• Informacje na temat:

    kluski z ugotowanych ziemniaków i sera

Przepisy na temat: kluski z ugotowanych ziemniaków i sera
  • Kluski dla alergika

    Mój 2-letni syn jest na diecie bezglutenowej. Ostatnio, u znajomych smakowały mu kluski z ziemniaków. Jak je przygotować?

  • Następne danie,które pokazuje,że w kuchni nic się nie marnuje.Zostały mi z obiadu ziemniaki jak i kiszona kapustka. Placki w takim połączeniu wyszły wyśmienite:)

  • Ziemniaki na cztery sposoby

    ...gotującego się osolonego wrzątku. Gotujemy całość, aż kluski zaczną wypływać. 3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło podgrzewamy na patelni, aż zacznie się roztapiać. Ugotowane kluski przekładamy...

  • Długo zabierałam się do zrobienia tych klusek gdyż nie było ochotnika do tarcia ziemniaków. Ale w końcu się udało :)

  • Kluski ziemniaczane z serem

    Prezentujemy pomysł na pyszne danie z ziemniaków w wersji bezglutenowej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

  • Następna propozycja na rodzinny obiad. Tym razem w słodkiej wersji.

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • kluski leniwe z białym serem i ziemniakami,ulubione kluski dzieci,mój syn za nimi przepada,polecam dla mam które maja niejadków w domu:)

  • Szparagi z kluskami, sezamem i szałwią

    Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków ok 250 g mąki żółtko szczypta soli pęczek zielonych szparagów garść świeżych listków szałwii 2 łyżki sezamu cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 50 g startego żółtego sera sól, pieprz Przygotowanie: 1 Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, utłucz lub przeciśnij przez praskę. Ostudź. Następnie wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, szczyptę soli...

  • Danie kuchni wegańskiej. Podstawowe składniki to ziemniaki, kasza manna, i skrobia ziemniaczana.

Artykuły na temat: kluski z ugotowanych ziemniaków i sera
  • Kluski leniwe

    Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań, na przykład kluski leniwe.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Gnocchi i haluszki

    ...z sosami. Haluszki to kluski słowackie z surowych ziemniaków. Podaje się je z serem, a najczęściej z bryndzą. Włoskie kluseczki Gnocchi robi się z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Po obraniu(...) muszelki. Gotuj kluski w osolonym wrzątku. Podawaj ciepłe. W najprostszej wersji skrop je oliwą i posyp parmezanem. Możesz też do ciasta dodać szpinak lub bazyliowe pesto (wzorem włoskich gospodyń...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...się do świąt przygotować. Rozmawiał: Sławomir Rusin OPONKI SEROWE Składniki: 1/2 kg zmielonego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki soli(...) z cukrem. Do sera dodać połowę mąki wymieszanej z sodą i solą, roztrzepane jaja i pół kieliszka alkoholu. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Włoskie kopytka z dyni

    ...umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim schłodzone kluski. Następnie dodaj pomidory i wmieszaj połowę sera oraz szpinak. Danie podawaj posypane resztą sera. Zobacz także:

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...