• Informacje na temat:

    konfitury z agrestu przepis

Przepisy na temat: konfitury z agrestu przepis
  • Konfitura z agrestu z wódką

    Składniki: - 800 g zielonego agrestu, - 2 gałązki mięty, - 1/8 l wódki, - 75 ml Syrop z marzanki wonnej , - 1 kg cukru żelującego 1:1, - 60 g pistacji Przygotowanie: Owoce, wódkę, syrop i cukier żelujący zagotować cały czas mieszając. Dodać listki mięty i pistacje. Gotować 3 minuty. Natychmiast nakładać do słoiczków i dobrze zakręcać. Przepis na ok. 4 słoiczki (200-300 ml...

  • Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z agrestu i kiwi"

  • Owocowe deserki dla malucha

    ...błonnika doskonale wpływa na trawienie. Jest lekkostrawne i bardzo odżywcze. Składniki przepisu: pół jabłka, pół laski wanilii, pół szklanki wody, pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki mąki(...), wapń i trochę magnezu. Składniki przepisu: Szklanka dojrzałych truskawek, 2 dojrzałe spore kiwi. Truskawki wrzuć na durszlak i dobrze opłucz pod strumieniem chłodnej wody. Następnie odszypułkuj. Pokrój...

  • Przepis wart wypróbowania: "Szybkie konfitury gruszkowe"

  • Aromatyczny, słodziutki, z kawałkami owoców "żółty dżem" w familijnym żargonie :) uwielbiany przez dzieciaki, te małe i te duże. Przepis na 4 słoiczki po ok. 230 ml.

  • Sprawdzony przepis na "Pasta z agrestu i kiwi"

  • Smaki lata!

  • Z niepozornego, zielonego agrestu można wyczarować pyszne powidła w kolorze niemal brunatnym, zupełnie przypominającym powidła śliwkowe. Zachęcam do zrobienia choć paru słoiczków. W smaku powidełka są lekko kwaskowate, jednocześnie mają w sobie delikatną słodycz. W zimie będą idealnym dodatkiem do ciast, tortów czy deserów. Z podanych proporcji uzyskałam 2 słoiczki powideł, każdy po około 300 ml.

  • Kwaskowy, trochę słodkawy, a przede wszystkim bardzo orzeźwiający kompot. Smak lata zamknięty w słoiku na zimowy czas.

  • Aromat lipcowego popołudnia zamknięty w słoiku na długie zimowe wieczory:)

Artykuły na temat: konfitury z agrestu przepis
  • Konfitura agrestowa

    ..."do nitki". Ostrożnie, małymi porcjami, wkładać agrest do wrzącego syropu. Smażyć, aż owoce staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Przedtem pokrywki przetrzeć w środku spirytusem lub wódką. Gotowe przetwory odstawić na półkę do spiżarni lub piwnicy. Przepis pochodzi z książki: Konfitury. Sekrety, tradycja i smak. 

  • Agrest nie należy do najbardziej popularnych owoców, a szkoda bo kryje w sobie mnóstwo witamin. Możecie też wyczarować z niego przepyszne dania, które zachwycą waszych gości. Fot. 123RF/Picsel Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Dla odchudzających się Osoby odchudzające się powinny wprowadzić agrest do swojej diety. 100 gram tego...

  • Konfitura malinowa z owocami leśnymi

    ...w spiżarni lub w piwnicy. Przepis pochodzi z książki "Konfitury. Sekrety, tradycja i smak"

  • Zamiast suplementów diety, które mają zapewnić nam zdrowe oczy, piękną cerę i szczupłą sylwetkę, warto sięgnąć po naturalne bogactwo witamin kryjące się w owocach agrestu - zwłaszcza, że sezon w pełni! Fot.123RF/PICSEL Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...pomarańczowym i odrobiną porto. Potem na stół wjeżdża gęś w sosie z miodu pitnego na plackach z kaszy. Przepis dopracowałyśmy z panią Grażyną Łebkowską, naszą szefową kuchni. Jest bardzo prosty: gotuje się(...) głęboko. Podasz swój przepis na udany związek? - Najgorsze to opowiedzieć w kolorowej prasie, jak to się kochamy, a potem się rozwieść (śmiech). Ważne jest, żeby dużo rozmawiać, interesować się tym, co...

  • Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się troska i miłość, najzdrowszy składnik każdego dania przygotowanego w domu. W książce przedstawiono ponad 80 oryginalnych pomysłów na...

  • Owocowe deserki dla malucha

    ...błonnika doskonale wpływa na trawienie. Jest lekkostrawne i bardzo odżywcze. Składniki przepisu: pół jabłka, pół laski wanilii, pół szklanki wody, pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 łyżeczki mąki(...), wapń i trochę magnezu. Składniki przepisu: Szklanka dojrzałych truskawek, 2 dojrzałe spore kiwi. Truskawki wrzuć na durszlak i dobrze opłucz pod strumieniem chłodnej wody. Następnie odszypułkuj. Pokrój...

  • Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te słyną z wielu dobroczynnych właściwości. Produkt jest naturalnie słodzony, nie zawiera konserwantów. Słodki smak i naturalny skład zachwycają nawet wymagających smakoszy. Konfitura figowa El Baraka powstaje w Maroku, ze starannie dobranych i dojrzałych fig. Owoce te wspomagają prawidłową pracę układu hormonalnego, układu pokarmowego oraz odpornościowego. Słyną również z właściwości...

  • Smaczne przetwory domowe

    ...ogrzewania, dlatego są bardzo pracochłonne. Ale możemy też zakonserwować warzywa jako mrożonki. Jeśli chodzi o owoce, to możemy wówczas robić dżemy, kompoty, konfitury, galaretki z dojrzałego agrestu(...), zależnie od konkretnego przepisu - słoje wyjmujemy z kotła, dokręcamy nakrętki twist, sprawdzając szczelność poprzez odwrócenie słoików do góry dnem, a w przypadku słoików wek przed sprawdzeniem...

  • Jedni kochają agrest, a inni go nienawidzą. Oto kilka przepisów, które z pewnością przekonają nawet największych sceptyków. Fot. 123RF/Picsel Agrest jest niedocenianym owocem. Najczęściej możemy go spotkać w przydomowych ogródkach. Krzaczki, na których rośnie są pokryte kolcami, z tego powodu jego zbieranie nie należy do najprzyjemniejszych. Skórka owocu jest twarda i pokryta licznymi włoskami, a lekko kwaskowaty miąższ obfituje w liczne pestki. Z tych właśnie powodów agrest nie należy do...