• Informacje na temat:

    kluski z tartych ziemniaków i gotowanych z mięsem

Przepisy na temat: kluski z tartych ziemniaków i gotowanych z mięsem
  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Ziemniaczane specjały

    Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden z kulinarnych skarbów kresowej kuchni... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, to owalne, dużych rozmiarów kluski ziemniaczane nadziewane zwykle mięsem.

  • 8 propozycji dodatków z ziemniaków

    Z ziemniaków można wyczarować mnóstwo pysznych dań głównych, ale doskonale sprawdzają się one jako dodatki. Podajemy 8 propozycji dodatków z ziemniaków i przepis na pieczeń, z którą można je podać.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) klusek". Nałożył sobie na talerz, zjadł. Patrzę - znów sobie kładzie. Potem mówił: "Taki obiad mógłby być raz w tygodniu, bardzo mi smakował". Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą Białą kapustę...

Artykuły na temat: kluski z tartych ziemniaków i gotowanych z mięsem
  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Wesele bez mięsa?

    ...zaproponować gościom kulinarną podróż po różnych państwach świata. Zacznijmy od hiszpańskiego gazpacho z pomidorów i papryki, rolad z warzyw i pieczonych ziemniaków rodem ze słonecznej Grecji lub...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • ...  ... ciasto jak na kluski slaskie.     Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praske . Formuje kupke i dziele ja na krzyz na cztery czesci. Jedna czesc rownomiernie rozkladam na pozostale 3 czesci. Do powstalej luki wsypuje make ziemniaczana . Dodaje jajko i dokladnie wyrabiam rekami. Jak za suche dodaje oliwy, jak za mokre maki.     Kluska musi sie ladnie "ukulac" bez pekniec...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Młode ziemniaczki

    Młode ziemniaki - który gatunek wybrać? Aster - najlepiej nadaje się na placki ziemniaczane, purée, kluski oraz do pieczenia, smażenia i na frytki. Bryza - idealnie sprawdzi się na kluski, pyzy(...). Sałatka z młodych ziemniaczków Składniki: 40 dag ziemniaków, cebula, 10 dag boczku w plastrach, pęczek rzodkiewek, 0,5 pęczka kopru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, łyżka...

  • Tego zazdrości nam Europa

    Zupa ogórkowa Składniki: 3 ogórki kiszone, 3 szklanki soku z kiszonych ogórków, 6 ziemniaków, marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera, 100 ml śmietany kremówki, liść laurowy, 2 ząbki czosnku(...) w kostkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ziemniaków zostaw w całości, a resztę pokrój w drobną kostkę i wraz z pokrojonymi warzywami włóż do garnka z wodą, by nie...

  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Gnocchi z sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 ml gęstego przecieru pomidorowego, kilka listków rukoli (można też dodać(...), pokroić na kawałki o długości 1 cm. Gotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty. Podgrzać przecier, doprawić solą i pieprzem. Polać gnocchi, udekorować rukolą, posypać startą mozzarellą. Kluski...

  • Kuchnia pachnąca bazylią

    ...  Bazyliowe gnocchi z sosem pomidorowo-ricottowym Składniki: 800 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 500 g przetartych pomidorów 125 g śmietany 125 g sera(...) zmiksować z 2 łyżkami oliwy. Do ziemniaków dodać 1,5 łyżeczki soli, jajko, bazylię, 50 g sera i 200 g mąki i wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać więcej mąki. Ciasto zrolować w wałeczek...

  • Wołowina na stole!

    ..., 2 liście laurowe. Na kluski: 1 kg ugotowanych ziemniaków, (najlepsze mączyste), mąka ziemniaczana, 2 jajka. Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą, posypać(...) laurowe, ziele angielskie i sól, dusić pod przykryciem aż do miękkości (ok. 1,5 godziny). Rolady podawać posypane ziołami, z koreczkami z ogórków i śląskimi kluskami. Ciasto na kluski zagnieść...