• Informacje na temat:

    kluski śląskie na tłuszczu

Przepisy na temat: kluski śląskie na tłuszczu
  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Wpadki w kuchni

    ...się kluski  Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu Jak zamrozić(...) ponownego klejenia, ale możemy uratować wszystkie pozostałe. Do wody, w której będą się gotować wlewamy łyżkę tłuszczu, a brzegi doklejamy smarując je białkiem jajka lub wodą.  Czasami pierogi pękają...

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    Popisowe dania kuchni śląskiej to nie tylko przysmaki na każdą okazję, ale i kulinarne wizytówki regionu. W większości są bardzo treściwe - bo jak wiadomo, gdy pan domu wracał z kopalni, musiał dobrze zjeść.

  • Jak zażegnać kuchenne katastrofy?

    Rozpadające się kluski Aby nie zaczęły się rozpadać, wystarczy do wody, w której będą gotowane, dodać kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Kluski śląskie i pierogi sklejające się po zamrożeniu Jak zamrozić kluski, by po odmrożeniu nie były sklejone? Wystarczy lekko je obgotować, wystudzić, umieścić w zamrażalniku (na ok. 30 min.), a gdy stwardnieją należy zapakować je do woreczków...

  • Przygotowanie Przygotować ciasto tak jak na śląskie kluski nylonowe czyli ziemniaki + jajko + mąka ziemniaczana - 1/4 pojemności, wyrobić. Wałkować małe wałeczki, panierować je w jajku i bułce, posolić, popieprzyć i smażyć z każdej strony na tłuszczu. Najlepiej smakują z surówka z czerwonej kapustki. Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę...

  • Medaliony w sosie śmietanowym

    ...przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie. Czas przygotowania 45 minut(...). C). 2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie. Czas przygotowania 45 minut Polecamy: zupę chrzanową Bitki w sosie kaparowym Składniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki(...) tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź...

Artykuły na temat: kluski śląskie na tłuszczu
  • Za mało, za nisko, za słabo

    ...powinnam pozwolić, aby on przesłonił naszą więź. Alicja wypowiedziała mu wojnę. Najpierw siłownia, której nie cierpiała (wkrótce zamieniła ją na nordic walking), zdrowe odżywianie (kluski śląskie z modrą(...), fałdki tłuszczu". Ma rację. Z badań CBOS na temat stosunku Polaków do własnego ciała wynika, że kobiety dwa razy częściej niż mężczyźni wyrażają się o nim krytycznie. Czytaj: mają dwa razy więcej...

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    ...śląskie danie, czyli roladę mięsną z kluskami i modrą kapustą. Mam wrażenie, że w klasztorze przeżywanie tego momentu przejścia z okresu karnawału w Wielki Post jest wciąż bardzo intensywne. We(...) tłuszczu. Oprócz tego nie było żadnego innego posiłku. I takie danie jedli wszyscy, od małych dzieci po najstarszych domowników. Siostra Salomea: - W województwie łódzkim, gdzie z kolei ja się...

  • ...  ... ciasto jak na kluski slaskie.     Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praske . Formuje kupke i dziele ja na krzyz na cztery czesci. Jedna czesc rownomiernie rozkladam na pozostale 3 czesci. Do powstalej luki wsypuje make ziemniaczana . Dodaje jajko i dokladnie wyrabiam rekami. Jak za suche dodaje oliwy, jak za mokre maki.     Kluska musi sie ladnie "ukulac" bez pekniec...