• Informacje na temat:

    kluski śląskie z kasza

Przepisy na temat: kluski śląskie z kasza
  • Kopytka jaglane

    ...kluski śląskie ). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł. Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.

  • Proste,tanie,smaczne i syte,podane z surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej papryki,przepis również we wpisie :-)

  • Ciastka z kaszy jaglanej z morelami

    ...dłonią na grubość mniej więcej 5 mm. Jeśli po upieczeniu chcesz nałożyć na ciastka dżem morelowy, zrób w każdym placuszku wgłębienie jak na kluski śląskie, tylko trochę szersze. Przełóż papier na...

  • Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

  • Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodatek do dania głównego.

  • Proste i szybkie w wykonaniu kluski śląskie. Z podanego przepisu wychodzi około 60 klusek. Kluski zrobione bez użycia jajek, bez jajeczne.

  • Kluski śląskie to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych ziemniaków. Są pysznym dodatkiem do mięsnych dań.

  • W wielu domach nieodzowny dodatek do wielu dań, gdzie indziej spożywane samodzielnie. Zgrabne, okrągłe kluseczki z dziurką w środku... o czym mowa? No jasne, że kluski śląskie! Ponieważ często słyszę, że moje są idealne - nie za twarde, nie za miękkie, nie za gumiaste, nie za kleiste - dzielę się z Wami swoim sposobem na ilość mąki w stosunku do ziemniaków. P.S.: U mnie w domu często kluski śląskie figurują pod nazwą ''śluski kląskie'' - bo ktoś się kiedyś przejęzyczył i tak zostało ;)

  • Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.

  • Witam, dzisiaj zapraszam na dodatek do głównego dania, który mój starszy Synek uwielbia. Może Wam też zasmakuję? Warto go zrobić zwłaszcza jeśli nie wiemy co zrobić z ugotowanymi ziemniakami z poprzedniego dnia. Zapraszam na przepyszne kluski śląskie. :)

Artykuły na temat: kluski śląskie z kasza
  • Problemy z trawieniem? To możne być śledziona

    ..., kukurydzy, koperku, herbata.  Drugie śniadanie  Sałata z ogórkiem, papryką, oliwą, biały chleb, herbata lub płatki kukurydziane z mlekiem, woda.  Obiad  Rosół z makaronem, kluski śląskie, potrawka(...) suchary niesłodzone, kompot owocowy.  Kolacja Makaron pszenny z mięsem indyczym, woda z limonką lub kasza jaglana z tuńczykiem, rukolą i pomidorkami cherry, herbata. Zobacz także:  

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Smaczna Polska

    ...w zimie. I jeszcze jedno - Kaszubi twierdzą, że gdy ryba ma być dobra, powinna trzy razy pływać: w wodzie, maśle i w winie... Popularna w kuchni była też kasza - spożywano ją z mlekiem, dodawano do zup(...) - II Międzynarodowy Turniej Smaków (Liw); 31 sierpnia - Święto Plonów (Jedlińsk). Śląsk: Rolada, kluski i modra kapusta Rolada, kluski i modra kapusta Kojarzony z wielkim przemysłem, kopalniami...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...urodą Warszawy. Na następnej stronie znajdziesz przepis na kluski śląskie >> Kluski śląskie dla 6 osób niedrogo i treściwie Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko(...). Gdy kasza gotowa dodajemy do niej masło. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po chwili dodajemy kaszę i pokruszony ser. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu (można też dodać garść posiekanych...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Ciekawe urozmaicenie dobrze znanej potrawy. Wystarczy jeden dodatkowy składnik. SKŁADNIKI - 4 ½ łyżki kaszy manny - 360 ml mleka - 2 czubate łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 150 ml zimnej wody - garść borówek - ilość zależy od upodobań PRZYGOTOWANIE Krok 1Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wraz z cukrem waniliowym. Zagotowujemy.Krok 2Kaszę mieszamy z wodą. Wlewamy ją do gotującego się mleka, pamiętajmy, aby cały czas mieszać....

  • Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach? Fot. 123RF/Picsel W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix. Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach. W...