• Informacje na temat:

    koncentrat buraczany

Przepisy na temat: koncentrat buraczany
  • Pierś kaczki w glazurze miodowo-lukrecjowej

    ...kory lukrecji łyżka octu sól pieprz 100 ml koncentratu buraczanego 15 g trawy cytrynowej 100 g pierników 60 g poziomek opcjonalnie Sposób wykonania: Pierś kaczki opłucz(...) strony, ok. 4-5 minut. Włóż do piekarnika skórą do góry. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca i odstaw na 5 minut. Do garnka wlej sos ostrygowy, miód, koncentrat...

  • Faszerowana cebula

    Składniki: 4 duże cebule 10 dag ryżu 20 dag boczku szklanka bulionu łyżeczka koncentratu buraczanego 2 łyżki oleju sól pieprz Przygotowanie: 1. Cebule obierz, gotuj 5 minut. Wyjmij, wystudź. Do wody wrzuć ryż, ugotuj na półmiękko, pod koniec gotowania dodaj kilka kropli koncentratu buraczanego. Z cebul odetnij 1/3, wydrąż środki, pokrój je w kostkę, podsmaż na oleju...

  • Szybki barszczyk

    .... Wymieszaj z koncentratem buraczanym. Przypraw do smaku solą. Mocno podgrzej, ale nie dopuść, by ponownie zawrzał, bo straci kolor. Przed podaniem barszczyk przecedź przez gęste sitko. Na wigilijną...

  • Prosty przepis na botwinkę

    Składniki: 1 pęczek botwinki 1 duży burak pół pęczka koperku kostka rosołowa szklanka soku z buraków sok z cytryny Przygotowanie: Pokrojoną botwinkę z buraczkami i pół pęczka koperku podduś krótko na maśle, zakwaszając sokiem z cytryny. Osobno ugotuj bulion, dodaj botwinę, 2-3 łyżeczki cukru, szklankę soku (koncentratu) buraczanego (ew. z dodatkiem soku wiśniowego) i duży...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...je solą, pieprzem. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju.  2. Mięso smaż, mieszając. Dodaj do niego czosnek, kilka łyżek zeszklonej cebuli, przyprawy, koncentrat. Smaż 20 minut. Układaj...

  • Ziemniaczane racuchy

    Składniki: 30 dkg ugotowanej marchewki łagodna papryka w proszku 2 jajka przecier pomidorowy duży ziemniak czerwona  cebulka przyprawa warzywna sól pieprz mąka bezglutenowa lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka koncentratu z buraków Sposób przygotowania: Marchewkę zmiksować z papryką w proszku, jajkami, przecierem pomidorowym, koncentratem buraczanym, dodać przyprawę...

  • Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem

    Składniki: wędzone skrzydełko z kurczaka liść laurowy ziele angielskie 3 ząbki czosnku przyprawa warzywna 2 łyżeczki octu winnego 5 łyżek koncentratu buraczanego słodka śmietana 2 jaja(...) na twardo. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Gdy ziemniaki  będą miękkie wyciągamy z wywaru, dodajemy ocet i koncentrat, odstawiamy. Kiedy nieco wystygnie...

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej...

  • Botwinka z jajkiem

    ...jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszaj z mąką oraz koncentratem buraczanym. Mieszankę wlej do gotującej się zupy. Zamieszaj, ponownie zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i ew. solą oraz(...)Składniki na 6 porcji: - 2 pęczki botwinki, - 20 dag cielęciny, - 1 cebula, - 1 pietruszka, - kawałek selera, - 200 ml kwaśnej śmietany, - 2-3 łyżki koncentratu buraczanego, - 1 łyżka mąki...

  • Barszczyk ze śliwkami

    ...sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do(...) angielskiego i pieprzu, - pół szklanki niesłodzonego soku z czerwonych porzeczek lub wiśni, - 2-3 łyżki koncentratu buraczanego, - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie na...

Artykuły na temat: koncentrat buraczany
  • Buraczane naleśniki nadziewane twarożkiem i  soczewicą

    ...tarce imbir.  Szpinak opłucz, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj, pokrój na połówki. Soczewicę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, szpinakiem oraz pomidorkami. Przypraw do smaku solą...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • Barszcz z pieczonymi uszkami

    ...do niego wywar z gotowania grzybów (wlewaj po łyżce i próbuj, czy barszcz nie nabiera zbyt mocnego smaku grzybów). Dolej zakwas lub koncentrat buraczany i podgrzej na wolnym ogniu, nie...

  • Barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Sprawdź przepis Beaty Śniechowskiej, aby w tym roku był jeszcze lepszy niż zwykle!     400 ml zakwasu z buraków 1,5 kg buraków (mogą być podłużne) 2 jabłka (szara reneta) 30 g suszonych podgrzybków lub borowików ok. 50 ml octu spirytusowego 6 suszonych śliwek 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 listki laurowe 5 goździków 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku suszonego   Przygotowanie Buraki pokroić na...

  • Sola na brokułach

    ...niewielkiego garnka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos Worcester. Dodaj łyżeczkę miodu. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Ponownie zagotuj, mieszając. Ryby podawaj(...)Składniki: 8 filetów z soli 500 g brokułów 200 ml białego wytrawnego wina pęczek koperku sok z połowy cytryny sól Sos: 80 ml koncentratu buraczanego sok z 1 i 1/2 limonki łyżeczka sosu Worcester...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g koncentratu...

  • Zupa chłód, zupa cud

    ...tarce. 2. Szczypiorek i koperek siekamy. 3. Warzywa zalewamy jogurtem greckim z dodatkiem kefiru lub maślanki w proporcjach 2:1. 4. Dolewamy koncentrat buraczany (w składzie powinien mieć tylko(...) kocham pod każdą postacią - młode, stare albo w wersji dla zapracowanych, czyli w postaci koncentratu. Burak to nie tylko pyszne warzywo o pięknym kolorze, ale i skarbnica witamin (C, A, kwasu foliowego...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Lekcja etykiety

    ...również na: słód jęczmienny, buraczany, karmel, inwertowany syrop cukrowy, syrop kukurydziany, dekstran, melasę (buraczaną, trzcinową), koncentrat soku owocowego, glukozę, syrop glukozowo-fruktozowy...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...