• Informacje na temat:

    kluski francuskie

Przepisy na temat: kluski francuskie
  • Zupa z kluskami francuskimi

    Składniki: 30 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy podwędzanej włoszczyzna kalafior 1 łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie słodka papryka Kluski: 4 łyżki mąki 2 jajka 1,5 łyżki(...) krem. Do żółtek dodawaj pianę, podsypując ją mąką, wymieszaj. Zanurzaj łyżkę we wrzątku, nabieraj nią ciasto, kładź na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wynurzenia. Kluski ułóż na talerzu, zalej gorącą...

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

  • Ulubione kluski

    ...rosołu serwowanego na uroczysty rodzinny obiad, ale pasują też do zupy owocowej czy pomidorowej. Poza najbardziej znanym makaronem krajanym, na naszych stołach pojawiają się kluski lane, francuskie(...) uroczysty obiad. Dzieci jednak wolą kluski na parze podawane ze słodkim sosem z owoców i śmietany. • Kluski francuskie - są bardzo delikatne i puszyste jak biszkopt, ale zarówno wyrobienie ciasta...

  • Danie kuchni wegańskiej. Podstawowe składniki to ziemniaki, kasza manna, i skrobia ziemniaczana.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Pysznie, tanio i szybko. Odsmażane też są bardzo smaczne:) Ja akurat zrobiłam ze smażoną cebulką, skwarkami i kiełbaską ale polecam też do wątróbki zamiast ziemniaków.

  • Consomme pomidorowe

    ...). Na kluski: Jajka zmieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w natłuszczonej foremce aluminiowej, przykryć folią aluminiową i ustawić w piekarniku  na blasze na 45 minut w temp. 150 st...

  • Smaczny pomysł na "Zupa z kluskami francuskimi"

  • Pizza - fast food nie tylko smaczny, ale i zdrowy

    - To jeden z nielicznych przykładów na to, że fast food może być zdrowy i smaczny - tak o pizzy mówi PAP Life Bartek Kieżun. Znawca włoskiej kuchni, która jest najpopularniejsza na świecie, wylicza jej zalety - zdrowie z pomidorów, białko z mozzarelli i węglowodany z ciasta.

  • Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione łyżką.

Artykuły na temat: kluski francuskie
  • ​Rosół z kluskami francuskimi

    ...najmniejszym ogniu, przykryć pokrywką i gotować przez 2 godziny, tak żeby tylko "mrugał". Przed podaniem rosół przecedzić. Serwować z ulubionymi dodatkami. Przygotować kluski francuskie(...) masą. Gdy woda zacznie się gotować, nieznacznie zmniejszyć ogień i za pomocą 2 łyżeczek formować niewielkie kluseczki. Wrzucać na wrzątek, a rondel nakryć pokrywką, by kluski w gotowaniu napęczniały...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

  • Ulubione kluski

    ...rosołu serwowanego na uroczysty rodzinny obiad, ale pasują też do zupy owocowej czy pomidorowej. Poza najbardziej znanym makaronem krajanym, na naszych stołach pojawiają się kluski lane, francuskie(...) uroczysty obiad. Dzieci jednak wolą kluski na parze podawane ze słodkim sosem z owoców i śmietany. • Kluski francuskie - są bardzo delikatne i puszyste jak biszkopt, ale zarówno wyrobienie ciasta...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • ​Świąteczne rewolucje

    Kulinarna mapa Warszawy z roku 1990 różniła się od dzisiejszej. Było na niej ledwie kilka jasnych punktów. O francuskiej piekarni nikt nie marzył. Z wyjątkiem Jadwigi Radziszewskiej, która nie tylko(...) spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Nad Sekwaną zalecają - mniej wędlin i słodkich napojów, ale z głową...

    Eksperci francuskiej agencji proponują by nie jeść więcej niż pół kilo mięsa tygodniowo (drób się nie liczy), a ryby spożywać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. ANSES wzywa natomiast Francuzów by(...) zalecenia ANSES są "rozsądne i pożyteczne", jak mówił o podobnych wskazówkach, jeden z twórców francuskiej dietetyki, pochodzący z Polski prof. Marian Apfelbaum. Słodkie napoje gazowane zawierają zbyt wiele...

  • Maluję usta, gdy idę wyrzucić śmieci. To takie francuskie! – mówi Susan Loomis, autorka książki W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków. Susan ukończyła prestiżową École de cuisine La Varenne, była krytykiem kulinarnym i prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jednak zawsze chciała pisać książki o francuskiej kuchni i uczyć gotowania, i tym właśnie od dwudziestu lat zajmuje się w Normandii. Nie Paryż, nie Prowansja, ale małe normandzkie Louviers. To przypadek czy...

  • Mariaż idealny, czyli organoleptyczne "parowanie" dla początkujących

    Matching, pairing, czy z francuskiego accord - terminy dotyczące łączenia w pary. Ale nie będzie tu żadnych porad matrymonialnych, chyba że te wskazujące drogę od żołądka do serca. Jak dobrać, dopasować, sparować, zgodzić, stworzyć harmonię między winem i jedzeniem - radzi Katarzyna Kordaś z warszawskiej Vinoteki 13.

  • Czy piekliście kiedyś samodzielnie chleb tostowy? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Wypróbujcie przepis Ani, a nie pożałujecie. Chleb tostowy40 g masła20 g drożdży1 łyżeczka cukru200 ml ciepłej wody50 ml mleka1 łyżeczka soli400 g mąki pszennej typu 650folia spożywcza do przykrycia ciastamasło do wysmarowania formybułka tarta do posypania formykostki lodu do wypełnienia żaroodpornego naczynia Beszamel35 g masła35 g mąki½ l mlekasólpieprzgałka muszkatołowa w całości English muffins7 g...