• Informacje na temat:

    kolby kukurydzy gotowanie

Przepisy na temat: kolby kukurydzy gotowanie
  • Chowder z kukurydzy z serkiem topionym

    Sposób przygotowania Kolby kukurydzy przeciąć na pół i ostrym nożem ściąć ziarna. Zalać wodą w garnku i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki. Gdy wszystko będzie miękkie dodać serek topiony, sól, pieprz, sos sojowy, utarty na drobnym oczku imbir i kurkumę. Na koniec zupę zabielić słodką śmietanką. Podawać posypaną pokrojonym...

  • Słodko ostra zupa z aromatycznymi przyprawami na jesienne dni :)

  • Sałatka azjatycka z minikolbami kukurydzy

    Sposób przygotowania 1. W rondlu o grubym dnie zagotuj 4 szkl. lekko osolonej wody  z 1 łyżką oleju. Na wrzątek wsyp ryż, przemieszaj, a następnie zmniejsz płomień na minimum i gotuj pod przykryciem (nie mieszaj!), aż ryż wchłonie cały płyn. Wstaw na ok. 15 min do lekko ciepłego piekarnika (lub garnek owiń kocem i odstaw), aby ryż doszedł.  2. Kolby kukurydzy osącz z zalewy i przepłucz zimną...

  • Super lekka i zdrowa kolacja.

  • ...40 dag chudej szynki (najlepiej formowanej z indyka), puszka minikolb kukurydzy, 20 dag mrożonych minimarchewek, po 15 dag fasolki szparagowej zielonej i żółtej, 2 szklanki bulionu jarzynowego ( może być z kostki), 2 łyżki żelatyny, kilka gałązek natki pietruszki, sól, biały pieprz...

  • Gęsty, sycący, soczyście żółty krem z kukurydzy o lekko słodkim smaku subtelnie podkreślonym mleczkiem kokosowym i zaostrzonym dużą ilością aromatycznych przypraw.

  • Gulasz farmerski z brokułami

    ...podlej bulionem, zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut.  3. Po tym czasie do gulaszu dołóż wędlinę oraz fasolę. Całość przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj jeszcze 5 minut. Kolby kukurydzy osącz, pokrój na duże kawałki. Wrzuć do gotowego gulaszu.

  • Lekka zupa z wołowiną

    Składniki na 4 porcje: 30 dag chudej wołowiny 1/2 główki kapusty 2 ziemniaki 2 pomidory 2 kolby kukurydzy 2 małe marchewki 1 cebula sól, pieprz listek laurowy(...) upiec w całości na jasny brąz. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kolby kukurydzy oczyścić i pokroić w plastry. Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę...

  • Smaczny pomysł na "Zupa z kukurydzy, z kurczakiem i fetą"

Artykuły na temat: kolby kukurydzy gotowanie
  • ​Jednogarnkowiec z kukurydzy, ogórka i kaszy jaglanej

    Danie inspirowane pochodzącym z krajów anglosaskich chowderem - gęstą, kremową zupą na bazie mleka. W mojej wersji użyłam ogórków, które w połączeniu z koperkiem dodają daniu świeżości, a całość jest sycąca dzięki kaszy jaglanej i słodkawej kukurydzy. Wszystko wieńczy lekko ostra w smaku dymka.

  • Kukurydziane żniwa

    Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po drobną kaszę i ugotujesz polentę. A potem przyrządzisz z nią sałatkę, lasagne albo elegancki deser.

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    ..., masło stop i wymieszaj z solą, pieprzem, papryczką chili, startym czosnkiem i natką. Odwiń liście kukurydzy, kolby posmaruj aromatycznym masłem i zakryj liśćmi. Kukurydzę piecz 25 minut, a przed podaniem skrop sokiem z limonki. Jak wybierać i gotować kolby kukurydzy? Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi, a jedwabiste długie włosy sprawiają wrażenie wilgotnych. Wybieraj kolby gładkie...

  • Dla kogo kukurydza?

    Kukurydza zwyczajna jest zbożem uprawianym na wielką skalę w wielu rejonach świata. Do Europy przywiózł ją w XVI wieku Krzysztof Kolumb. Obecnie najwięksi producenci kukurydzy na świecie to: Stany(...) (niepełnowartościowe). Jednak to, co w niej najbardziej cenimy, to szeroki wachlarz witamin i minerałów, których dostarczymy do organizmu najwięcej, gdy sięgniemy po świeże kolby. Warto wiedzieć, że kukurydza jest...

  • Dlaczego warto jeść masło?

    Masła można używać prawie do wszystkiego. Nic nie smakuje lepiej od kromki świeżego pieczywa posmarowanej masłem albo kolby kukurydzy polanej roztopionym masełkiem. Trudno też pobić smak jajecznicy smażonej na maśle, a najlepsze, muślinowo gładkie sosy powstają właśnie dzięki użyciu masła. Kurczak w maślanym sosie: To szybkie, łatwe i smaczne danie, którym zaskoczysz gości. Na dużej patelni...

  • Piękniejsza skóra po zimie

    ...przeciw- utleniaczy - takich jak witamina C, A, E i selen - odżywia skórę. Te zaś skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, zapewniając skórze młody, zdrowy wygląd. O kukurydzy warto pamiętać, jeśli mieszkasz w dużym mieście, gdzie skóra jest bombardowana smogiem. Jak jeść? Zjadaj co najmniej pół szklanki kukurydzy co kilka dni. Najlepsze są oczywiście świeże kolby, ale dobra będzie także...

  • Kreatywne zabawy z dzieckiem

    ...między jarzynowymi drzewami kamyki i zabawki - powstanie puszcza jak żywa.     Popcorn z własnego ogrodu Przygotuj: 1. dwadzieścia ziaren lub nasion kukurydzy 2. opakowanie płynnego nawozu(...) dziesięć ziaren, niech będą od siebie oddalone o piętnaście centymetrów. Co dzień nie podlewajcie kukurydzę wodą, raz na miesiąc podlejcie ją nawozem. Po trzech miesiącach na łodygach pojawią się kolby...

  • Zadziwiające właściwości oleju

    ...na zimno. Najbardziej wartościowy jest, gdy jemy go na surowo, dodając do sałatek i surówek. *** Kukurydziane żniwa Gotowane kolby, popcorn i płatki śniadaniowe to zamorscy przybysze, do których większość z nas zdążyła się już przekonać. Pora poszerzyć wiedzę o tym, co dobrego można zrobić z kukurydzy. Pomysły wykiełkują szybko, gwarantujemy. Wystarczy, że zamiast po całe ziarna sięgniesz po...

  • Dojrzałe smaki

    ...g pomidorów 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 100 ml bulionu Pół pęczka kolendry Pół mango 2 chili Sól, szczypta cukru 4 kolby kukurydzy 4 podpłomyki(...) i cukrem. Kolby kukurydzy smażyć ok. 10 minut, obracając. Posolić. Podawać z salsą warzywną i podpłomykami.   10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka...

  • Triki pani domu

    .... 3. Kolby kukurydzy należy gotować bez soli, ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się twarde i łykowate. Jeżeli do wody dodamy odrobinę soku cytrynowego, to kukurydza zachowa ładny, żółty kolor. 4. Ryż...