• Informacje na temat:

    kompot rabarbaru

Przepisy na temat: kompot rabarbaru
  • Rabarbar nie jest dla wszystkich

    Sezon na rabarbar tuż-tuż! Kompot z rabarbaru, ciasto z jego dodatkiem lub domowy dżem to pyszności, na które wielu z nas czeka przez cały rok. Czy jednak wszyscy mogą delektować się tymi specjałami? Niekoniecznie.

  • Rabarbar - czy można go pokochać?

    ...chętnie częstowani przez nasze babcie kompotem z rabarbaru. Dziś, w dobie napojów izotonicznych i gazowanych rzadko kto zadaje sobie trud, by kompot rabarbarowy był częstym gościem na naszych stołach(...) wszystkich postaciach. Należy jednak zachować dużą ostrożność, ponieważ - choć łodyga jest wykorzystywana do gotowania - to już liście rabarbaru są toksyczne. Rabarbar zawiera sporo błonnika, który...

  • Rabarbar – obietnica lata

    ...piliśmy kompot z rabarbaru. Napój, który nawet podczas największych upałów, dobrze gasi pragnienie i orzeźwia. Ważne, aby nie dosładzać go cukrem. Jeśli smak solo nie jest dla nas wystarczająco dobry...

  • Tarta z rabarbarem i truskawkami idealna na lato

    ...kratce. Ciasto podawaj w towarzystwie musującego półsłodkiego różowego wina Marani o aromacie poziomek, kompotu truskawkowego i żurawiny. 

  • Owoce, na które czekamy

    .... D Rabarbar od lat znany jest z właściwości oczyszczających. W jego kwaskowych łodygach kryje się również wiele witamin i cennych składników odżywczych. Kolor ma znaczenie Szykując kompot lub lemoniadę z rabarbaru, pamiętaj, że zielone łodygi są twarde i kwaśne, różowe zaś nieco słodsze. Najlepiej więc kieruj się prostą zasadą: im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Kiedy myć truskawki...

  • Jednym pomaga, drugim szkodzi

    ...​W maju rozpoczyna się sezon na rabarbar. Ta popularna roślina jest składnikiem ciast, dżemów czy kompotów. Smaczne łodygi są bogate w witaminy i minerały, jednak nie każdy może cieszyć się jego smakiem.

  • Składniki ze straganu. Co możesz z nich przygotować?

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Justyna Kozłowska przygotowała dania ze składników, które można dostać na każdym przydomowym straganie. Blogerka zaproponowała szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty, rabarbar zapiekany z jabłkami, kompot z rabarbaru oraz pyszną zupę botwinkę.

  • Zamknij lato w słoiku, czyli dżem rabarbarowy

    Wydaje się, że rabarbar wciąż czeka na swoje odkrycie. Niektórzy myślą, że można z niego zrobić jedynie kompot, w którym pływaja nieapetyczne "fusy", czyli fragmenty łodyg. Nic bardziej mylnego. Spróbujmy raz przygotować na zimę parę słoiczków rabarbarowego dżemu. A wtedy grono zwolenników rabarbaru na pewno się powiększy. Do przygotowania dżemu potrzebujemy: 2 kg rabarbaru, pół kg cukru, skórka...

  • Sorbet rabarbarowy

    Składniki: 600 ml kompotu rabarbarowego 300 g cukru Skórka starta z 1 cytryny 1 białko 100 ml soku z cytryny 5000 g truskawek 4 łyżki likieru truskawkowego 4-6 łodyg rabarbaru Przygotowanie: Kompot, cukier i skórkę z cytryny zagotować, ostudzić. Białka ubić. Zimny kompot, pianę i sok z cytryny zmieszać i natychmiast wstawić do zamrażalnika na 90 minut. Zamieszać...

  • PRL od kuchni: coś na upał

    ...przylgnęło określenie "gruźliczanka". Kto chciał mógł sobie sam wyprodukować wodę sodową w domu, dzięki syfonom ze specjalnymi nabojami. W domu można było też pić kompot, latem popularny zwłaszcza z rabarbaru, albo przyrządzać oranżadę z proszku. Kupowana za 20, czy 50 groszy torebka oranżady o różnych smakach, zalewana wodą produkowała całkiem znośny napój. Byli też amatorzy oranżady w proszku soute...

Artykuły na temat: kompot rabarbaru
  • Rabarbar - źródło zdrowia

    ..., który negatywnie wpływa na nerki oraz kości. Roślina może także obniżać poziom testosteronu. Z rabarbaru można zrobić orzeźwiający kompot, dżem oraz dodać do ciast.  Najlepszy czas na zbieranie(...). Jadalną częścią rabarbaru są tylko łodygi.  Warzywo jest niskokaloryczne i zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu wspomaga odchudzanie i przemianę materii. Ma także właściwości przeczyszczające...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Rabarbar – warzywo, które lubi obróbkę termiczną

    ...antyalergiczne, antyoksydacyjne i wspiera pracę serca.   Kompot z rabarbaru - gasi pragnienie   Wiosna to dobry czas, by rozkoszować się smakołykami z rabarbarem. Pod koniec czerwca ogonki liściowe stają się twarde, łykowate i gorzkie. Kompot z rabarbaru jest doskonałą propozycją na wyjątkowo gorące dni. Jest orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie. Aby nie używać cukru, dodajmy...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Kto powinien uważać na rabarbar?

    Sezon na rabarbar rozpoczęty! Kompot z rabarbaru, ciasto z jego dodatkiem lub domowy dżem to pyszności, na które wielu z nas czeka przez cały rok. Czy jednak wszyscy mogą delektować się tymi specjałami?

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Ciasta z rabarbarem

    Jeśli nie wykorzystamy całego rabarbaru do wypieków, możemy ugotować orzeźwiający kompot (bez cukru!)

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...

  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

Zdjęcia na temat: kompot rabarbaru
Wideo na temat: kompot rabarbaru
  • Idealny słodko-kwaśny deser

    Jeśli rabarbar, to nie tylko w kompocie! Jest źródłem wielu witamin, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Jak go wykorzystać, by nie wylądował jedynie w garnku? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościła Ola Głębicka. Blogerka kulinarna przedstawiła przepis na pyszny mus rabarbarowy, który swoją kwaskowatością podbije serca wszystkich miłośników deserów. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Vienio: Byłem strasznym chuliganem mięsnym

    Piotr "Vienio" Więcławski i Adriana Marczewska to autorzy kulinarnego talk show "Ślinotok" w Kuchni+. Tym razem w studiu "Dzień Dobry TVN" przygotowali lekkie, zdrowe i kojarzące się z latem dania, czyli domowe spaghetti, sałatkę z komosy ryżowej i kompot z rabarbarowo-śliwkowo-truskawkowy. Jak wspominają rabarbar z dziecięcych lat? (Źródło: DD TVN/x-news)