• Informacje na temat:

    kluski z jajka i mąki

Przepisy na temat: kluski z jajka i mąki
  • Kluski śląskie

    Wielka duma kuchni śląskiej! Wbrew pozorom, tradycyjne kluski z dziurką są bardzo proste w przygotowaniu, a z ich domową "produkcją" poradzą sobie nawet kulinarni debiutanci. Dzieci na pewno też chętnie pomogą je lepić!

  • Kopytka i kluski aż palce lizać!

    Żelaziaki, czyli wielkopolskie kluski z surowych ziemniaków, a może kopytka, zwane szagówkami? Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami i wybierz swoje ulubione.

  • Kluski śląskie z sosem myśliwskim

    Kluski śląskie Sos myśliwski 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, lekko studzimy. Rozgniatamy (np. widelcem, ale możemy je rozgnieść przy pomocy specjalnej praski(...) wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka oraz odłożoną część ziemniaków i sól, zagniatamy całość jak ciasto. 3. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałeczki i kształtujemy kulki, w każdej robimy wgłębienie...

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Kluski parzone

    Ser biały to ulubiony składnik wielu potraw na dworskich stołach. Robiono też z nim kluski parzone. Kwaterkę wody (1 litr), pół kwaterki masła, sól zagotować. W gotującą wodę wsypać kwaterkę mąki pszennej, mieszając dobrze, żeby od rondla odeszło. Wymieszać, wystudzić, następnie wbijać po jednym cztery całe jajka. Zagotować wody w rondlu i w gotującą się kłaść łyżką kluski, przykrywszy...

  • Kluski leniwe z owocami

    Przygotowanie: 1. Biały ser wrzuć do dużej miski i rozgnieć widelcem lub praską do ziemniaków. Powinien mieć małe grudki. Dodaj do niego przesianą mąkę. 2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do sera i mąki, ciasto wymieszaj łyżką. Białka lekko ubij ze szczyptą soli i dodaj je do ciasta. Całość mieszaj lub zmiksuj blenderem, żeby składniki dokładnie się połączyły...

  • Kluski leniwe

    Składniki: 250 g twarogu 1 jajko 1 - 2 szklanki mąki sól Twaróg zmiksuj, zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. W misce wymieszaj zmielony twaróg, jajko, szczyptę soli i szklankę mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepić do rąk, dodaj więcej mąki. Powinno być zwarte i miękkie. Ilość potrzebnej mąki zależy wilgotności sera i wielkości...

  • Kluski śląskie z boczkiem

    Składniki 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy 2 jajka 8 dag masła 20 dag boczku cebula sól pieprz Przygotowanie 1. Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką...

  • Zupa z kluskami francuskimi

    Składniki: 30 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy podwędzanej włoszczyzna kalafior 1 łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie słodka papryka Kluski: 4 łyżki mąki 2 jajka 1,5 łyżki(...) krem. Do żółtek dodawaj pianę, podsypując ją mąką, wymieszaj. Zanurzaj łyżkę we wrzątku, nabieraj nią ciasto, kładź na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wynurzenia. Kluski ułóż na talerzu, zalej gorącą...

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

Artykuły na temat: kluski z jajka i mąki
  • Kluski śląskie

    Prosty przepis na tradycyjne, ponadczasowe i pyszne kluski śląskie.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Kluski leniwe

    Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań, na przykład kluski leniwe.

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Kluski śląskie

    ...wsyp tyle mąki ziemniaczanej, aby je zakryła.  2. Dodaj jajko, odłożone ziemniaki i sól. Zagnieć ciasto. Odrywaj z niego kawałeczki wielkości dużego orzecha włoskiego i formuj kulki, robiąc wgłębienie w środku.  3. Wrzuć kluski do osolonego wrzątku. Gotuj na małym ogniu 6-8 minut. Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką. Zobacz także:

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia. 7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej...

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...