• Informacje na temat:

    kluski tarte w szpinaku

Przepisy na temat: kluski tarte w szpinaku
  • Składniki : 35 dag mąki, 2 jajka, 25 dag mrożonego szpinaku, masło lub margaryna, sól.

  • W moim domu rodzinnym tarte kluski były obowiązkowo w każdą niedzielę. Obecnie nie gotuję ich już tak często, gdyż są trochę pracochłonne. A jeżeli je robię to z sosem pieczarkowym lub grzybowym oraz z zaproponowaną przez domowników surówką.

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ..., posiekanym drobno szczypiorkiem i pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Na chlebie tostowym ułóż liście szpinaku i pokrojone w plasterki ogórki.  2. Posmaruj pastą z tuńczyka. Dodaj(...), posiekaną marchewkę i czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz listki bazylii. Przypraw, zmiksuj. Polej sosem kluski, podawaj z fasolką i oregano. 

  • W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)

  • Kluseczki szpinakowo-gorgonzolowe z masełkiem

    Składniki: 200 g białego pieczywa 200 ml mleka 250 g szpinaku cebula ząbek czosnku 100 g masła 75 g sera gorgonzola 2 jajka 50 g maki sól, pieprz tarta gałka muszkatołowa(...) g masła roztopić i polewać kluski. Dekorować liśćmi sałaty.   Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal  

  • Gnocchi jest to rodzaj włoskich klusek (wł. gnocchi jest to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda"). Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek

  • Co na świąteczny obiad?

    ...przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie. Czas przygotowania 45 minut Polecamy: zupę chrzanową Bitki w sosie kaparowym Składniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki(...), szczypta pieprzu, - tymianek, sok z 1 cytryny, - 2 łyżki oleju, 5 łyżek masła, - 1 cebula, 25 dag metki wieprzowej, - 1 łyżka natki, 1 jajko, - 25 dag mrożonego szpinaku, - czosnek...

  • Druga wersja niedzielnego obiadu Ślązaka

  • Powojenny przepis na smaczne i zdrowe danie na obiad.

  • Szybki, smaczny i zdrowy obiad

Artykuły na temat: kluski tarte w szpinaku
  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Coś na drogę

    ...wrzątek, kluski włóż do pojemnika. Głodna? Połącz składniki. Inny sposób? Gorąca kasza kuskus z łyżką masła i szczyptą soli. Zabierz w miseczce z przykrywką suchą kaszę z dodatkami (i włóż do torby(...) g świeżego szpinaku podsmażonego na oliwie z solą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, 8 posiekanych suszonych pomidorów, 2 łyżki posiekanej, podsmażonej na złoto cebuli, 150 g pokruszonej fety, 150 g sera...

  • Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. Fot 123RF/Picsel Na początku lat 30. XX wieku amerykańscy naukowcy ogłosili, że szpinak ma bardzo dużą zawartość żelaza w świeżych liściach (aż 35 mg na 100 gramów). Od tej pory przez wiele lat dzieci były zmuszane do jedzenia szpinaku. Pod koniec XX wieku rozeszła się wiadomość o rzekomej pomyłce w...

  • ...g błonnika Składniki: • szklanka mąki • 2 jaja • pół szklanki mleka • płaska łyżeczka soli • 3 łyżki masła • 15 dag startego parmezanu • 4 łyżki bułki tartej • 50 dag ugotowanego szpinaku • pęczek(...) piekarnika i zapiec. Wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać z sosem owocowym. Kluski ze śliwkami 4 porcje po: 332 kcal, 9,9 g białka, 10,8 g tłuszczu, 134,2 mg cholesterolu, 2,7

  • W liściach, siekany, w serduszkach, z sosem śmietanowym lub serowym - w szerokiej ofercie mrożonych szpinaków FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Postaw na zieleń i zaskocz ukochaną osobę wykwintnym szpinakowym daniem! fot. materiały prasowe Bogaty w składniki odżywcze i witaminy szpinak ma wszechstronne zastosowanie w wielu potrawach. Trudno się zatem dziwić, że od lat inspiruje znanych kucharzy i ma wielu oddanych wielbicieli. W kuchni znakomicie sprawdza się szpinak mrożony FRoSTA, który...

  • Pierogarnia

    ...i lekko rozciągnąć. Pierogi ze szpinakiem Składniki. Ciasto: 0,5 kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju. Farsz: 0,5 kg szpinaku mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 opakowanie sera feta(...) pomarańczami, posypać tartą czekoladą. Zielone pierogi z serem Składniki. Ciasto: 40 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju , szczypta soli, 10 dag mrożonego mielonego szpinaku woda do konsystencji. Farsz...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...