• Informacje na temat:

    kluski pol na pol

Przepisy na temat: kluski pol na pol
  • Sekret udanych klusek i pierogów

    Pierogi niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania specjałów kuchni polskiej?

  • Idealne na przyjęcia

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Ciasto truskawkowe pole jest jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami. Łatwo się je robi, super smakuje i do tego bardzo efektownie wygląda i zawsze wywołuje zdziwienie u znajomych.

  • Kluski, knedle, pierożki

    Stanowią nieodłączny element tradycyjnego świątecznego stołu. Pierogi jednak niekiedy „lubią” się rozpadać, kluski sklejać, a będące ich podstawą ciasto często przywiera do wałka. Co robić, aby uniknąć takich wpadek podczas przygotowywania polskich specjałów?

  • Truskawkowe Pole" jest ciastem pełnym kawałków owoców oraz słodkiej galaretki o tym samym smaku. Moim zdaniem ten wypiek to doskonały deser na przyjęcia. Połączenie ciasta biszkoptowego, truskawek i kremu śmietankowego to doskonały przepis na udane popołudnie. Jest to wypiek klasyczny i zarazem bardzo prosty. W moim domu zniknął w kilka minut. Okazał się wielkim sukcesem.

  • Kluski parzone

    Danie po staropolsku.

  • Prosta sałatka,składniki dobrze dopasowane,smaczna i pożywna a do tego wspaniale prezentuje się na stole.

  • Kluski z kapustą

    Na rodzinny obiad

  • Sprawdzony przepis na "Ciasto marchewkowe pole"

Artykuły na temat: kluski pol na pol
  • Karkówka z kluskami śląskimi

    ...wymieszanej z łyżką mąki. 6. Przygotuj kluski śląskie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajko, sól i połowę mąki ziemniaczanej. Wyrób gładkie ciasto, stopniowo dosypując mąki. Z ciasta rwij kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie. Zagotuj w garnku wodę i gotuj kluski 2 min od wypłynięcia. 7. Wyłóż na talerze pokrojoną karkówkę, pieczarki i kluski. Polej...

  • Zielone kluski na rukoli

    ...1. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na pół. Z oliwy, musztardy i octu balsamicznego zrobić sos winegret, doprawić solą, pieprzem i miodem, polać rukolę i pomidorki.  2. Jaja utrzeć z solą i pieprzem. Masło rozpuścić w gotującym się mleku, dodać kaszę i mieszając, dosypać mąkę, zdjąć z ognia. Wymieszać z utartymi jajami, przyprawami i ziołami, wystudzić. Z masy formować łyżką kluski, gotować we...

  • Pyzy w sosie pieczarkowym

    Równie dobre jak pyzy będą kluski śląskie, kopytka lub placki ziemniaczane.

  • Co nam zabiera żelazo?

    Pierogi, kluski, naleśniki, sucharki czy inne gotowe dania bezmięsne nie zapewniają odpowiedniej ilości żelaza hemowego, ważnego zarówno dla utrzymania jego prawidłowego poziomu, jak i zapasów w postaci ferrytyny. Często spożywamy też pokarmy hamujące wchłanianie żelaza, np. fityniany w owsiance czy herbacie. Ponadto dania ze słoików czy puszek, ryż i makaron z białej mąki są ubogie w kwas...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie leniwe również. Być może stąd bierze się przekonanie, że znamy się na włoskiej kuchni. A to nie jest taka prosta sprawa – mówi Bartek Kieżun, autor książki „Italia do zjedzenia”, dziennikarz kulinarny...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...domowymi pierniczkami. W Wielkopolsce spożywało się dawniej np. zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku i kluski z miodem lub z sokiem z kiszonej kapusty. Przygotowywano również siemieniuchę, czyli(...)Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli...

  • Ziemniaki z patelni

    .... z odmian: Irga, Irys. Na kluski, placki, pyzy czy kopytka nadają się Bryza, Ibis lub Gracja. Ziemniaki z kiszoną kapustą Składniki na 6 porcji:   1 kg ziemniaków, 500 g kiszonej kapusty, 1 średnia...

  • Kalejdoskop kształtów i kolorów

    Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, Polak ok. 3 kg. A przecież odpowiednio przyrządzony jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań. Jego podstawowa wersja wytwarzana jest(...) Gotowy makaron to jeden z najczęściej kupowanych produktów spożywczych, a bogactwo makaronów oraz przepisów na dania z ich wykorzystaniem jest ogromne. Oto najpopularniejsze w Polsce, nietypowe rodzaje...

  • Rosół babuni

    Nie ma nic lepszego niż klasyczny, domowy rosół.

  • Włoskie kopytka z dyni

    ...umyj i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozpuść masło i obsmaż na nim schłodzone kluski. Następnie dodaj pomidory i wmieszaj połowę sera oraz szpinak. Danie podawaj posypane resztą sera. Zobacz także: