• Informacje na temat:

    kluski do kapusty

Przepisy na temat: kluski do kapusty
  • Kluski z kapustą

    Na rodzinny obiad

  • Proste,tanie,smaczne i syte,podane z surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej papryki,przepis również we wpisie :-)

  • Smakowita moc ziemniaczanej kluski

    Jednym z pierwszych przysmaków regionalnych, których powinniśmy skosztować na Litwie, są cepeliny, ziemniaczane kluski z mięsnym farszem. Ta odmiana pyz znana jest w Polsce pod nazwą kartacze i uchodzi za specjalność Podlasia.

  • Przepis na te nietypowe kopytka znalazłam w starym zeszycie i postanowiłam wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad.

  • Salzburskie kluski z kapustą (Salzburger Krautspatzen)

    ...rozsmarowywać na zwilżonej deseczce i nożem zsuwać wąskie paski ciasta wprost do wrzątku. Kluski zagotować, a kiedy wypłyną, odcedzić i przelać zimną wodą. Kluski dodać do kapusty i wszystko razem(...)Składniki na 4 porcje: - 0,25 l. mleka, - 5 jajek, - sól, - gałka muszkatołowa, - 500 g mąki, - 1 cebula, - 250 g wędzonego boczku, - 30 g sklarowanego masła, - 850 g kiszonej kapusty...

  • Dzisiejsze danie z pewnością nie jest dla tych, którzy się odchudzają. Jednak od czasu do czasu można się pokusić o jego zrobienie, bo jest na prawdę pyszne. Szare ziemniaczane kluski ze skwarkami przygotowywała moja babcia i odkąd pamiętam, dziadek się nimi zajadał. Do tego trochę białego, pokruszonego sera i łyżka kiszonej gotowanej kapusty – prawdziwa rozpusta ;)

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

  • Ulubione kluski

    Kluski to wielka rodzina wyjątkowych smakołyków przygotowywanych w domu według przepisów, które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kojarzą się z domem i smakami z dzieciństwa. W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do...

  • Zielone kluski śląskie szpinakowe z kapustą pekińską.Kluski podaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem.

Artykuły na temat: kluski do kapusty
  • Kluski zapiekane z kurczakiem

    Sposób przygotowania: 1. Kapustę kroimy w paski i parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso krótko płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy piersi z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem, solą, studzimy, a następnie kroimy w plastry.  2. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy kapustę, kluski...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • ​Rosół z kluskami francuskimi

    ...najmniejszym ogniu, przykryć pokrywką i gotować przez 2 godziny, tak żeby tylko "mrugał". Przed podaniem rosół przecedzić. Serwować z ulubionymi dodatkami. Przygotować kluski francuskie(...) masą. Gdy woda zacznie się gotować, nieznacznie zmniejszyć ogień i za pomocą 2 łyżeczek formować niewielkie kluseczki. Wrzucać na wrzątek, a rondel nakryć pokrywką, by kluski w gotowaniu napęczniały...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Ciepłe kluchy

    Knedle, kluski, pyzy - klasyka polskiej kuchni.

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Ulubione kluski

    Kluski to wielka rodzina wyjątkowych smakołyków przygotowywanych w domu według przepisów, które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kojarzą się z domem i smakami z dzieciństwa. W tradycyjnej kuchni nazwa "kluski" jest zarezerwowana dla makaronu własnej roboty, przygotowanego ze świeżego ciasta z mąki pszennej i żółtek. Delikatne, żółte, cienkie kluseczki są wymarzonym dodatkiem do...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Młoda kapusta

    ...duszona. Niebo w gębie! Bigos z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 marchewki, 2 cebule, 3-5 pomidorów, pęczek świeżego koperku, duża główka młodej kapusty(...) udekorowane gałązkami tymianku ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody. Kapuśniaczek Składniki na 4 porcje: główka młodej kapusty, pęczek młodej włoszczyzny, 2-3 młode ziemniaki, pęczek...

  • Polacy uwielbiają kluski i dla wielu z nas jest to jedno z kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Jak odtworzyć smak potraw gotowanych przez mamę i babcię? Nasi użytkownicy mają na to sposób. Fot. 123RF/Picsel Kluski kładzione są wręcz idealną propozycją obiadową na chłodne dni. O tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Tradycyjny przepis na kluski zakłada użycie zaledwie kilku składników. Zwykle jest to mąka,...

Wideo na temat: kluski do kapusty
  • Ile kalorii mają pierogi?

    Aleksandra Kubacka wyjaśniła w "Studiu Active" ile kalorii mają pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie i kluski śląskie. - Wszystkie te potrawy możemy wzbogacić dzięki zamianie mąki na mąkę żytnią, pełnoziarnistą lub mąkę z amarantusa - powiedziała dietetyk. (Studio Active/TVN Meteo Active/x-news)