• Informacje na temat:

    kocham gotować żurek mojej mamy

Przepisy na temat: kocham gotować żurek mojej mamy
  • Troszke twarde:PP i trzeba trocze czekać...!!!

  • Prosta zupa dla fasolowych smakoszy wg przepisu mojej mamy :)

  • Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

  • Jest po prostu przepyszny!

  • Żurek to doskonała zupa o każdej porze roku i na różne okazje.

  • Moja Mama robi ją najlepszą. Teraz ja dzięki niej dogadzam podniebieniu mojemu męzowi

  • Najlepsza jaką jadłam..

  • Podam wam dziś przepis na zupkę jakiej mi się zachciało a mianowicie zupa żurek. Dodam że zupę gotowałam z żurku w torebkach, tak wiem zaraz będą zbędne komentarze jak na Facebook że to sama chemia, że fuj, że nie dobre. Tylko powiedzcie tak szczerze w czym teraz nie mamy chemii? Jest we wszystkim nawet jak wstawiam mięso ze swoich kur, gęsi czy kaczek również piszą mi fuj, ale już przestałam się tym przejmować po prostu dzielę się przepisem jeśli komuś nie pasuje niech robi według siebie...

  • Zapraszam Was na wigilijny barszcz mojej Mamy, który- za sprawą suszonych grzybów- pachnie lasem, zeszkloną cebulką, soczystymi burakami, majerankiem, listkiem laurowym. Do niego wkrawana jest marchewka w słupki, co także czyni go innym, niż zazwyczaj. Mama serwuje go z delikatnymi i rozpływającymi się w ustach pierogami, ja zdecydowałam się na sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z kapusty kiszonej i leśnych grzybów.

  • Ta pyszna i sycąca zupa od lat króluje w naszym domu. Prosta w przygotowaniu, gęsta, doskonale się sprawdzi jako obiad jednogarnkowy.

Artykuły na temat: kocham gotować żurek mojej mamy
  • I co ty robisz, kochanie?

    ...szkoły, Emila do przedszkola, a z najmłodszym wyjść na spacer. Zmienić we wszystkich łóżkach pościel, założyć nową, a brudną wyprać, wywiesić i wyprasować. Ugotować żurek z kiełbasą: kiełbasa z chrzanem(...) super przynajmniej w domu. Uczyłam się gotować, choć nigdy tego nie lubiłam. Dzięki poradnikom doskonaliłam się w sprzątaniu. Tak bardzo marzyłam wtedy o spotkaniu ze znajomymi, tylko w gronie...

  • Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych wspomnień i anegdot, a także przypomnienia ulubionych dań członków całej rodziny Stare receptury są inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu, choć zdarzają się i takie, które wymagają nieco więcej kunsztu kulinarnego. Pojawiają się dania tradycyjne - na przykład, pasztet, łazanki z kapustą, zrazy,...

  • W ogóle to mam ochote uciec na koniec świata. Najlepiej w ramiona mojej mamci... Ciezki okres przede mna ... czy zniose to nerwowo? Będe musiała. Na pewno...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • ...... i kurcze to ile mam zaspiewac he? A weekend mial byc obiecujący - mialam gotowac żurek dla pewnego milego pana ... ale chyba bedzie z tego kupa. Przesuniete wstepnie na nastepny weekend hihihihi nie(...) 2 latach nieobecnosci - dzwoni wzdycha i niemilosiernie mnie ** **. Nie chce mi sie z nim gadac Ostatnio jak dzieci mu przekazaly ze mamy po raz 5 nie ma, wyszla na zakupy - walnąl słuchawką - no czy to...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Niestety, nie zawsze mamy czas, aby przygotować je od podstaw i często sięgamy po sklepowe gotowce. Co w nich znajdziemy? Możecie się bardzo zdziwić. Zdjęcie 123rf   W natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz lub żurek. Wielu z nas zdaje się...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Fot. 123RF/Picsel Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować się świeżością oraz wyglądem mięsa. Dobrej jakości surowe mięso...

  • Jedni ją uwielbiają, z kolei inni unikają jej jak ognia. Okazuje się jednak, że wątróbkę można przygotować w taki sposób, aby ze smakiem zjadł ją nawet największy niejadek. Fot. 123RF/Picsel Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Już od dzieciństwa mamy i babcie, zmuszające nas do jej zjadania, jak mantrę powtarzały, że wątróbka to samo zdrowie. W istocie, miały rację. Najnowsze badania potwierdzają, że spożywanie tego rodzaju mięsa to jeden z najlepszych sposobów na walkę z...

  • Danie, które w zasadzie robi się samo. Jest smaczne, sycące, tanie i doskonałe zarówno na zimne, jak i ciepłe dni. Można je zrobić niemal ze wszystkiego, a za każdym razem mamy ochotę na dokładkę. Fot. 123RF/Picsel Zapiekanki dzielimy na dwie grupy - casserole i fritaty. Casserole bierze swą nazwę od naczynia żaroodpornego, które po francusku właśnie tak się nazywa. Charakteryzuje się tym, że w owym naczyniu zapiekamy co chcemy, łącząc kolejne warstwy żółtym serem. Fritaty z kolei powstają...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...