• Informacje na temat:

    kluski nadziewane mięsem

Przepisy na temat: kluski nadziewane mięsem
  • Kresowe cepeliny - krok po kroku

    Pod zagadkowo brzmiącą nazwą ukrywa się jeden z kulinarnych skarbów kresowej kuchni... Cepeliny, zwane na Podlasiu kartaczami, to owalne, dużych rozmiarów kluski ziemniaczane nadziewane zwykle mięsem.

  • Składniki: 2 kg młoda kaczka, 20 dag cielęciny, plaster świeżej słoniny (ok 5 dag), 2 stołowe łyżki bułki tartej, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaśnych jabłek (mogą być papierówki).

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...babka, kiszka ziemniaczana oraz kartacze, czyli owalne, nadziewane "pyzy" z mięsem. Prawdziwie lokalnym przysmakiem występującym tylko w okolicach Bugu są zaguby, czyli ciasto pierogowe z farszem...

  • Wszystkie smaki Salzburga

    ...górali - głównie potrawy bazujące na mące i kartoflach. Popularne są różnego rodzaju kluski i knedle takie jak Pinzgauer Nocken (kluski ziemniaczane z farszem), ale też potrawy znane w innych okolicach takie jak Bauernschmaus (kilka rodzajów mięsa z kiszoną kapustą i kluskami), Gröstel (ziemniaki, kluski, kiełbaski i wędzone mięso zasmażane na patelni). Również tradycje piwowarskie odcisnęły swoje...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.

Artykuły na temat: kluski nadziewane mięsem
  • Wesele bez mięsa?

    ...usługi nie są bardzo drogie, jednak taką opcję należy wcześniej omówić z obsługą sali, w której odbywa się wesele. Na stołach, obok wędlin i galaretek, powinny pojawić się sery, nadziewane warzywa...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Kakory i kwaśniówka

    Inne regionalne potrawy to mięso konserwowane w kińdziuku (to sposób peklowania) i kartacze, czyli kluski ziemniaczane, nadziewane gotowanym mięsem, a także oładki - placki ziemniaczane smażone na kwaśnej śmietanie czy praskucie (ziemniaczano-mączne, pieczone kluski). Niestety nie piecze się już tam chleba, podpłomyków, nie gotuje się żuru. Coraz rzadziej też gospodynie samodzielnie przygotowują...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Moje kochane kuchareczki, szare kluseczki wedlug przepisu mojej mamy robi sie tak : czytamy wpis Aliczee, ktora uczyła nas jak sie robi kluski śląskie(...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Dieta, która złagodzi objawy menopauzy

    ...parówki, kabanosy, pasztety. Zastąp je upieczonym w domu mięsem, które możesz zjeść na zimno. Dużo cukru (fruktozy) zawierają dojrzałe banany, winogrona, melony oraz owoce suszone i z puszki...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Odkrywamy smaki: Ricotta

    ...solą i pieprzem.  Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować  kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową. Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...