• Informacje na temat:

    kluski leniwe z jablkami

Przepisy na temat: kluski leniwe z jablkami
  • Serowe love, czyli kluseczki leniwe jak kiedyś

    Prosta, pyszna kuchnia naszych mam i babć to kulinarne wspomnienia, których smak pozostaje z nami przez całe życie. Jednym z najbardziej lubiany, polskich przysmaków bez wątpienia są leniwe kluseczki. Słodki biały ser, kwaśna śmietana - to niezawodny przepis na smakowity podwieczorek. Z Prostymi Historiami, chwile dziecięcej beztroski i smaków młodości znów zagoszczą w naszej kuchni.

  • Ser w diecie dziecka

    ...porę dnia. Maluchy docenią jego delikatny smak i lekką, rozpływającą się w ustach konsystencję. Przyrządzisz z niego twarożki, nadzienie do naleśników, leniwe kluski lub domowy sernik. ● Na śniadanie...

  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ..., lekko go docisnąć, tak by miał grubość ok. 1 cm. Teraz wystarczy tylko pokroić ukośnie na kawałki i wrzucić do lekko osolonej wody. Kluski należy gotować ok. 3 minut od chwili, aż wypłyną. Można je...

Artykuły na temat: kluski leniwe z jablkami
  • Dieta na lepsze trawienie

    Wzdęcia, bóle brzucha, zgaga. Te oraz inne dolegliwości układu pokarmowego można złagodzić, jeśli tylko zmienimy nieco dietę. Jak ułożyć odpowiedni jadłospis, by pozbyć się kłopotów, radzi nasza dietetyczka Agnieszka Leciejewska.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki

    Leniwe pierogi Składniki na 4 porcje: 50 dag tłustego twarogu, 3 duże ziemniaki, 2 jajka, 2/3 szklanki (ok. 15 dag) mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki (15 dag) masła, 5 łyżek bułki(...) minut Porcja: 630 kilokalorii Kluski marchwiowe Składniki na 4 porcje: 2 duże marchewki lub 3 nieco mniejsze, 2 jajka, 2 szklanki mąki Na sos: 6 łyżeczek majonezu, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Przysmaki z jogurtu i twarożku

    ..., lekko go docisnąć, tak by miał grubość ok. 1 cm. Teraz wystarczy tylko pokroić ukośnie na kawałki i wrzucić do lekko osolonej wody. Kluski należy gotować ok. 3 minut od chwili, aż wypłyną. Można je...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Pierogarnia

    Znają je niemal wszystkie kuchnie świata. Pierogi pochodzą z Chin albo ze stepów Azji Centralnej. Do Europy Zachodniej przywędrowały wraz z żeglarzami. Słowianie przejęli je bezpośrednio od sąsiadów ze Wschodu. W Polsce najchętniej jadamy pierogi z mięsem, kapustą z grzybami i z owocami. Popularne są też ruskie (z ziemniakami) i z serem (uwaga, leniwe nie są wcale pierogami tylko kluskami...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...