• Informacje na temat:

    kluski z surowych ziemniaków

Przepisy na temat: kluski z surowych ziemniaków
  • Kopytka i kluski aż palce lizać!

    Żelaziaki, czyli wielkopolskie kluski z surowych ziemniaków, a może kopytka, zwane szagówkami? Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami i wybierz swoje ulubione.

  • Kluski z surowych ziemniaków

    Z ziemniaka możesz zrobić wszystko: z surowego najlepiej - pieczątkę lub ludzika do zabawy. A na obiad? Dzisiaj proponujemy przepis na kluski. Jeżeli jesteś na diecie, zrezygnuj z sosu i dodaj do nich odrobinę oliwy z pokrojonym pomidorem. Smakują naprawdę wyśmienicie!

  • Kluski dla alergika

    Mój 2-letni syn jest na diecie bezglutenowej. Ostatnio, u znajomych smakowały mu kluski z ziemniaków. Jak je przygotować?

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Niemieckie kluski z surowych ziemniaków (Rohe Klöße)

    Składniki na 4 porcje: 1,5 kg ziemniaków 0,5 l mleka 50 g grysiku sól, biały pieprz gałka muszkatołowa po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki 100 g maki(...), a kiedy skrobia osiądzie na dnie, zlać wodę. Skrobię dodać do ziemniaków. Mleko zagotować i wsypać grysik i pozwolić, aby napęczniał przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do...

  • Kluski z kapustą

    Sposób przygotowania 1. Szynkę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, odstaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w paski.  2. Pół kg ziemniaków ugotuj, ugnieć. Surowe zetrzyj na tarce, odsącz. Składniki na pyzy zagnieć, formuj kulki, gotuj 5 minut od wypłynięcia.  3. Kapustę wymieszaj z papryką, natką, szynką i cebulą, przypraw, wymieszaj. Na kapuście ułóż gorące pyzy, posyp pieprzem.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Ulubione kluski

    ...jednolitą masę. Formuje się z niej kulki, wrzuca na wrzącą osoloną wodę i gotuje, aż kluski wypłyną. • Kopytka - wyrabia się z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej (ewentualnie jaj(...) Kluski śląskie - to popularny rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną. Przygotowuje się je tradycyjnie nie tylko na Śląsku. Ich cechą rozpoznawczą jest kulisty kształt...

  • Ziemniaczane specjały

    Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Możesz do woli wybierać w przepisach na babki i kluski. A ich przygotowanie wcale nie jest trudne!

  • ​Brosaniki

    Kluski można okrasić cebulką lub skwarkami.

Artykuły na temat: kluski z surowych ziemniaków
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ziemniak - nieocenione źródło białka

    Nawet dla niemowlaka  Pediatrzy zachęcają, by pureé podawać już niemowlakom, choćby niewielkie ilości. Białko czerpane z ziemniaków wyróżnia się bowiem doskonałą jakością. Jest dużo lepsze od białka(...) lub kolie. Na placki i kluski najlepsze będą mączne i sypkie po ugotowaniu irgi, beryle, arkadie, a do zup - irysy i dropy. Ziemniaki wspomagają Są skarbnicą minerałów (potasu, magnezu, manganu...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem

    Kluski nie tylko polski przysmak. Z mąki, surowych i gotowanych ziemniaków, suchej bułki lub ryżu można wyczarować danie samodzielne albo wykwintny dodatek.

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Ulubione kluski

    ...jednolitą masę. Formuje się z niej kulki, wrzuca na wrzącą osoloną wodę i gotuje, aż kluski wypłyną. • Kopytka - wyrabia się z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej (ewentualnie jaj(...) Kluski śląskie - to popularny rodzaj klusek z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną. Przygotowuje się je tradycyjnie nie tylko na Śląsku. Ich cechą rozpoznawczą jest kulisty kształt...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...