• Informacje na temat:

    kluski wrzucane do wody

Przepisy na temat: kluski wrzucane do wody
  • Smaczne kluski

    Kluski ziemniaczane z serem są przysmakiem całej rodziny. Możesz podać je z mięsem, sosem pomidorowym, albo na słodko, polewając zmiksowanymi malinami.

  • Kopytka i kluski aż palce lizać!

    Żelaziaki, czyli wielkopolskie kluski z surowych ziemniaków, a może kopytka, zwane szagówkami? Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kluski z dodatkami i wybierz swoje ulubione.

  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Kluski śląskie

    .... 2. Wrzucać kluski na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 2 minuty na małym ogniu. Podawać polane posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju. 

  • Kluski na deser

    .... Truskawki umyj, pokrój w cząstki. Gorący kisiel wyłóż na talerz, posyp truskawkami. Ułóż kluski posypane startą skórką cytrynową i pistacjami. Udekoruj listkami mięty.   Sposób przygotowania...

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Kluski leniwe z owocami

    ...formę długiego walca. Ostrym nożem odcinaj lekko na ukos romby i układaj je na posypanym mąką blacie. 4. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, wsyp łyżeczkę soli i zagotuj. Wrzucaj porcjami leniwe kluseczki, mieszaj je tuż po wrzuceniu drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie zmniejsz gaz i gotuj jeszcze dwie minuty. Wyjmij kluski cedzakową...

  • Kluski leniwe

    ...zagotowania wody, po czym zmniejsz gaz. Gotuj 4 minuty od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Odcedź na durszlaku lub wyjmuj je na talerz łyżką cedzakową. Dobrze jest skropić je oliwą(...) jajka.   Zagotuj duży gar osolonej wody. Podziel ciasto na nieduże kawałki i uformuj w dłoniach wałki. Roluj wałki na stolnicy, aż staną się wąskie i długie, o średnicyokoło2 - 3 cm. Podsypuj mąką...

  • Kluski śląskie z boczkiem

    .... 2. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie. 3. Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając. Kluski podawaj z boczkiem.

  • Kluski ziemniaczane z kminkiem

    To wersja klusek ziemniaczanych, które mogą być daniem głównym, lub dodatkiem do niego. Kminek natomiast, nadaje im lekko orientalny posmak.

Artykuły na temat: kluski wrzucane do wody
  • Kluski leniwe

    Najlepiej smakują młode i wczesne kartofle. Możesz z nich przygotować wiele pysznych dań, na przykład kluski leniwe.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • ​Rosół z kluskami francuskimi

    Czas przygotowania: 3 godz. Porcja dla: 3-4 osób. Stopień trudności: średni. Wykonanie Mięso zalać 2 litrami wody i gotować przez godzinę, zbierając w tym czasie szumowiny. Następnie garnek zdjąć z ognia, wlać łyżkę zimnej wody. Spowoduje to oddzielenie się tłuszczu z rosołu, który należy zebrać. Można również wywar schłodzić, wstawić do lodówki i po schłodzeniu zebrać z wierzchu tłuszcz...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Tradycyjne kluski śląskie

    Kluski zwykle podaje się do mięsa z sosem, ale są też pyszne same – wtedy warto okrasić je skwarkami z boczku.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Kluski z bryndzą

    ... Boczek pokrój w niewielką kostkę i podsmaż na patelni. Ziemniaki zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj sól i mąkę, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Połóż je na desce do krojenia. Odrywaj po kawałku ciasta i wrzucaj do garnka na lekko gotującą się, osoloną wodę. Kluski wyławiaj, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. Jeszcze gorące wymieszaj z pokruszoną bryndzą i polej...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...