• Informacje na temat:

    kolba kukurydzy

Przepisy na temat: kolba kukurydzy
  • Kukurydza – skusisz się?

    ...przygotować kolbę? Najlepiej smakuje świeżo gotowana, a przyrządzenie kukurydzy jest dziecinnie proste. Przed gotowaniem warto sprawdzić czy kolba zmieści się do garnka, jeśli nie, po prostu ją(...). Wartości odżywcze Około 70 proc. składu kukurydzy stanowi skrobia, która jest głównym węglowodanem w diecie człowieka. Roślina dostarczy nam również znacznych ilości błonnika. W jej składzie...

  • Kiedyś słyszałam o serwowaniu kukurydzy na ostro, a że lubuję się w wyrazistych smakach postanowiłam spróbować taką zrobić. I mój pomysł okazał się być idealny.

  • Niebanalny gulasz z... bananami

    ...kukurydzę i dopraw solą i pieprzem. Danie świetnie wygląda, jeśli zamiast ziaren kukurydzy dodasz miniaturowe kolby kukurydzy lub ugotowaną dużą kolbę, pokrojoną w grube plastry. Przepis pochodzi...

  • Szybko, smacznie i zdrowo.

  • KUKURYDZA W LIŚCIACH

    Sposób przygotowania Zostaw tylko liście najbliżej kolby. Umyj, posyp, w środku solą i pieprzem. Otul kolbę liśćmi i ułóż na rozgrzanym grillu. Grillluj ok. 20 minut  z każdej strony. Gdy ziarna się zrumienią, zerwij liście  i ułóż na półmisku. Posiekaną natkę wymieszaj dokładnie z miękkim masłem  i podawaj do kukurydzy.

  • Filety z piersi indyka są doskonałym materiałem do przygotowania pysznych roladek, w których wnętrzu można skryć wszystko to, czego dusza kucharza zapragnie. Ja postawiłam na pomidory suszone oraz malutkie kolby kukurydzy i zaakcentowałam delikatność dania średnio wędzoną szynką szwarcwaldzką. Do tego sos beszamelowy i nie pozostało nic, jak tylko delektować się smakiem soczystego mięsa.

  • Od kiedy kukurydza?

    Kleik i kaszkę kukurydzianą mogą jadać już niemowlęta po 4. miesiącu życia, gdyż kukurydza jest lekkostrawna i wyjątkowo rzadko wywołuje alergie. Jednak inaczej wygląda to w przypadku kukurydzy w kolbach. Jest bardzo smaczna, ale dość gruba łuska osłaniająca ziarno jest ciężkostrawna i twarda. Dlatego gotowane warzywo mogą jadać dopiero dzieci po 1. urodzinach. Po ugotowaniu najlepiej...

  • Super lekka i zdrowa kolacja.

  • Tajskie zielone curry z kukurydzą

    Przygotowanie Wszystkie składniki na zieloną pastę curry miksujemy w przystawce do blendera ręcznego lub ucieramy zgodnie z kolejnością składników w moździerzu (dodajemy jeden po drugim i ucieramy). Na oleju podsmażamy całą zieloną pastę curry, aż wydobędzie się intensywny aromat. Uważamy, aby jej nie przypalić. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Kolbę kukurydzy obieramy z liści i obkrawamy...

  • Sprawdzony przepis na "Krem z kukurydzy"

Artykuły na temat: kolba kukurydzy
  • Kukurydza. Z czym i jak ją jeść?

    Jemy ją w całości w kolbach lub same ziarenka dodajemy do różnych potraw. Małe, ale żółte, wyraziste, wielu potrawom nadają ciekawy smak.

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Filip Chajzer sprzedaje kukurydzę na plaży

    Filipa Chajzera można było ostatnio spotkać w Sopocie. Nie wybrał się tam jednak, by odpoczywać. Prezenter postanowił chwilowo zostać sprzedawcą kukurydzy na plaży, aby pomóc zwierzętom ze schroniska dla bezdomnych zwierząt: "Ciapkowo".  Mężczyzna na swoim koncie na instagramie pochwalił się zdjęciem z kolbą kukurydzy i niezbędnym asortymentem. Syn Zygmunta Chajzera przyznał, że zawsze ciekawiło...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Niezwykłe zastosowanie... ręcznika papierowego

    ...z kolby kukurydzy Urwij jeden listek ręcznika, lekko zwilż go wodą i wetrzyj w kolbę kukurydzy. Włoski przykleją się do mokrego ręcznika.  Zapobiegnie rdzewieniu żeliwnych patelni  Po umyciu naczyń...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...

  • Bliska osoba ma problemy z prostatą? Możesz mu pomóc

    ...mężowi jako przekąskę. Możesz też garść świeżych nasion zalać pół litrem wrzątku (dawka na dobę) odcedzić i dać do picia po wystudzeniu.  Znamiona kukurydzy -  czyli po prostu jej wąsy. Ściągnij...

  • Grillowanie to „polski sport narodowy” - wtopiło się w polski krajobraz tak bardzo, że nie zastanawiamy się, skąd do nas przyszło i kiedy. Tymczasem grill na świeżym powietrzu, będący formą spędzania czasu, okazją do spotkania ze znajomymi czy rodzinnego świętowania, nie ma w Polsce długiej historii. Moda na grillowanie przyszła u nas dopiero wraz z transformacją ustrojową.Jak się zaraz okaże, grill to prawdziwy obieżyświat i bywalec wszystkich kontynentów. Oznacza to dla nas mnóstwo...

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    ...sezonem - w zalewie lub mrożoną. Niezwykle popularne są płatki kukurydziane, kaszki, mąka kukurydziana, a ostatnio także olej z kukurydzy. Najzdrowszy jest ten tłoczony na zimno, doskonały do surówek(...), masło stop i wymieszaj z solą, pieprzem, papryczką chili, startym czosnkiem i natką. Odwiń liście kukurydzy, kolby posmaruj aromatycznym masłem i zakryj liśćmi. Kukurydzę piecz 25 minut, a przed...

  • Lato to czas swobody – niezobowiązujące powinno być także nasze menu. Podczas zasłużonego odpoczynku mało kto ma ochotę na przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych potraw. Fot. materiały prasoweSzkoda tracić piękną pogodę oraz długo wyczekiwany urlop na siedzenie w kuchni. W letnim menu powinny znaleźć się smaczne przekąski, których jedzenie nie wymaga użycia pełnej zastawy, a nawet siadania przy stole!W lecie przepadamy także za jedzeniem na świeżym powietrzu. Ogrodowe przyjęcia,...