• Informacje na temat:

    kluski na pare z czym

Przepisy na temat: kluski na pare z czym
Artykuły na temat: kluski na pare z czym
  • Ewa Sałacka zawsze przyciągała uwagę

    Pomysł, żeby dostać aktorką, musiał kiełkować w głowie młodej dziewczyny, która dorastała w środowisku artystycznym, a wśród znajomych mamy stykała się z takimi osobowościami, jak Kalina Jędrusik.

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Wady Kazimierza Kutza? Za krótko żył

    ...mówił: "Ja ci zrobię". I jaka to była jajecznica!!! O 7 rano już zaczynał przygotowywać obiad dla wszystkich: kluski śląskie, te jego genialne sosy, zrazy, spaghetti bolognese.  - Krótko przed jego śmiercią zrobiłem swoje pierwsze kluski śląskie. Spróbował, ale nie byłby sobą, gdyby nie dorzucił złośliwości. Że nie tak dobre jak jego. (śmiech) Jak dorosłem, umawialiśmy się na nasze godzinki...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Za mało, za nisko, za słabo

    ...powinnam pozwolić, aby on przesłonił naszą więź. Alicja wypowiedziała mu wojnę. Najpierw siłownia, której nie cierpiała (wkrótce zamieniła ją na nordic walking), zdrowe odżywianie (kluski śląskie z modrą(...) tego, że "za czymś w sobie nie przepadamy" - mówi Agata Wilska. - Dojrzały człowiek ma świadomość własnych zalet i niedostatków, więc to, że nie czuje się ideałem, jest naturalne. Dopiero jeżeli dana...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Zarazki: Jak odeprzeć ich atak

    ...odporność. Stosując nasze rady, możesz łatwo wygrać z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Wirusy: Układamy wzmacniający jadłospis Większość infekcji wywołują właśnie wirusy, bo łatwo się nimi zarazić(...) jabłko lub kilka łyżek soku z cytryny. Grzyby: Stosujemy probiotyki i walczymy ze stresem Zakażenia grzybicze zwykle dają się nam we znaki po chorobie, gdy jesteśmy osłabione. Aby nie dopuścić do...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Noc Andrzeja Świętego przywiedzie mi narzeczonego

    .... Dziewczęta zaś obchodziły dzień świętego Andrzeja 30 listopada, przy czym wróżyły sobie w wigilię tego dnia, czyli 29 listopada. Później obchodzono już tylko jedną datę, mianowicie dzień 29 listopada i we(...) lub pierogi i losowo umieszczamy nasze karteczki. Wszystkie pierogi lub kluski wrzucamy do garnka i pilnie obserwujemy, która pierwsza wypłynie. Ciekawe, czy będzie miała karteczkę, czy okaże się pusta...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...