• Informacje na temat:

    komosa

Przepisy na temat: komosa
  • Kurczak w papilotach z komosą i owocami

    Komosa ryżowa, czyli quinoa zyskuje coraz bardziej na popularności. Zawarte w ziarnach quinoa składniki to przede wszystkim witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3 i B6. Dodatkowo występują również witaminy A i E, zwane witaminami młodości. Oprócz tego komosa ryżowa jest bardzo dobrym źródłem białka i dlatego jest stosowana jako zamiennik białek mięsnych. W 100 gramach ziaren komosy znajdują się...

  • Sprawdzony przepis na "Komosa z warzywami"

  • Kasza jaglana tak dobra jak komosa ryżowa!

    Nie bez powodu zyskała miano królowej kasz, a i tak jej nie doceniamy.

  • Dzisiejsze danie jest: roślinne (wegańskie), sezonowe (zimowe), zbilansowane pod względem makroskładników, witamin i minerałów, wysokobłonnikowe, z produktów o niskim indeksie glikemicznym, z diety śródziemnomorskiej, z dużą zawartością NNKT, smaczne, kolorowe, szybkie, proste. O wartościach odżywczych produktów użytych w tym daniu przeczytacie na blogu...

  • Jak przygotować komosę ryżową

    Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi. Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa. Gotowanie komosy Co potrzebujemy? 1 szklanka quinoa (1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu...

  • Najszybsze bezglutenowe danie na ciepło: na obiad, kolację, przekąskę albo w roli węglowodanów na talerzu alternatywnie do ziemniaków czy ryżu. Tanio, choć kg komosy droższy od kg ziemniaków, to 2 łyżki komosy po ugotowaniu to objętościowo tyle co pół kilo kartofli :)

  • Pomidory nadziewane komosą ryżową

    "Witajcie, pomidory!" chciałoby się zaśpiewać w środku sezonu na te warzywa. Najpyszniejsze są właśnie o tej porze roku: nagrzane słońcem, aromatyczne, z gruntowej, a nie szklarniowej uprawy. Pomidory na stół!

  • Sałatka z komosą

    Smaczna i bardzo zdrowa!

  • Komosa na początku skusiła mnie swoim barwnym opakowaniem, a przy bliższym poznaniu polubiłam jej śliczne kiełki, które pojawiają się podczas gotowania, oraz jej orzechowy smak. Postanowiłam przygotować z niej danie proste, sycące, do którego wystarczy ulubiona surówka, ogórek konserwowy czy sałatka z pomidorów i cebuli. Serio, nic wiecej nie trzeba i jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Uwaga: Danie jest bezglutenowe, ponieważ komosa nie zawiera glutenu.

Artykuły na temat: komosa
  • Komosa ryżowa - czy faktycznie jest zdrowa?

    ...1. Komosa ryżowa, nazywana też quinoa, jest pseudozbożem (jak nasza swojska gryka). I podobnie jak ona nie zawiera glutenu. Jest więc bezpieczna dla osób z celiakią.  2. Komosa ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą ją jeść cukrzycy i osoby odchudzające się. Tym bardziej że ma również dużo błonnika i białka.  3. Zawiera więcej wapnia niż mleko, przez co jest sprzymierzeńcem...

  • Komosa ryżowa przyszła do nas z odległych Andów, gdzie udomowiono tę roślinę 5 tysięcy lat temu. Skąd zainteresowanie tym niepozornym pseudozbożem w NASA? Sałatka z komosą ryżową.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Owoce komosy ryżowej są w kuchni traktowane jak ziarno, mimo że roślina nie należy do zbóż, a do pseudozbóż (tak jak amarantus). Ma trzy odmiany: czerwoną, żółtą i białą. Biała jest najpopularniejsza i ma najdelikatniejszy smak. Spotkać się można także z nazwą "quinoa". Ludzie zaczęli...

  • Komosa ryżowa – produkt uniwersalny

    Komosa ryżowa (quinoa, ryż peruwiański) w Ameryce Południowej, w której jest szczególnie ceniona, nazywana jest również matką zbóż, choć w rzeczywistości zbożem nie jest. Niezależnie od(...) wskazane. Sprawdza się także jako alternatywa dla makaronów, na przykład w zupach lub sałatkach. Jeśli przejadła nam się poranna owsianka, komosa ryżowa może być jej wymiennikiem. Doskonale smakuje...

  • Gdy dopadnie cię zmęczenie, nie musisz ratować się kolejną filiżanką kawy. Nieustanny brak energii to problem wielu osób. Na szczęście znamy naturalne sposoby na zlikwidowanie go. Wielu z nas bardzo często zmaga się ze spadkiem formy i nagłą utratą energii. Na aptecznych półkach bez problemu znajdziemy różnego rodzaju syntetyczne suplementy witamin, które mają pomagać nam w walce z tym stanem rzeczy. Warto jednak zastanowić się przez kilka chwil zanim sięgniemy po farmaceutyki, gdyż...

  • Komosa ryżowa

    To jeden z najbardziej wysokobiałkowych produktów roślinnych. Komosa jest wyjątkowo przyjazna i dla zdrowia, i dla figury. Nic dziwnego, że od lat podbija świat.  Najpopularniejsza jest quinoa (taka jest oryginalna nazwa komosy) biała, ale w specjalistycznych sklepach można kupić także czerwoną i czarną.  Samo zdrowie  Ziarna są bogate w błonnik, witaminy E, C oraz z grupy B. Zawierają także...

  • Owsianka jest teraz bardzo modna. Jedzą ją znani sportowcy, a niemal połowa Brytyjczyków regularnie wybiera ją na śniadanie. Wszystko dzięki uznaniu jej za jedno z najlepszych śniadań, jakie możemy zjeść. Czy rzeczywiście jest dla nas tak dobra? Owsianka to superpopularne śniadanie na Zachodzie - czy słusznie? Fot. 123RF.COM/PICSEL Owsianka - z czym to się je?   Książka kucharska: 20 przepisów na owsianki Owsianka jest przyrządzana z - ugotowanych lub zalanych wrzątkiem - płatków owsianych...

  • Komosa ryżowa w świątecznym menu

    ...lekkostrawny posiłek. Bezpieczeństwo  Wdzięczmy i nienachalnym w smaku produktem jest komosa ryżowa (quinoa). Często gości na stołach wegetarian, bo jest źródłem pełnowartościowego białka. Ale to nie(...) infekcyjnym. Z uwagi na dużą zawartość flawonoidów komosa ryżowa ma właściwości antyoksydacyjne: nie tylko spowalnia proces starzenia komórek, ale jest doskonałą profilaktyką chorób cywilizacyjnych...

  • Serce to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Jego zadaniem jest pompowanie krwi do naczyń krwionośnych. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie prawidłowej diety. Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków. Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy. Choroba może przez długie lata rozwijać się w ukryciu, nie dając szczególnie niepokojących objawów. Tymczasem regularne...

  • Księga smaków: Komosa ryżowa

    Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze nazywana jest matką zbóż. Bogata w błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze – podbija świat.

  • Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży. Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia. Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne oraz chleb pełnoziarnisty. Skosztuj pysznej czerwonej kapusty z komosą ryżową i winogronami. 100 pomysłów na proste dania na bazie łatwo dostępnych produktów. Potrawy bezmięsne, wersje bez glutenu i wegańskie. Dominika Wójciak - jej talent wyróżnił sam Gordon...

Zdjęcia na temat: komosa
Wideo na temat: komosa
  • Komosa ryżowa

    Czy warto jeść komosę ryżową? O tym w magazynie „Teraz Kuchnia” opowiedziała dietetyk sportowy, Justyna Mizera. - Komosa ryżowa pojawiła się na naszym rynku znienacka i robi furorę. jest to dobra alternatywa dla ryżu i kasz. Komosa to jedno z nielicznych ziaren, które zawierają pełną pulę aminokwasów – powiedziała. (TVN Meteo Active/x-news)

  • Komosa ryżowa z jogurtem i malinami

    Komosa ryżowa, inaczej quinoa, coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Przywędrowała do nas z Ameryki Połudnowej i jest pysznym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i witamin. Można z niej przyrządzić wyborne śniadania i zdrowe przekąski, które pomogą wam w utrzymaniu zdrowego jadłospisu! Tym razem mamy dla was pomysł na smaczne połączenie komosy z jogurtem i malinami - ale tak naprawdę

  • Komosa ryżowa ma działanie przeciwnowotworowe

    Komosa ryżowa nie dość, że ma działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe, to jeszcze oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych toksyn.