• Informacje na temat:

    klopsy drobiowe

Przepisy na temat: klopsy drobiowe
  • Klopsy w pomidorach

    Składniki: 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 czerstwa kajzerka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy 7-8 pomidorów 2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki suszona bazylia sól pieprz świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: 1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Połowę cebuli...

  • Klopsiki w białym sosie

    Przygotowanie 1. Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy. 2. Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy. 3. W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., upieczoną na smalcu. Równie dobrze smakują słynne, wędzone i mocno przyprawione kiełbaski, mołdawskie klopsy z cielęciny i wieprzowiny, wymieszane z jajkiem, smażoną cebulą, mlekiem, masłem, ziemniakami...

Artykuły na temat: klopsy drobiowe
  • Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

    Nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Znajdziesz je w chudym mięsie, rybach i w półtłustym nabiale. Menu powinno obfitować w rosoły wołowe i drobiowe, zupy jarzynowe, krupniki, klopsy, pieczenie mięsne, kotlety.

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Tradycyjne polskie dania z mielonego mięsa

    Można przyrządzić z niego nie tylko klasyczne kotlety z cebulką. Warto skusić się też na inne regionalne potrawy - pulpety, klopsy i pieczenie.

  • Jeśli nie masz pomysłu na to, co przygotować na obiad, a nie chcesz znowu zaserwować rodzinie schabowego lub mielonego, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników na siekane kotlety. Siekane kotlety przygotowuje się zazwyczaj z mięsa drobiowego. Jak wiadomo mięso z kurczaka lub indyka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego bez obaw możemy podawać je osobom starszym lub dzieciom. Drób zawiera cenne minerały i witaminy, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Dzięki dużej...

  • Pulpety na trzy sposoby

    Pulpety, inaczej klopsy, zwykle przygotowujemy ze zmielonego mięsa z dodatkami. Z masy formujemy kulki. Gotujemy je lub smażymy. Serwujemy z sosem lub w bulionie (czystej zupie).

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Zmień dietę i wyrzuć dezodorant!

    ...z ogórkiem, selerem naciowym, groszkiem zielonym, bazylią, oregano i sosem jogurtowo-kefirowym, kromka chleba razowego, herbata owocowa. Obiad Zupa koperkowa, gotowane klopsy cielęce, piure...

  • Mięso drobiowe wygrywa wyścig popularności w porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną. Jest delikatne, pożywne i niedrogie. Można je przyrządzać na wiele sposobów. To właśnie jego wszechstronność, została wykorzystana w przepisach. Mamy w książce wiele pomysłów na przygotowanie mięsa z kurczaka lub indyka, ale nie tylko. Znajdziemy tu też sposób na pyszną kaczkę, czy pasztet z gęsi. Mięso z drobiu, dzięki temu, że jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Szczególnie chętnie jest polecane w kuchni...

  • Miel i smaż

    ...smażyć z mielonej wieprzowiny kotlety, piec klopsy i zwijać gołąbki. Szwedzi nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnych klopsików. Można by tak wymieniać jeszcze długo. Ale najważniejsze, skąd wziąć(...) suche.  Jakie mięso wybrać? Drobiowe: sprawdzi się szczególnie w pulpecikach w lekkim sosie lub w grillowanych na ruszcie kebabach. Jest mało kaloryczne. Wołowe: niezawodne do klasycznych...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego...