksyczny dla chorych na nerki. Zdrowa pasta rybna 1/2 wędzonej makreli i 10 dag twarogu rozdrabniamy, 1/2 ugotowanego buraka ścieramy na cienkie wiórki. Rybę, twaróg i burak ucieramy na pastę z 1 łyżką jogurtu nat. Doprawiamy pieprzem.

  • Twoje dziecko może mieć alergię?

    ...uczulają; • zielone i konserwowe uczulają mniej; • powodują reakcję krzyżową z ziemniakami. 7. Konserwanty, barwniki spożywcze i barwione słodycze mogą powodować pseudoalergie pokarmowe(...), czekoladzie, wędlinach, konserwach mięsnych, margarynie itp. Dr med. Teresa Małczyńska...